Hopp til hovedinnholdet

Fritidserklæringen har en fremtid

Publisert:
Oppdatert:
Bilde av smilende barn
Fritidserklæringen har en fremtid, og er fortsatt viktig i arbeidet med inkludering av barn og unge!

Fritidserklæringen har en fremtid, og er fortsatt et relevant dokument for kommuner som jobber med inkludering av barn og unge. Det er konklusjonen etter at rundt 40 deltagere fra elleve kommuner møttes i Moss for å diskutere verktøy og metoder for å få flere barn og unge ut i aktivitet.

Samlingen, som går under paraplyen Nettverk for unges fritid og medvirkning, ble arrangert av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, KS og Frivillighet Norge. Nettverket er ett av verktøyene for å følge opp kommuners arbeid med Fritidserklæringen.

Mange kommuner jobber godt, tross vanskelig økonomi

Med trang økonomi og nedskjæringer i mange kommuner som bakteppe, presenterte alle kommunene sine tiltak og sitt arbeid for å nå ut til barn og unge med informasjon om kommunens fritidsaktiviteter og støtteordninger. Dette imponerte Trine Lise Hoffmann fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

– Jeg blir glad over å høre det arbeidet som kommunene gjør! Det er så mange dyktige og engasjerte folk, og deres innsats gjør en reell forskjell i barn og unges liv, sier Hoffmann.

En av dem som presenterte var Elisabeth Seljevold Fladmoe fra Frogn kommune. Hun forteller at kommunen er i gang med å vedta en lokal fritidserklæring, som skal si noe om hvilke tiltak kommunen skal sette i verk. Hun forteller samtidig at de er godt i gang med flere viktige tiltak.

– Frogn kommune har en helhetlig frivillighetspolitikk som ble vedtatt i 2023. I utviklingen av denne har vi hatt flere medvirkningsprosesser både med barn og unge, og frivilligheten. Vi har støtteordninger og utlånsordninger for å hjelpe de med dårlig råd, sier Fladmoe.

For å nå ut med informasjon om alle fritidsaktivitetene i kommunen, bruker Frogn Ungfritid.no, og oppfordrer alle lokale frivillige lag og organisasjoner til å registrere seg der.

– Ungfritid.no er et godt verktøy for å vise frem alt barn og unge kan delta på av fritidsaktiviteter. I tillegg har vi en kalender med oversikt over ulike arrangementer, som konserter, foredrag og utstillinger. Vi er veldig stolte av det mangfoldige tilbudet vårt, sier Fladmoe.

Elisabeth Seljevold Fladmoe
Elisabeth Seljevold Fladmoe er stolt av det mangfoldige fritidstilbudet i Frogn kommune. Mye av suksessen ligger i arbeidet med lokal fritidserklæring, og en godt forankret frivillighetspolitikk. Foto: Marlene Øinæs

Informasjon er fortsatt det viktigste

Flere problemstillinger ble diskutert på samlingen. Transport er en barriere som nevnes ofte. I tillegg er det utfordringer knyttet til samarbeid på tvers av kommunale enheter, og mellom kommunen og frivilligheten. Men fortsatt trekkes informasjon frem som det viktigste tiltaket for å få med flere barn og unge. Even Eng Auestad er leder av Fredrikstad Ungdomsråd. Han forklarte at løsningene ikke alltid er flere støtteordninger, eller nye tilbud.

– Mange kommuner er kommet så langt at problemet ikke lenger er mangel på støtte eller tilbud, men at de som trenger det mest ikke får informasjon om det, sier Auestad.

Auestad sier at digitale løsninger er en måte å nå ut på, men at det også er viktig å oppsøke ungdommen der de er. Kommuneansatte som er i kontakt med dem må kjenne til tilbudene i lokalmiljøet.

– Helsesykepleiere, ungdomskontakter, uteteam og NAV må ha riktige verktøy for å vite hva som finnes lokalt for de som faller utenfor. Det gjelder både støtteordninger og fritidsaktiviteter. For å få til det, er det fint om kommunen blir enige om ett verktøy. I tillegg må de ulike folkene som jobber med barn og unge samarbeide bedre, sier Auestad.

Frivillighet Norge jobber med å samle alle relevante støtteordninger her: Støttesiden

Hvis du vet om en ordning i din kommune, som ikke er registrert, legg den inn her: Ny støtteordning

Helsesykepleierne jubler: Endelig har vi fått et verktøy vi kan bruke!

«– Mange kommuner er kommet så langt at problemet ikke lenger er mangel på støtte eller tilbud, men at de som trenger det mest ikke får informasjon om det!»

Even Eng Auestad, leder av Fredrikstad Ungdomsråd

Da Arbeids- og inkluderingsdepartementet skrev under Fritidserklæringen, forpliktet også Nav seg til å jobbe for å oppnå målene om at alle barn skal ha tilbud om en fritidsaktivitet. Barnets beste skal være et moment i alle vurderinger Nav gjør som berører barn. For å få til dette, er frivilligheten en viktig samarbeidspartner. Nav er også avhengige av at andre kommunale enheter legger til rette for aktivitet. På samlingen var deltagerne optimistiske med tanke på samarbeid i fremtiden. Katarina Kjellsen Gulin fra Nav Moss fortalte om prosjektet Matsvinnskolen.

– Vi vet at vi Nav løser ikke samfunnsoppdraget alene. Vi er helt avhengig av å spille på lag og finne handlingsrommet sammen med frivilligheten, sier Gulin.

I tillegg til å lære hvordan man kan kaste mindre mat, og ta sunne og smarte økonomiske valg, vil Matsvinnskolen være en arena for etablering av nye relasjoner. Disse relasjonene kan brukes til læring og deling av informasjon. Dette kan bidra til at Fritidserklæringens mål blir oppfylt, gjennom å gjøre tilbud og aktiviteter for barn bedre kjent.

– Matsvinnskolen kan bli en nettverksarena som åpner opp for deling av nyttig informasjon om fritidsaktiviteter og muligheter ovenfor barna, sier Gulin.

Potensialet er stort! Det er viktig å følge opp samarbeid med Nav, med utgangspunkt i Fritidserklæringens løfte om å gi alle barn og unge tilbud om en fritidsaktivitet. Dette vil nettverket jobbe videre med i tiden fremover!

Katarina Gulin presenterer Matsvinnskolen
Nav og frivilligheten må samarbeide for å oppfylle Fritidserklæringens mål. Matsvinnskolen kan bidra til dette. Foto: Privat

Nettverk for unges fritid og medvirkning har som mål å arrangere nye samlinger i 2025. Kommuner som er interesserte kan ta kontakt med Christian Hellevang i KS på christian.hellevang@ks.no.

Deltagerne på samlingen
Denne gjengen sikrer Fritidserklæringens fremtid! Takk til alle engasjerte deltagere på Nettverk for unges fritid og medvirkning. Foto: Privat

Kontaktperson

Bilde av Jørgen Lysa
Jørgen Lysa
Rådgiver, Økt deltakelse
99502631
jorgen@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring