Hopp til hovedinnholdet

Frivillighet Norge på Arendalsuka 2024

Publisert:
Oppdatert:
En seilbåt i kveldsskumringen, med bannere og lysdekorasjon på.
Arendalsuka 2018. Foto: Birgitte Heneide og Frivillighet Norge

Vi er som vanlig aktivt tilstede på "demokratiets dansegulv". Under årets Arendalsuke har vi seks arrangementer, alene eller i samarbeide med relevante aktører. I tillegg vil Frivillighet Norges generalsekretær delta på en rekke arrangementer. Og vi vil bruke muligheten til å treffe beslutningstakere, representanter for frivilligheten, og deg!

Frivillighetens talspersoner

Trenger du deltaker til et panel, en kommentar eller et innlegg på ditt arrangement? Sjekk ut vår oversikt over talspersoner i de frivillige organisasjonene.

MANDAG

“Status for frivilligheten i Norge etter turbulente år – rapportlansering”

Frivillighetsteltet mandag 12/8 kl 14.30 - 15.30
Samarbeid med Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor

Hvordan går det med frivilligheten i Norge etter flere turbulente år med pandemi, økende uro i verden og dyrtid?

For første gang på seks år har Statistisk sentralbyrå (SSB) målt omfanget av frivillig innsats i Norge, og på dette arrangementet vil Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor lansere en helt fersk rapport basert på disse tallene. Dette danner grunnlag for en samtale om frivillighetens rolle i det norske samfunnet, nå og fremover.

Representanter for frivillige organisasjoner reflekterer over hovedfunnene i rapporten, og sentrale politikere utfordres i hvordan frivillig sektor kan styrkes i sitt arbeide.

Streames ikke.

Samling for frivilligheten

Sted: Clarion Hotel Tyholmen, Arendal, Sal A

Norsk Tipping og Frivillighet Norge inviterer til fest og mingling for frivilligheten under Arendalsuka.

Vi inviterer frivilligheten, politikere og samarbeidspartnere og serverer litt mat og drikke.

Program:

  • Hilsener ved Frivillighet Norge og Norsk Tipping
  • Allsang og show med Daisy Bakken
  • Lobbykurs med Grunde Almeland (V) og Daisy Bakken
  • Musikalsk innslag fra Arendal mannskor
  • God tid til mingling

TIRSDAG

"Hvem bidrar til at barn og unge blir med på fritidsaktiviteter?

Kanalplassen tirsdag 13/8 kl. 09.00 - 10.00
Samarbeid med Landsforbundet for helsesykepleiere


Alle barn og unge skal ha like muligheter til å delta, uansett hvem de er, hvor de bor og hva foreldrene tjener. For å lykkes med dette må flere unge, foresatte og ansatte få informasjon om aktuelle fritidsaktiviteter, og skolen er en god arena for å nå ut til flere. Kommunen har en viktige rolle som koordinator og tilrettelegger for varig deltakelse, særlig for utsatte barn og unge.

Vi tar utgangspunkt i tiltak nr 15 og 17 i ny handlingsplan "Alle inkludert" fra Kultur- og likestillingsdepartementet og vi spør:

  • Hvem bidrar til å spre informasjon og øke deltakelsen i frivillige organisasjoners fritidsaktiviteter?
  • Hvilke utfordringer løses lokalt for å få med flere nye, og hva kan gi nye resultater?

Ungfritid.no er en digital plattform der kommunene kan vise fram ulike typer av fritidsaktiviteter, i tillegg til aktuelle støtteordninger for foresatte og foreninger. Skolen og laget rundt barnet er viktig, og kommunene må ha kapasitet til å tilrettelegge og veilede, i tråd med målene i Fritidserklæringen.

Frivillighet Norge jobber med en arbeidsmodell for inkludering av barn og unge i kommunene, og har et prosjekt finansiert av «Partnerskap mot mobbing» hvor helsesykepleiere og skoler inngår som målgrupper. Vi samarbeider med Trøndelag fylkeskommune og barne- og ungdomsrådet der, og tester tiltak som bidrar til god og tilgjengelig informasjon om aktiviteter og tilbud for barn og unge.


ONSDAG

Møteplass folkehelse: Blir du mer ensom av å være mann?

Onsdag 14.august Klokken 18.30 - 19.30
Sal B, Clarion Hotell Tyholmen

Vi inviterer til debatt på Arendalsuka!

Ensomme menn er et hett tema i norsk samfunnsdebatt. At menn sitter hjemme alene uten partner og familie blir brukt til å forklare alt fra psykiske problemer til netthets til alvorlig kriminalitet, og har vært tema for mange debatter og politiske utspill de siste årene.

Stemmer det at ditt kjønn og din seksualitet definerer risikoen for å bli ensom? Kan det hende at det heller handler om andre faktorer? Og sier ikke egentlig forskningen at det er unge kvinner som er mest ensomme?

Til Arendalsuka har vi invitert flere markante stemmer fra samfunnsdebatten til å belyse sammenhengen mellom kjønnsidentitet, ensomhet og folkehelseutfordringer.

Uansett svar, er ensomhet en betydelig folkehelseutfordring i alle de nordiske og baltiske landene. Det er en markant samfunnsutfordring som krever bred innsats fra mange aktører. Derfor spør vi også paneldeltakerne hvordan vi kan bryte barrierer, fremme inkludering og bekjempe ensomhet. Hva kan offentlig sektor gjøre, og hvor kommer frivilligheten og sivilsamfunnets rolle inn?

Arrangementet er en del av en nordisk debattstafett, som arrangeres av Nordisk Ministerråd og den danske tenketanken MandagMorgen. På demokratifestivaler i alle de nordiske og baltiske landene samles eksperter, beslutningstagere, sivilsamfunnsaktører og erfaringspersoner for å adressere en sentral felles nordisk-baltisk-problemstilling: Hvordan blir vi mindre ensomme i ulike befolkningsgrupper? Debatten i Norge er den femte i rekken og har kjønn som hovedtema.


TORSDAG

"Uforutsigbare rammevilkår - et hinder for frivilligheten"

Sparebanken Sør, torsdag 15/8 kl 14.15 - 15.00
Samarbeid med Knif

For at frivillig sektor skal kunne utvikle seg og opprettholde sin rolle i samfunnet trenger den gode rammebetingelser. Frivilligheten er en egen samfunnssektor som må stimuleres med andre virkemidler enn offentlig sektor og næringslivet. Men til nå har frivillige organisasjoner levd med uforutsigbare og politisk sårbare rammer, særlig gjelder dette momskompensasjonsordningen for frivillige.

  • Representanter fra frivilligheten gir oss eksempler fra mangfoldet av aktiviteter og formål som lever med en slik økonomisk uvisshet, og reflekterer over løsninger.
  • Vi utfordrer sentrale nasjonale politikere til å svare på hvordan de vil legge til rette for en mer forutsigbar og enkel hverdag for frivilligheten

"Mat og mingling med mening i Bankhagen. Frivillige organisasjoner i morgendagens samfunn."

Klokken 15.00 Rett etter arrangementet om rammevilkår kan du mingle, ta en matbit og høre på apeller. I Bankhagen til Sparebanken Sør.

"Vi må handle for å øke mangfoldet!" Inkludering på topp

Samfunnsteltet, torsdag 15/8 kl 16.30

Hva skjer når vi ikke kjenner oss igjen i de frivillige organisasjonene? Når styrene, og de fleste som jobber i organisasjonene ikke representerer oss alle?

Frivillig sektor er en av de viktigste sektorene i arbeids- og samfunnslivet. Vi må ta inn over oss at mange av de som skal dra lasset og utvikle samfunnet blir møtt med fordommer i arbeidslivet. Forskning viser at selv om arbeidsgivere er positive til å øke mangfoldet, nøler de med å endre praksis. Hvordan kan vi utfordre oss selv og prioritere å gjøre noe med det?

Ledere og ressurspersoner i arbeidslivet og frivillige organisasjoner deler kunnskap, erfaringer og foreslå hvordan vi kan gjøre målene om mangfold om til handling.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring