Hopp til hovedinnholdet

Fritidskasser kan bidra til å bygge ned flere barrierer!

Publisert:
Oppdatert:
Togspill med hender
Hvis fritidsaktiviteter skal være tilgjengelig for alle er det flere brikker som må på plass, transport er en av dem. Foto: Charlotte Sverdrup

Kommuner og organisasjoner som har mottatt tilskudd til lokale fritidskasser fra Bufdir har inkludert flere nye barn i fritidsaktiviteter. Dette kommer frem i en ny rapport. Samtidig er det fortsatt behov for midler som kan brukes til å bygge ned barrierer og hjelpe med transport.

Det er opprettet omtrent 138 fritidskasser med midler fra tilskuddsordningen for inkludering av barn og unge. Dette kommer frem i en undersøkelse som er gjennomført av Rambøll på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). De fleste av fritidskassene er administrert av kommuner, med noen få unntak som er administrert av frivillige organisasjoner. Bufdir mener at flere kommuner bør søke.

Hvor går pengene nå?

I undersøkelsen blir det stilt spørsmål om hvordan de økonomiske bidragene fra fritidskassene fordeler seg på ulike utgiftskategorier. I snitt dekker nitti prosent av bidragene som gis utgifter til deltageravgifter, utstyr og cup/leir. Kun tre prosent dekker reise/transport til fritidsaktiviteter.

– I Frivillighet Norges arbeid med barrierer for deltagelse pekes transport på som et hinder for inkludering i mange kommuner. Barn og unge kommer seg ikke til treninger, øving eller fritidsklubber på grunn av manglende kollektivtilbud, eller at utgiftene til transport er for høye. I kommuner hvor transport er en barriere bør Fritidskassene støtte utgifter til transport til og fra aktiviteter. sier Stian Slotterøy Johnsen, Generalsekretær i Frivillighet Norge.

Av barnefamilier med barn som ikke deltar på fritidsaktiviteter oppgir 11 % transport som grunn til at barnet ikke deltar, og 18 % oppgir familiens økonomi

Tall fra Frivillighetsbarometeret 2024 som blir lansert i september 2024.

Funnene underbygges av funn fra ALLEMED, som har kommunedugnader for å finne ut hva kommunene skal satse på for å få flere barn og unge med i aktivitet. Transport kommer nesten alltid opp som en problemstilling for dem. Prosjektleder Ingibjørg Jonasdottir har erfaring fra over 100 dugnader.

– Både i store og små kommuner snakker ungdommen om at det er en utfordring å komme seg til fritidsaktiviteter. I mindre kommuner er det ofte et ønske om bedre kollektivtilbud. I større kommuner vil ungdommen heller ha lavere kostnader for transport, sier Ingibjørg.

Flere løsninger er mulig

I handlingsplanen fra regjeringen, «Alle inkludert», er transport nevnt med et eget tiltak:

#4. Samle og dele erfaringer om transporttiltak i regi av kommuner, fylkeskommuner og andre for å fjerne barrierer og sikre at barn og unge får delta på fritidsaktiviteter. Arbeidet gjøres sammen med aktører som KS og Frivillighet Norge.

Transport er en sammensatt barriere og Frivillighet Norge foreslår flere løsninger. Et sted å begynne lokalt er å vise frem hvilke støtteordninger kommunen har som dekker transportutgifter til og fra fritidsaktiviteter, og la andre bli inspirert av disse.

Frivillighet Norge mener at Fritidskasser bør støtte tiltak for transport der det er behov, og kommunen kan registrere disse på stotte.ungfritid.no. Da vil det bli tydeligere at det finnes hjelp, også til andre ting enn avgifter og utstyr.

Nasjonalt tiltak med lokale løsninger

Fritidskasser er et tiltak regjeringen promoterer, og ønsker at flere skal benytte seg av. Frivillighet Norge oppfordrer kommunene som søker tilskudd om å jobbe sammen med lokal frivillighet for å finne gode løsninger om hvordan støtten fra fritidskassene skal fordeles, og hva fritidskasser skal dekke.

I tillegg kan lokale lag og organisasjoner jobbe for å etablere felleskjøring til aktiviteter, og etablere nye tilbud utenfor kommunens sentrale områder.

– Kommuner bør invitere den lokale frivilligheten til dialog for å finne gode løsninger. Da kan man jobbe sammen om fritidskasser, slik at de dekker flere typer utgifter, er ubyråkratiske og treffer de som har behov for det. Slik får vi fjernet barrierer for deltakelse og vi får flere med i varige fritidsaktiviteter, sier Slotterøy Johnsen.

Faktaboks Fritidskasser:

Fritidskasser er midler som Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) har satt av til kommunene for å dekke kostnader forbundet med deltagelse i fritidsaktiviteter for barn og unge.

Fritidskassen skal organiseres i samarbeid mellom kommunen og frivilligheten. Det skal ikke betales ut penger direkte til målgruppen.

Fritidskassen skal organiseres på en måte som gjør at målgruppen ikke opplever det som stigmatiserende å benytte tilbudet. Det skal ikke stilles krav til dokumentasjon av privatøkonomi eller lignende.

Kontaktperson

Bilde av Jørgen Lysa
Jørgen Lysa
Rådgiver, Økt deltakelse
99502631
jorgen@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring