Hopp til hovedinnholdet

Frivillighet flytter fjell: dette er vinnerne av de nasjonale frivillighetsprisene

Publisert:
Oppdatert:
folk på en scene
Alle vinnerne av de nasjonale frivillighetsprisene. Foto: CF Salicath.

På Frivillighetens dag ble de nasjonale frivillighetsprisene delt ut. Under utdelingen av Frivillighetsprisen ble særlig koblingen mellom demokrati og frivillig engasjement trukket frem.

Hvert år deles de nasjonale frivillighetsprisene ut på Frivillighetens dag 5. desember: Frivillighetsprisen, Årets nykommer i frivilligheten, Helseprisen og Årets frivillighetskommune.

Dagen arrangeres av Frivillighet Norge i samarbeid med Kultur- og likestillingsdepartementet, Norsk Tipping, KS - Kommunesektorens Organisasjon, Stiftelsen Dam og Frivillig.no.

Se opptak av prisutdelingen nederst i saken.

Frivillighetsprisen til Østmarkas Venner: – Frivillighet er demokrati

Frivillighetsprisen ble delt ut av kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery, på vegne av Kultur- og likestillingsdepartementet, Norsk Tipping og Frivillighet Norge:

– Når vi snakker om demokrati, er det enkelt å tenke på valgdagen. Men den kanskje største delen av demokratiet er det som skjer alle de andre dagene: på torsdag etter jobb eller en helg i vinterferien, sa Jaffery under utdelingen.

På torsdag kveld ble det kjent at Østmarkas Venner ved Helga Gunnarsdóttir (67) som stakk av med Frivillighetsprisen.

Østmarka er den første nasjonalparken i Norge opprettet etter initiativ fra en frivillig organisasjon. Østmarkas Venner startet arbeidet med å ivareta naturområdet i 1966, og i 2023 ble det vedtatt at nasjonalparken skulle bli etablert.

– Arbeidet med å etablere en nasjonalpark i Østmarka er et godt eksempel på at frivillighet kan flytte fjell, sier styreleder i Østmarkas Venner, Helga Gunnarsdóttir.

«Juryen ønsker å trekke frem prisvinnerens imponerende – og ikke minst inspirerende – innsats. Årets vinner er et godt eksempel på hvordan frivillige organisasjoner får ting til å skje,» het det i juryens begrunnelse for årets Frivillighetspris.

Finalistene til årets pris var Ivar Meisal Pedersen (55) fra IL Goma, de frivillige ved Caritas Ressurssenter i Oslo, Ileni Demise Zewude (39) fra Aktivt liv for innvandrere i Norge og Barns' Eden, de frivillige ved Bergen Spillfestival, Gro Herdis Jareid (76) fra Frivilligsentralen Grimstad, Økologisk Agder, Natteravnene, med flere, og Østmarkas Venner ved Helga Gunnarsdóttir (67).

kvinne på en scene
Helga Gunnarsdóttir (67) har vært styreleder i Østmarkas Venner siden 2017. På 5.desember kunne hun motta den nasjonale Frivillighetsprisen på vegne av organisasjonen. Foto: CF Salicath

Finn Kristiansen er Årets nykommer

Prisen for Årets nykommer i frivilligheten gikk til Finn Kristiansen (72). I august i fjor gikk selskapet han jobbet i konkurs. Da bestemte Kristiansen seg for å gå inn på Frivillig.no og finne noe å engasjere seg i:

– Da kom jeg over Gatejuristen i Bergen. De trengte noen som kunne digitalisere saksarkivet deres, sier Kristiansen.

Gatejuristen er en del av Kirkens Bymisjon og tilbyr rettshjelp til mennesker som har vanskelig for å hevde sin rett. I en periode over ett år, tre dager i uken, skannet Kristiansen flere titalls tusen dokumenter.

– For meg var dette en ny verden, og det var veldig interessant å få innblikk i. Jeg har lært så mye! Jeg oppfordrer alle pensjonister som kan til å bli frivillig! Når man er 70 år har man fortsatt mye å bidra med, sier Kristiansen.

Frivillig.no deler ut prisen Årets nykommer i frivilligheten til en person som nylig har blitt frivillig, har gjort en god innsats og er en inspirasjon for andre.

Årets tre finalister var Finn Kristiansen (72), Jan Zepeda (18) fra Kongsvinger sjakklubb og Nataliia Zubenko (44) fra BUA Stjørdal.

mann på en scene
Finn Kristiansen (72) mottok Årets nykommer i frivilligheten. Foto: CF Salicath.

Haugesund er Årets frivillighetskommune

KS - Kommunesektorens organisasjon og Frivillighet Norge har siden 2016 delt ut Årets frivillighetskommune på Frivillighetens dag:

– Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeidet godt med frivillighetspolitikk, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.

Årets frivillighetskommune gikk i år til Haugesund kommune. Haugesund har blant annet etablert flere møteplasser for frivilligheten i kommunen, og fått på plass samarbeid på tvers:

– Vi vet at hvis vi skal løse morgendagens utfordringer, så klarer vi det ikke alene. Vi må spille på de ressursene vi har – og frivilligheten er kanskje den aller viktigste, sier ordfører i Haugesund, Nils Konrad Bua.  

Prisen ble delt ut av kommunal- og distriktsminister, Erling Sande:

– Årets vinnar har gjennomført omfattande innspelsprosessar med dei lokale frivillige organisasjonane i utviklinga av frivilligpolitikken sin. Resultatet er ei rekke tiltak som utviklar og styrker samhandlinga mellom sektorane.

Årets tre finalister var Ål, Haugesund og Frogn.

mann på en scene
Haugesund ble kåret til Årets frivillighetskommune. Foto: CF Salicath

Helsepris til inkluderende prosjekt

Hvert år deler Stiftelsen Dam ut Helseprisen til et helseprosjekt i regi av en frivillig organisasjon. I år gikk prisen til Mage-tarmforbundet og prosjektet «Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige». Gjennom prosjektet har de blant annet jobbet for mer inkluderende toaletter:

– Mage-tarmforbundet har sørget for en helt ny skiltstandard over hele landet. Det har ført til at ikke bare mage-tarmpasienter får en ny hverdag, men at en lang rekke andre personer med andre diagnoser og utfordringer, opplever at det er lettere å bevege seg ute i samfunnet, sa helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre, da han torsdag kveld delte ut Helseprisen.

Årets finalister var prosjektene Løvemammaenes hjelpetjeneste, Norske Kvinners Sanitetsforenings "ta din seksualitet tilbake!" og Mage-tarmforbundet sitt "ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige".

to personer på en scene
Mage-tarmforbundet mottok Helseprisen for sitt prosjekt «Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige». Foto: CF Salicath.

De nasjonale Frivillighetsprisene

De nasjonale Frivillighetsprisene er Frivillighetsprisen, Årets nykommer i frivilligheten, Årets frivillighetskommune og Helseprisen.

Prisene deles ut årlig på Frivillighetens dag 5.desember, på FNs internasjonale dag for frivillighet. Dagen arrangeres av Frivillighet Norge i samarbeid med Kultur- og likestillingsdepartementet, Norsk Tipping, KS, Stiftelsen Dam og Frivillig.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring