Den nye regjeringen trenger frivilligheten
Uansett hvem som vinner valget på mandag, er det er stor politisk enighet om hvilke utfordringer samfunnet vårt står overfor, og løftene om løsning har vært mange i valgkampen: Bedre integrering av flyktninger, kamp mot barnefattigdom, å inkludere flere i arbeidslivet, å stoppe frafallet i skolen, flere varme hender til å gi omsorg, å styrke folkehelsen og bedre beredskapen, å skape gode kultur- og fritidstilbud til barn og voksne over hele landet.
Jeg er villig til å satse mye på at samtlige av disse temaene vil være med i en ny regjeringserklæring, uansett hvilke partilogoer som står på forsiden. Men hvordan skal løftene innfris? Gjennom å satse på frivilligheten.
Regjeringen har mange virkemidler, men alt kan ikke kjøpes eller vedtas. Ta for eksempel integrering av flyktninger. Hvordan blir man en del av et nytt lokalmiljø? Både introduksjonsprogram, flyktningkonsulenter og NAV kommer til kort når det gjelder å skape fellesskap og tilhørighet. Men ikke frivilligheten. Lag og foreninger er våre viktigste sosiale arenaer og ønsker å inkludere flere i sine aktiviteter.
Derfor vil den nye regjeringen få god hjelp. Tusenvis av frivillige lag og foreninger er allerede er godt i gang med å innfri politikernes løfter. Over hele landet engasjerer folk seg som flyktningguider, leksehjelpere, besøksvenner, trenere, lagledere, stolbærere, kasserere, hjelpekorpsere, turguider og vaffelstekere. På mandag stemmer de ulikt, men etter valget vil de igjen være gode hjelpere for enhver ny regjering. Ikke fordi de må, men fordi de kan og vil.
Likevel har det vært alt for lite fokus i valgkampen på hvordan en ny regjering kan styrke frivilligheten – både i mediene og blant ledende politikere. Aftenposten har sågar ikke funnet plass til et eneste punkt om frivillighetspolitikk i sin oversikt over hva partiene mener om 100 viktige saker.
Staten kan ikke vedta eller bestille frivillighet, den bør legge til rette og stimulere. I stedet for at frivillige aktiviteter skal finansiere staten gjennom moms, er det bedre å gi full momskompensasjon til frivilligheten. I stedet for at staten skal detaljstyre frivilligheten med hundrevis av prosjekttilskudd er det bedre å vise frivilligheten tillit gjennom å prioritere frie midler. Og i stedet for at ildsjeler skal brenne ut i møtet med tunge skjema og rapporteringskrav, er det bedre at staten tar et krafttak for å samkjøre seg og forenkle ordningene sine.
Dette er frivillighetens forventninger til en ny regjeringserklæring. Så kan de mange frivillige få litt mer tid og ressurser til å gjøre det de gjør best. Det vil alle tjene på – ikke minst den nye regjeringen.
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær
Frivillighet Norge