Hopp til hovedinnholdet

Fersk rapport: Pandemien tok ikke knekken på frivilligheten

Publisert:
Oppdatert:
en mann på en scene
Forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Audun Fladmoe, under fremleggelsen på Arendalsuka. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

For første gang på seks år har Statistisk sentralbyrå (SSB) målt omfanget av frivillig innsats i Norge. På et arrangement med Frivillighet Norge i Arendal denne uken, la Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor frem en helt fersk rapport basert på disse tallene.

Er du en av dem som trodde at den frivillige innsatsen i Norge hadde minsket?

Da viser den nye rapporten at du har tatt feil.

Tilbake til normalen?

Etter turbulente år med pandemi, økende uro i verden og dyrtid, har det i lang tid vært knyttet spenning til hvordan det går med frivilligheten i Norge.

Selv om det er noen endringer i demografi, viser rapporten «Tilbake til normalen? Frivillig engasjement i Norge, 1998–2023» fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) at andelen som har utført frivillig arbeid i Norge er på et stabilt høyt nivå. Blant annet har 63 prosent utført frivillig arbeid for minst en organisasjon i løpet av det siste året – like mange som i 2017.

Rapporten viser at flere foretrekker å bli med på aktiviteter som dugnad, være trener, drive med veldedig innsats eller aktivisme. Samtidig er det en nedgang i andel frivillige som gjør oppgaver knyttet til styreverv og andre drift- og administrasjonsoppgaver.

Men det samlede omfanget av innsats er like høyt som før pandemien.

– Pandemien tok ikke knekken på frivilligheten. Andelen som har gjort frivillig innsats det siste året er omtrent identisk som i 2017, oppsummerte forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Audun Fladmoe.

Lenke til rapport nederst i saken.

Nedgang blant unge menn

Det er verdt å merke seg at over tid har kjønnsforskjellen i frivillig arbeid blitt mindre.

Likevel er det en nedgang når det kommer til yngre menn. Andelen frivillige i den yngste aldersgruppen har falt med nesten 10 prosentpoeng sammenlignet med før pandemien. Dette gjelder særlig blant de unge mennene.

– Etter 22. juli var det økt samfunnsengasjement blant de unge. Nå er vi litt tilbake til før det. Det er verdt å følge med på disse unge mennene, sa forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Audun Fladmoe.

to kvinner på en scene
Venstre til høyre: stortingspresentant (H), Turid Kristensen, og stortingspresentant (AP), Åse Kristin Ask Bakke. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

Viktig med ferske tall

Frivillighet Norge mener det bør være en hyppigere frekvens av tall om frivilligheten.

Blant annet kan tall om frivillig innsats i befolkningen bidra til økt kompetanse og bedre beslutningsgrunnlag. De gir en god pekepinn på hva som bør styrkes og hvor frivillige organisasjoner møter utfordringer.

På den måten er tallene også viktige for norske politikere og myndigheter, særlig i arbeidet med å sikre gode rammevilkår for frivilligheten. Det gjør den konkrete politikken, tiltak og virkemidler mer treffsikre.

– Jeg regner med vi kan se en mer jevnlig presentasjon av tall fra SSB. Det må være maks et par år imellom, avsluttet stortingspresentant fra Høyre, Turid Kristensen, under samtalen på Arendalsuka.

Se opptak av fremleggelsen her:

Kontaktperson

Bilde av Camilla Svendsen Skriung
Camilla Svendsen Skriung
Politisk seniorrådgiver
90 64 18 12 
camilla@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring