Hopp til hovedinnholdet

Ensomme menn trenger flere muligheter

Publisert:
Oppdatert:
Tre personer diskuterer
Panelet (f.v.): Marcus Gotaas (FPU), Anette Trettebergstuen (A), Claus Jervell (Mannsutvalget). Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

Et svar på ensomhet blant menn er å tillate flere og mer varierte mannsroller. Det var en av konklusjonene på debatten «Blir du mer ensom av å være mann?» på Arendalsuka 14. august.

Arrangementet var en kombinasjon av Møteplass Folkehelse og en nordisk og baltisk debattstafett om ensomhet, som arrangeres av Frivillighet Norge i samarbeid med Nordisk Ministerråd og tenketanken MandagMorgen i Danmark. Panelet besto av stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (AP), leder av Mannsutvalget, Claus Jervell, og styremedlem i FPU, Marcus Gotaas, som diskuterte hvorvidt kjønn og seksualitet spiller en rolle for folks opplevelse av ensomhet.

– Jeg tror ikke den gjennomsnittsmannen (50+) fins en gang. Vi har i alle fall snakket for lite om ulike måter å være mann på. Menn skal ikke klage eller snakke om følelser, sa Jervell, som kommenterte Mannsutvalgets problematisering rundt manglende mannsroller.

– Det må være lov å være seg selv. Også å slippe til menn som kanskje mener noe som er mer kontroversielt, sa Marcus Gotaas.

Menns rettigheter

Panelet diskuterte også hvordan en kan snakke om menns rettigheter etter en lang periode med mye snakk om kvinners rettigheter.

– Likestilling er ikke som å dele en kake. Det blir ikke mindre rettigheter på noen om andre får grunnleggende rettigheter. Vi må snakke mer om menns rettigheter, sa Anette Trettebergstuen, som bestilte rapporten fra Mannsutvalget da hun var kultur- og likestillingsminister.

Trenger helhetlig politikk

Panelet kommenterte også at det er mange menn som faller utenfor i samfunnet, både i arbeidsliv og frivillighet, og hvordan vi løser det. Marcus Gotaas var opptatt av å snakke med dem som faller utenfor.

– For å nå ut til mennene uten redningsvest, må vi snakke deres språk. Det er vår oppgave og ansvar som politikere å møte ulike grupper folk, også menn av alle typer, sa Marcus Gotaas.

– Vi må se etter barrierene. Og så må vi gjøre noe med den helhetlige politikken, ikke bare med den enkelte barrieren hver for seg, sa Claus Jervell.

Mer ensom uten frivillighet

Panelet var også opptatt av frivillighetens rolle i å bekjempe ensomhet.

– Uten frivilligehten hadde vi hatt en mye mer ensom befolkning, sa Anette Trettebergstuen.

– Frivilligheten må ikke være redd for å snakke om gutter og menns utfordringer, Gjør det! Mannsutvalget foreslår en helhetlig styrking av frivilligheten, understrekte Claus Jervell, og fikk støtte av Trettebergstuen, som oppfordret alle til å svare på høringen om rapporten til Mannsutvalget.

Om Møteplass Folkehelse

Dette møtet var en miniversjon av Møteplass Folkehelse, som er en årlig konferanse arrangert av Frivillighet Norge, med finansiering fra Helse- og omsorgsdepartementet. Målet med konferansen er å fremme samarbeid mellom frivillig og offentlig sektor i folkehelsearbeidet.

Årets konferanse er 5. september og handler også om ensomhet. Les mer og meld deg på her.

Kontaktperson

Bilde av Guri Idsø Viken
Guri Idsø Viken
Politisk seniorrådgiver
952 56 474
guri@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring