Hopp til hovedinnholdet

Det handler om å fremme likestilling

Publisert:
Oppdatert:
Bilde av innledere på samlingen for Inkludering på topp
Fra venstre: Ida Marie Holmin, Håvard Øvregård, Elisabeth Melander Stene, Ida Evita de Leon og Andreas Erichsen. Foto: Frivillighet Norge.

Hvordan jobber vi for mangfoldige organisasjoner og arbeidsplasser? Hva betyr aktivitets- og redegjørelsesplikten for frivillige organisasjoner? Les om temaet fra samlingen i Inkludering på topp på Frivillighetens hus i november.

I Inkludering på topp jobber Frivillighet Norge med å finne løsninger, deler erfaringer og verktøy for hvordan frivillige organisasjoner kan øke mangfoldet i ledelsen og blant ansatte og tillitsvalgte.

Målet er gi verdifull arbeidserfaring

Siden 1996 har Telenor jobbet med programmet Telenor Open mind. Program er for personer med nedsatt funksjonsevne og innvandrere fra land utenfor EU, og drives i nært samarbeid med Nav.

– Vi har siden starten hatt 427 kandidater inne og 401 har fullført. Det er vi stolt over sa Elisabeth Melander Stene, HR-direktør i Telenor.

Målet er gi verdifull arbeidserfaring og slik bidra til at kandidatene kommer seg ut i arbeidslivet. Det er ikke et mål at de skal få jobb hos Telenor, men det skjer også. Stene trakk frem at de gjennom årene har blitt opptatt av å ta lærdom av programmet i annen type virksomhet.

– Det er et samarbeid mellom programmet og de som jobber med rekruttering. Der lærer vi fra hverandre, om mangfoldsrekruttering. Og hvordan vi driver onboarding av nye medarbeidere. Programmet er koblet til HR, der jeg jobber. Det har vært viktig.

Læring for alle foregår også ved at kandidatene i programmet er i praksis ulike steder i Telenor. Avdelinger som har hatt kandidater er ivrige på å få nye, og opplever det som verdifullt for arbeidet i avdelingene.

– Telenor jobber med dette fordi vi vil være med på å ta ned barrierer og skape reelt mangfold i arbeidslivet. Vi har kunder i hele verden, derfor er det også viktig for oss med ansatte fra hele verden.

«– Telenor jobber med dette fordi vi vil være med på å ta ned barrierer og skape reelt mangfold i arbeidslivet.»

Elisabeth Melander Stene, HR-direktør i Telenor

Idrettsglede for alle

Håvard B. Øvregård, seniorrådgiver i Norges Idrettsforbund (NIF) fortalte om idrettens arbeid for mangfold og inkludering.

Politisk forankring er veldig viktig. Idretten har vedtatt “Idrettsglede for alle” som sin visjon.

– Det forpliktar. Då skal alle kunne vere med. Vi lukkast ikkje om idretten ikkje får med jentene på lik linje med gutane, eller ikkje når dei med nedsett funksjonevne eller innvandrarar.

I 2021 lanserte NIF rapporten “Idrettsglede for alle - Arbeid for mangfold og mot rasisme”.

Særforbundene i NIF var spurt om i hvilken grad de speiler samfunnet hva gjelder synlig minoritetsbakgrunn i barne- og ungdomsidrett, voksenidrett, eliteidrett, blant trenere og blant tillitsvalgte. Svarene viste at et stort flertall av særforbundene hadde utfordringer på alle disse områdene. Spesielt blant tillitsvalgte gjenspeilet idretten i veldig liten grad mangfoldet i samfunnet.

De siste tre årene har NIF jobba med prosjektet Krafttak for mangfold, som en del av regjeringens idrettsstrategi «Sterkere tilbake – en mer inkluderende idrett».

Blant annet har NIF utviklet verktøy for å måle hvor godt man lykkes i å speile samfunnet i den enkelte organisasjon, og å prioritere hvilke tiltak som bør settes inn i arbeidet med å skape idrettsglede for alle.

– Vi har ekstra behov for mangfald i leiinga når vi ikkje har det blant medlemmane. Då treng vi ekstra innsikt. Ei breidde av eigne erfaringar og eigen oppvekst gjev styret meir å reflektere rundt for å forstå og finne løysingar.

«Idretten har vedtatt “Idrettsglede for alle” som sin visjon. Det forpliktar. Då skal alle kunne vere med.»

Håvard B. Øvregård, seniorrådgiver i Norges Idrettsforbund

Det handler om å fremme likestilling

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) er et offentlig ombud med et bredt mandat. De veileder om lovverk, fører tilsyn med FN-konvensjoner, kontrollerer arbeidsgivers og myndigheters likestillingsarbeid, og er aktive pådrivere for likestilling.

Frivillighet Norge hadde inviterte LDO til å holde innlegg om Arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt.

Rådgiver Andreas Erichsen forklarte at,

– Aktivitetsplikten gjelder for alle arbeidsgivere. Alle arbeidsgivere skal jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering.

Diskriminering er usaklig forskjellsbehandling som skjer på grunn lag av for eksempel kjønn, graviditet, religion eller nedsatt funksjonsevne.

Redegjørelsesplikten handler om å dokumentere og redegjøre for arbeidet med å fremme likestilling og hindre diskriminering.

«Alle arbeidsgivere skal jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering.»

Andreas Erichsen, rådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet

–Vi får ofte spørsmål fra virksomheter om Aktivitets- og redegjørelsesplikten gjelder for dem. Det korte svaret er ja, alle virksomheter har en generell aktivitetsplikt. Redegjørelsesplikten gjelder for offentlige virksomheter med mer en 20 ansatte og for private med over 50 ansatte.

–De fleste frivillige organisasjoner har færre enn 50 ansatte. Men er det så viktig å skille mellom arbeidstakere og frivillige når det gjelder tiltak for å fremme likestilling og hindre diskriminering?

Aktivitetsplikten har en metode som handler om å undersøke risiko for diskriminering og hindre for likestilling, analysere årsakene for risikoen, iverksette tiltak og å vurdere resultat av disse.

– Vi oppfordrer alle til å følge også redegjørelsesplikten. Et godt aktivt likestillingsarbeid gjør redegjørelsesjobben lettere, og det øker læringen i virksomheten, og det kan bedre arbeidet med å fremme likestilling og hindre diskriminering.

Alle kan gjøre noe!

Dagen ble ledet av Ida Evita de Leon. Hun kom med en oppfordring til deltakerne om å reflektere over at vi alle har makt og indirekte makt til å bidra til mangfold. Hun takket alle som var kommet for å lære og diskutere temaet. – Dette er viktig arbeid, og det er et viktig stykke arbeid i nasjonsbyggingen som til enhver tid foregår.

Relevante lenker:

Inkludering på topp


Kontaktperson

Bilde av Ida Marie Holmin
Ida Marie Holmin
Assisterende generalsekretær
21 56 76 58
ida@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring