Hopp til hovedinnholdet

Frivilligheten vil bruke pengene på beredskap, ikke avgift til staten

Publisert:
Oppdatert:
Pressemeldinger
Redningsøvelse med Norsk Folkehjelp Moelv og omegn under påska 2018
Redningsøvelse med Norsk Folkehjelp Moelv og omegn under påska 2018 (Foto: Norsk Folkehjelp)

PRESSEMELDING: I disse dager drar mange av oss til fjells for å stå på ski. Samtidig jobber frivillige for å sikre din og min trygghet i skisporet. De frivillige organisasjonene som organiserer dette avgjørende beredskapsarbeidet betaler i dag moms når de for eksempel kjøper inn en snøscooter. Dette er en avgift kommersielle og offentlige aktører slipper. Frivilligheten hadde hatt større kapasitet hvis de fikk kompensert alle sine utgifter til moms.

Norsk Folkehjelp har 2000 frivillige mannskaper i beredskap 24/7 hele året. I 2018 rykket de ut på 450 aksjoner, en kraftig økning fra 300 året før. Mange av disse er i beredskap på fjellet i påska, mens andre er hjemme og sikrer beredskapen i byer og lokalsamfunn rundt omkring i landet. Hvis organisasjonene fikk rettighetsfestet og fullfinansiert momskompensasjonen, hadde de frivillige spart mye dugnadsarbeid for å samle inn penger til utstyret de trenger.

– Redningstjenesten er en form for frivillighet som krever mye og til dels dyrt utstyr som finansieres gjennom lokalt dugnadsarbeid. Full momskompensasjon kan bidra til å gi oss både mer og bedre utstyr for å gjøre jobben vår – nemlig å redde liv, sier Ida Kroksæter, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp.

En samlet frivillighet har som hovedkrav at momskompensasjonsordningen rettighetsfestes og fullfinansieres, slik at organisasjonene reelt får kompensert sine momsutgifter.

- Det er merkelig at frivillige organisasjoner der det legges ned tusenvis av dugnadstimer må betale ekstra for utstyr som brukes i aktiviteter, mens bedrifter som kjøper samme utstyr slipper det, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Med opptrappingsplanen frem til 2021, som er varslet i Stortingsmeldingen om frivillighetspolitikken (Frivillighetsmeldingen), vil det etter Frivillighet Norges beregninger mangle mellom 400 og 500 millioner kroner for å fullfinansiere ordningen.

De fleste partier er enige i prinsippet om fullfinansiering av momskompensasjonsordningen, men ingen har prioritert det høyt nok.

- Politikerne etterspør mer frivillighet på nesten alle samfunnsområder, og vi ønsker å bidra med ressurser, kompetanse og engasjement. Da er det skuffende at de ikke legger til rette for at vi kan bruke midlene våre på aktivitet i stedet for å betale avgift til staten, sier Johnsen.

Partiene behandler Frivillighetsmeldingen på Stortinget i disse dager og det ventes en innstilling mot slutten av april. Frivillighet Norge gir ikke opp kampen og har gitt tydelig beskjed om at rettighetsfesting og opptrapping av momskompensasjonsordningen er vårt fremste mål.

«Det er merkelig at frivillige organisasjoner der det legges ned tusenvis av dugnadstimer må betale ekstra for utstyr som brukes i aktiviteter, mens bedrifter som kjøper samme utstyr slipper det.»

Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring