Hopp til hovedinnholdet

Frivillighet Norge lanserer: Undervisningsmateriell om frivillighet og fritid

Publisert:
Oppdatert:
To mennesker smiler. Logo som det står "undervisningsmateriell" på
FORTELL OM FRIVILLIGHET: Du kan du bidra til at flere finner felleskap i frivilligheten. Foto: Charlotte Sverdrup

Vi har samlet undervisningsmateriell som gjør det lett å fortelle om frivilligheten og invitere nye til å delta i frivillige organisasjoner. Er du lærer for barn, ungdom eller voksne innvandrere er dette siden for deg!

Undervisningsmateriellet kan brukes av lærere som underviser elever i ulike aldre, med ulike norsknivåer og med ulik kjennskap til frivillighet.

Frivillighet Norge har samarbeidet tett med voksenopplæringen i Oslo om siden med undervisningsmateriell. Frivillighetskoordinator Siri Høie ved Oslo Voksenopplæring Rosenhof setter stor pris på resultatet:

- Siden samler godt og variert undervisningsmateriell som vi kan bruke både i norskopplæring og i samfunnsfag. Dette materiellet gjør det mye lettere for lærere å tematisere frivilligheten, og felleskapene og mulighetene som finnes der - innenfor rammene av læreplanene, sier hun.

Å undervise om frivillighet gir elevene en større forståelse av hvordan samfunnet henger sammen. For voksne innvandrere kan det å engasjere seg som frivillig være en nøkkel til inkludering i storsamfunnet og arbeidslivet. Liknende kan barn og unge gjennom deltakelse i fritidsaktiviteter og frivillige organisasjoner bli en del av trygge felleskap, og oppleve livsviktig mestring.

Frivillighet 0125 Foto Hedvig Kolboholen
FRIVILLIGHET: Det er mye nyttig å lære i frivillige organisasjoner. Foto: Hedvig Kolboholen/Frivillighet Norge

Gjør det lettere å invitere nye inn i felleskapet

64 prosent av den voksne befolkningen deltar i frivilligheten i dag. Den viktigste grunnen til at folk melder seg som frivillig er at de blir spurt av en bekjent.

- Det er et stort felleskap å stå utenfor! Når du er helt ny i landet er det færre som kan spørre deg. Derfor trenger vi at flere tar rollens som «bekjent», for eksempel en lærer i voksenopplæringen, sier assisterende generalsekretær i Frivillighet Norge Ida Holmin.

Frivillighet Norge legger til grunn at et inkluderende samfunn forutsetter en inkluderende frivillig sektor, og jobber derfor mye med inkludering og mangfold i norsk organisasjonsliv. Vi har også en intensjonsavtale med IMDi med mål om å styrke samarbeidet om integrering mellom myndigheter og frivillige organisasjoner, og stimulere engasjementet for å inkludere flyktninger og innvandrere.

Vi håper den nye samlesiden med undervisningsmateriell kan bidra til at vi blir enda flere som inviterer nye inn i frivillige organisasjoner!

Gode tilbakemeldinger fra voksenopplæringen

– Samarbeid med frivilligheten er helt avgjørende for å få nå voksenopplæringens formål om at deltakerne skal få en varig tilknytning til arbeidslivet, uttalte rektor Lene Almqvist ved Oslo VO Rosenhof nylig på et seminar om voksenopplæringens samarbeid med frivillige organisasjoner.

Frivillighetskoordinator Siri Høie sier mange lærere tidligere har fortalt henne at en av årsakene til at de ikke tematiserer frivillighet så mye som de kunne ønske i undervisning, er mangel på gode undervisningsopplegg.

- Dette er et kjempefint og konkret svar på denne utfordringen - utviklet av de som kan faget frivillighet best, sier Høye entusiastisk om den nye samlesiden med undervisningsmateriell.

Bilde av blide mennesker fra voksenopplæring og frivillige organisasjoner
Bilde fra erfaringssemniaret: Ida Holmin fra Frivillighet Norge (t.v) med frivillighetskoordinator Siri Høie fra Oslo VO Rosenhof og rådgiver Morten Tandberg fra Oslo VO Skullerud. Foto: Marie Øvrum / Frivillighet Norge

Underveis i arbeidet med siden har vi fått tilbakemeldinger fra både Norsk Folkehjelp og lærere i voksenopplæringen i Oslo. Her er noen av tilbakemeldingene:

  • Materiellet gir en god oversikt over frivillige oppgaver og fritidsaktiviteter, og det er lett å integrere i undervisningen.
  • Det er fint at videoklippene er delt opp og med teksting. Og at de viser frivillige med ulike språk, kultur og bakgrunn.
  • At jeg har ikke oppdaget frivillighetens museum før nå! Det var en veldig flott side å bruke i undervisning i både norsk, historie og samfunnsfag.
  • Særlig videoene med intervjuer på flere språk er inspirerende.

Test selv!

Så hva venter du på? Besøk undervisningsmateriellet nå for å utforske videoer, presentasjoner, hefter, artikler og annet undervisningsgull på sidene. Uansett hvor mye tid du har, fem minutter, én time, eller kanskje en hel dag, så finner du materiell her! La oss sammen inspirere og engasjere både barn og voksne til å bli aktive deltakere i samfunnet gjennom frivillighet!

Del undervisningsmateriellet

Sharing is caring! Del denne saken og undervisningsmateriellet med en kollega, venn eller bekjent som du tenker kan få nytte av det. Sammen kan vi bidra til at flere blir kjent med frivilligheten - og at flere finner et felleskap i en frivillig organisasjon.

Hva syntes du?

Vi vil vite hva du synes om undervisningsmateriellet og måten det vises frem på! Savner du noe på siden, eller har forslag til forbedringer så send det gjerne til oss på post@frivillighetnorge.no!

Dette finner du på den nye siden:

Trykk på "les mer" for å få et overblikk over undervisningsmateriellet på samlesiden som er relevant for din rolle.

Til lærere for voksne innvandrere:

Dette kan du finne på samlesiden med undervisningsmateriell

1. Lynkurs i frivillighet
Dette er et kort kurs som gir en innføring i hva frivillighet er, hvorfor det er viktig, og hvordan man kan bli involvert. Kurset er ment for nyankomne innvandrere og andre som er nye i frivillighetssektoren.

2. Infomøte om frivillighet
Denne ressursen inneholder en digital pakke for lærere som ønsker å holde informasjonsmøter om frivillighet. Pakken inkluderer presentasjoner, videoer og annet materiell som kan brukes i undervisningen.

3. Vis hva en frivillig oppgave kan være
Her kan du lese om Frivillig.no og hvordan du kan bruke siden til å gi eksempler på ulike typer frivillige oppgaver som finnes i frivilligheten i Norge. Dette kan hjelpe innvandrere med å finne passende frivillige aktiviteter som matcher deres interesser og ferdigheter.

4. Vis frem fritidsaktiviteter
Her kan du lese om Ungfritid.no og hvordan du kan bruke siden til å vise frem ulike fritidsaktiviteter for barn og unge. Dette kan hjelpe innvandrere med å finne passende fritidsaktiviteter som matcher deres barns interesser og ferdigheter. For voksne innvandrere som ikke selv har barn, kan siden brukes til å snakke om egne fritidsinteresser, og ellers til å forstå ulike deler av samfunnet i Norge. 

5. Vis frem støtteordninger til fritidsaktiviteter
Her kan du lese om stotte.ungfritid.no, som er en side som samler støtteordninger for deltakelse i fritidsaktiviteter. Dette inkluderer økonomisk støtte, utstyr, transporthjelp, fadderordninger og andre ordninger som kan hjelpe barn og unge inn i en fritidsaktivitet. 

6. Bli inspirert av Husam på arabisk (video)
Dette er en inspirerende video på arabisk som viser Husam, en innvandrer som har blitt aktiv i frivillighetsarbeid i Norge. Videoen er ment å motivere andre innvandrere til å engasjere seg i frivillighet.

7. Frivillighetens museum
Siden presenterer et virtuelt museum som viser historien og betydningen av frivillighet i Norge. Museet inneholder utstillinger, historier og eksempler på frivillighetsarbeid gjennom tidene - både gjennom tekst, bilder og film. 

På samlesiden med undervisningsmateriell finner du også lenker til fakta og tall om frivillighet, frivillighetens egen ordbok, artikler om frivillighet, tips til markering av frivillighetens dag, og mye mer som kan brukes i undervisningen.

Denne oppsummeringen er laget ved hjelp av KI.

Til lærere for barn og unge

Dette kan du finne på samlesiden med undervisningsmateriell:

  1. Lynkurs i frivillighet:
    Dette kurset gir en kort innføring i frivillighet i Norge, inkludert fakta og korte videoer på flere språk. 
  2. Elevhefte, spill og presentasjon
    Dette materiellet inkluderer en ferdig presentasjon, memospill og filmer som kan brukes i en dobbeltime om frivillighet. 
  3. Vis frem fritidsaktiviteter
    Denne ressursen viser hvordan man kan bruke Ungfritid.no til å finne og presentere fritidsaktiviteter for barn og unge. Det hjelper lærere med å informere om viktigheten av deltakelse i fritidsaktiviteter.
  4. Vis frem støtteordninger til fritidsaktiviteter
    Her finner du informasjon om stotte.ungfritid.no, som samler støtteordninger for deltakelse i fritidsaktiviteter. Dette inkluderer økonomisk støtte, utstyr og transporthjelp.
  5. Salaby - bli kjent med frivilligheten
    Gjennom Salaby kan elever på 5.-7. trinn lære om frivillighetens betydning for demokrati og medborgerskap. Materiellet dekker også fritidsaktiviteter og frivillige organisasjoner som lærings- og inkluderingsarenaer.
  6. ALLEMED UNG - Verktøykasse
    Denne verktøykassen hjelper lærere med å inkludere alle barn og unge i organisert fritid. Den inneholder ressurser for å fremme deltakelse i frivillige aktiviteter.
  7. Frivillighetens museum
    Siden presenterer et virtuelt museum som viser historien og betydningen av frivillighet i Norge. Museet inneholder utstillinger, historier og eksempler på frivillighetsarbeid gjennom tidene - både gjennom tekst, bilder og film. 

På samlesiden med undervisningsmateriell finner du også lenker til fakta og tall om frivillighet, frivillighetens egen ordbok, artikler om frivillighet, tips til markering av frivillighetens dag, og mye mer som kan brukes i undervisningen.

Denne oppsummeringen er laget ved hjelp av KI.

Vil du vite mer?

Vi ba frivillighetskoordinator Siri Høie forklare med egne ord hvorfor Oslo Voksenopplæring ønsker å ha temaet frivillighet på agendaen. Trykk på boksen under for å lese hva hun svarte:

Hvorfor er frivillighet et tema i voksenopplæringen?

Veiledning og undervisning i nettverk og deltakelse faller utenfor det som tradisjonelt har vært oppfattet som voksenopplæring og andre kvalifiserende tiltaks mandat. På tross av dette er det bred politisk enighet om at nettverksbygging, inkludering og deltakelse er sentralt for god integrering. 

I felles føringer for bydelene, Velferdsetaten og Oslo Voksenopplæring pekes det på et felles ansvar for å bidra til at nyankomne får "delta, bidra og bli inkludert", og det er videre konkretisert i Oslo VOs strategiske planer et ansvar for å samarbeide med eksterne aktører, hvor sivilsamfunn er nevnt eksplisitt.

Vi holder for tiden på å utvikle en felles strategi om dette mellom de ulike voksenopplæringssentrene som tydeliggjør og konkretiserer Oslo VOs rolle på følgende områder: 

  • i samarbeid med organisasjoner på skolen i og utenfor undervisning,  
  • som tema i undervisning i ulike opplæringsløp  
  • i samarbeid med bydelene og andre relevante i deltakeres nærmiljø.   

 Her bistår Frivillighet Norge inn som en rådgivende part. Når det gjelder punkt to, er undervisningssiden til Frivillighet Norge super når man skal undervise om frivillighet.

- Sagt av frivillighetskoordinator Siri Høie ved Oslo Voksenopplæring Rosenhof.

Kontaktpersoner

Bilde av Marie Øvrum
Marie Øvrum
Organisasjonsmedarbeider
90937364
marie@frivillighetnorge.no
Bilde av Kai Andre Sunde
Kai Andre Sunde
Rådgiver
kai@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring