Hopp til hovedinnholdet

1% av overskudd i næringslivet til frivilligheten

Publisert:
Oppdatert:
BH15785

Hva om hele næringslivet i Norge ga 1 prosent av sitt overskudd til frivillige organisasjoner?

Ideen ble lansert torsdag 12. januar på frivillighetens topplederkonferanse på Sentralen i Oslo. Temaet for konferansen var hvordan næringsliv og frivillighet kan samarbeide best mulig for å løse våre største samfunnsutfordringer.

Bak forslaget står grunnlegger av Norsk Revyfestival og president i Toillingforbundet, Lornts Mørkved, og konsernbanksjef for gavefondet i SpareBank 1 SMN, Eli Arnstad. Norske sparebanker og sparebankstiftelser har lang erfaring med å dele ut sitt overskudd. De overfører årlig mer enn en milliard kroner tilbake til samfunnet.

- 1% av overskuddet i det norske næringslivet tilsvarer inntil 7 milliarder kroner før skatt. Denne summen er større enn summen Norsk Tipping deler ut hvert år, forklarer Mørkved.

- Ønsket er at denne andelen av overskuddet til næringslivet gis som en skattefri gave til frivilligheten. Fondet skal skapes i tillegg til, og ikke istedenfor, eksisterende samarbeid mellom bedrifter og organisasjoner, sier Mørkved videre.

Gode lokalsamfunn skaper gode bedrifter

Mørkved og Arnstads mener frivilligheten gjør en stor jobb for å skape grobunn for næringslivet, og at det derfor bare er rimelig at næringslivet deler litt av sitt overskudd med frivilligheten.

- Frivilligheten er med å skape lokalsamfunnene som bedrifter befinner seg i. Frivilligheten gjør at næringslivet får tak i kompetente ansatte. Og det å styrke regionen man er del av gjør bedriften bedre, forklarer Mørkved.

Arnstad er overbevist om at Mørkveds lange fartstid i den lokale frivilligheten i Høylandet kommune har vært med på å muliggjøre deres gode næringsliv.

- Høylandet har med 1262 innbyggere 6 bedrifter på DNs gazelleliste. Jeg er helt sikker på at det har sammenheng med den blomstrende frivilligheten i kommunen, sier Arnstad.

Behov for nye inntekter

Utfasingen av de store oljeinntektene vi nyter godt av vil påvirke frivilligheten. I fremtiden vil det være større behov for nye inntekter for frivillige organisasjoner, mener generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

- Vi trenger ikke se lenger enn til Danmark, for å se en frivillighet som har merket følgene av at offentlig sektor må prioritere hardere. Lenger nede på kontinentet er gjennomgangstonen kutt i velferdsordninger som gjør at behovet for frivilligheten øker, samtidig som frivillighetens overføringer også kuttes, forklarer Johnsen.

- Hvis vi løfter blikket og ser framover, er det åpenbart at veksten i frivillig sektor de kommende 20 årene, ikke kan basere seg alene på at andelen offentlige overføringer skal fortsette å øke. Det er ikke realistisk, og kanskje heller ikke ønskelig, sett i lys av at frivilligheten bør og skal være fri og uavhengig, fortsetter Johnsen.

- Vi må tenke nytt, og jeg syns derfor forlaget til Mørkved og Arnstad er interessant, avslutter Johnsen.

Mørkved jobber nå aktivt for å få inn forslaget i partienes programmer for Stortingsperioden 2017-2021.

Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring