Hopp til hovedinnholdet

Gjestespalte i Nationen: Ressursene iblant oss

Publisert:
Oppdatert:

Frivillighetsprisen feirer dem som bruker av sin tid for å skape et godt samfunn. Uten disse stopper Norge, skriver generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norges gjestespalte i Nationen.

To trønderkamerater med et humørfylt tilflyttingsprosjekt, vikingskipsbyggere i Vestfold, pensjonister som jobber for eldre i Oppland, et Buskerud-ektepar med åpent hus for ungdom, og en primus motor som har omsatt lokalt vestlandsk engasjementet til global solidaritet.

Etter at hele landet har fått nominere kandidater står vi nå igjen med fem til den nasjonale Frivillighetsprisen. Kandidatene er presentert på TV2 God Morgen Norge siste uka i november, og publikum kan stemme på sine favoritter til 3. desember kl. 10.

Frivillighet Norge vil takke alle som gir av sin tid, ved å løfte fram eksempler som viser hvilken ressurs de frivillige er for samfunnet. Alle de som, nesten uten at vi tenker over det, skaper møteplasser og tilhørighet, formidler kultur, er ”vaktbikkjer” og pådrivere for endring, og de som fremmer folkehelsen og som er beredt når noe dramatisk skjer.

Det er ikke det samme hvem som gjør det. Uten frivillighet stopper Norge.

Det er ikke vanskelig å finne initiativrike personer, lokale foreninger eller grupper som har utmerket seg med frivillig innsats, engasjement og pågangsmot. Møt kandidatene til Frivillighetsprisen 2012.

  • Helge Brekke fra Hordaland bidrar til å holde folk i form og opprettholde et levende lokalsamfunn. Han er mest kjent for at han i over 30 år vært primus motor for Knarvikmila - en folkefest like mye som et gateløp, som samlet 6622 deltakere i september. Brekke samarbeider også med Unicef om et utdanningsprosjekt i Etiopia for foreldreløse barn i Addis Abeba.
  • Kortnebbgåsas ve og vel er en forening i Nord-Trøndelag som vil gi Beitstad-ungdom et sterkere forhold til bygda. Initiativtakerne Håvard Haugen og Jo Kristian Kvernland har med entusiasme, humor, galskap og en liten dose seriøsitet, bidratt til økt aktivitet og trivsel i bygda Beitstad, der alle nå sier «Gjess we can!»
  • I Buskerud har Trond og Bente Bardalen på frivillig og ubetalt basis i ti år driftet en av landets største skatehaller. Her har de bygget opp et aktivitetssenter med vekt på det sosiale miljøet, og gitt mange barn og unge en trygg havn. Trond har en lang innsatsliste for barne- og ungdomsidrett også før Nøstedhallen og Nordbylia Miljøklubb.
  • Øverbygjengen i Oppland har i mer enn 12 år lyst opp i hverdagen for mange. De er nå 75 pensjonister som henter eldre og handikappede til en fast møteplass på Gjøvik, hvor de har lagt til rette for fysisk aktivitet på den enkeltes mestringsnivå. Det skorter heller ikke på foredrag, kulturelle innslag og nystekte vafler til kaffen.
  • Stiftelsen Nytt Osebergskip fra Vestfold har formidling om vikingtiden som hovedmål. Byggingen av det nye skipet i Tønsberg havn har skapt stort lokalt engasjement og internasjonal interesse. Flere hundre frivillige i alle aldre har bidratt. En gruppe har laget drakter, andre har vevd seil, mens noen har bygget skipet. Tusenvis av barn har fått omvisning og orientering om vikingtiden.

Også årets kandidater står som eksempler på at frivilligheten betyr mye - både for den som deltar, og de som får glede av det. Frivillighet er en av pillarene både i lokalmiljøet og storsamfunnet.

Det er noe å sette pris på.

Les mer om årets kandidater og om Frivillighetsprisen generelt.

Gjestespalten sto på trykk i Nationen torsdag 29. november 2012.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring