Hopp til hovedinnholdet

Helsesykepleierne jubler: Endelig har vi et verktøy vi kan bruke!

Publisert:
Oppdatert:
Broskyrer med tittel "Ungfritid.no" i bunke på et bord.
Landsgruppen av helsesykepleiere samarbeider med Frivillighet Norge for å nå ut til flere barn og unge om fritidsaktiviteter i frivillige organisasjoner, gjennom Ungfritid.no. Foto: Charlotte Sverdrup

Alle helsesykepleiere vet at fritidsaktiviteter har stor betydning for barns fysiske og psykiske helse. Likevel har de manglet gode verktøy til å vise frem fritidsaktiviteter. Det har Landsgruppen av helsesykepleiere (LaH) og Frivillighet Norge nå gjort noe med!

Midt i en hektisk skolestartuke tar Marie Moberg Wilhelmsen, lokallagsleder for LaH Buskerud, tatt seg tid til å fortelle om hvor glade hun og hennes medlemmer er for å ha fått et verktøy som hjelper dem. Et verktøy som gjør arbeidsdagen enklere.

Et mareritt

Wilhelmsen vet mye om hvor viktig fritidsaktiviteter er for barn og unge. Å delta på en aktivitet på fritiden bidrar til at barn og unge føler mestring og felleskap, og styrker inkludering både på kort og lang sikt. Barn som gjør noe sammen på fritiden, knytter bånd som de tar med seg inn i skolehverdagen, og bidrar til økt trivsel. Det bygger lag!

— Tilbud til barn og unge er helsefremmende og forebyggende, og det er grunnsteinen i helsesykepleie! Barn lærer utrolig mye av å leke, også når det er styrte aktiviteter, sier Wilhelmsen.

Utfordringen Wilhelmsen og hennes kollegaer har møtt, er manglende oversikt og kunnskap om hva som finnes av tilbud og aktiviteter i nærmiljøet. Det er ulikt fra kommune til kommune hvordan de viser frem fritidsaktiviteter for barn og unge. Helsesykepleierne må forholde seg til mange forskjellige plattformer og nettsider.

— For oss som skal sitte og hjelpe familier, så er det et mareritt av en jobb. Vi har ikke oversikt når alle legger ut aktiviteter på egne sider. For at vi skal kunne hjelpe de som trenger det, så trenger vi et verktøy for å få en felles oversikt. Ofte har det stoppet opp der, sier Wilhelmsen.

Marie Moberg Wilhelmsen sitter foran en PC- skjerm som viser Ungfritid.no
Wilhelmsen og hennes kollegaer er svært fornøyd med det nye verktøyet Ungfritid.no, og er glad for at så mange organisasjoner, lag og foreninger har lagt ut aktiviteten sin der! Foto: Privat

Et verktøy for veiledning og viktighet

Behovet for dette verktøyet er utgangspunktet for samarbeidet mellom Landsgruppen av helsesykepleiere og Frivillighet Norge. Ved å bruke Ungfritid.no, har Wilhelmsen og hennes kollegaer nå en oversikt over aktiviteter for barn og unge. Denne kan de bruke i samtaler med barna og foreldrene deres. I tillegg har prosjektet utviklet materiale til bruk i foreldremøter, som løfter betydningen av fritid og fritidsaktiviteter.

— Rent praktisk gir Ungfritid.no oss noe å vise til når vi snakker med barn, unge og familier som har behov for veiledning. Så bidrar samarbeidet til å sette fritidsaktiviteter på dagsordenen, og vi blir minnet på det i en ellers ganske hektisk hverdag, sier Wilhelmsen.

Wilhelmsen er også godt fornøyd med at verktøyene løser konkrete problemstillinger som helsesykepleierne opplever. Dette er et resultat av gode medvirkningsprosesser.

— Vi i LaH har blitt spurt om hva det er vi trenger, og har kommet med tilbakemeldinger på det som har blitt utviklet. Derfor har vi fått noe vi både kan og vil bruke, og som gjør jobben vår lettere, sier Wilhelmsen.

Flere barn og unge blir inkludert

Målet med prosjektet er at flere barn og unge skal inkluderes i fritidsaktiviteter. Det er mange barrierer som hindrer deltagelse, og prosjektet bidrar til å bygge ned flere av dem. Helsesykepleierne får også hjelp til å finne frem til relevante støtteordninger. Støtteordningene hjelper barn, unge og familier, og det bli lettere å delta i en fritidsaktivitet. På Støttesiden stotte.ungfritid.no er det samlet både kommunale og nasjonale støtteordninger, i tillegg til tilbud som BUA og andre utlånsordninger. Noen kommuner har også aktivitets- og fritidsveiledere. Wilhelmsen sier det uten tvil bidrar til at barn og unge får en meningsfull fritid.

— Absolutt! Det er en forutsetning at kommunene faktisk nyttiggjør seg av en slik plattform. Her i Øvre Eiker hvor jeg jobber er den lokale frivilligheten god, og mange har registrert seg på Ungfritid.no. Det fine med Ungfritid.no er at siden er oversiktlig, og at støtteordningene også er tilgjengelig, avslutter Wilhelmsen.

Kontaktperson

Bilde av Jørgen Lysa
Jørgen Lysa
Rådgiver, Økt deltakelse
99502631
jorgen@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring