Hopp til hovedinnholdet

Frivilligheten er livsviktig for beredskapen

Publisert:
Oppdatert:
En kvinne i rekfleksvest deler ut klær til tre andre kvinner
Foto: Hedvig Kolboholen / Frivillighet Norge

De siste ukene har ekstremværet Hans herjet landet, og skadene er enorme. Frivilligheten er til stede og bidrar med både sikring, hjelp til de rammede, og ikke minst i opprydding og oppbygging i etterkant. Beredskapen hadde ikke vært den samme uten disse bidragene.

- Responsen på ekstremværet har nok en gang vist hvor viktig de frivillige organisasjonene er for beredskapen, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Hendelser som Hans viser tydelig at frivillige organisasjoner utgjør en viktig del av den norske beredskapen og totalforsvaret. Røde Kors i Norge opplyser at de aldri før har respondert på så mange hendelser på én gang som under Hans. Så langt har over 600 frivillige fra 50 lokalforeninger vært i aktivitet. Norsk Folkehjelp rapporterer også om utallige frivillighetstimer lagt ned i eksempelvis fylling, bæring og stabling av sandsekker, evakuering av beboere og dronefotografering av flomrammede områder. Også organisasjoner som ikke har beredskap som hovedformål bidrar til mobilisering i en krisesituasjon. Norske Kvinners Sanitetsforening er et eksempel på en organisasjon som stiller opp med mat og omsorg til de som rammes. På kun en halvtimes varsel var seks sanitetskvinner på plass på kjøkkenet på Lalm i Vågå, og bare et par timer seinere var var lapskaus klar til 40-50 evakuerte.

To menn deler ut varm drikke og bakevarer
Foto: Hedvig Kolboholen / Frivillighet Norge

Kriseberedskap krever forutsigbarhet

Dette er ikke noe som bare skjer av seg selv, men som krever kontinuerlig innsats. Å kunne bidra på denne måten stiller store krav til mannskap, utstyr og samarbeid med andre deler av beredskapsapparatet. Å være klar til å bidra krever forutsigbarhet og ressurser også utenfor krisesituasjoner, uavhengig av om det er innen søk og redning, omsorgs- eller andre former for beredskap.

Det frivillige beredskapsarbeidet må forankres bedre

Forskjellige deler av frivillig sektor er del av det offentliges beredskapsplaner, og mange steder bør dette arbeidet forankres bedre. Frivillighet Norge mener derfor det er viktig at det offentlige i større grad forplikter seg til å ivareta frivillige ressurser som brukes i beredskapsarbeid, blant annet gjennom støtte til trening, øvelser, vedlikehold og oppdatering av utstyr. Det er også svært viktig at både lokale og nasjonale myndigheter i større grad inkluderer relevante frivillige aktører i beredskapsøvelser.

- Det vil komme flere slike hendelser fremover som betyr at kommunene må sørge for en helhetlig frivillighetspolitikk og inkludere frivilligheten i sine beredskapsplaner, avslutter Slotterøy Johnsen.

«Det vil komme flere slike hendelser fremover som betyr at kommunene må sørge for en helhetlig frivillighetspolitikk og inkludere frivilligheten i sine beredskapsplaner»

Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær Frivillighet Norge

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring