Hopp til hovedinnholdet

Frivilligheten kan bidra til sosial utjevning og sosial mobilitet

Publisert:
Oppdatert:
Høringssvar
Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen
Frivilligheten er en viktig arena for sosial utjevning og mobilitet. Derfor har Frivillighet Norge spilt inn konkrete tiltak til regjeringen i arbeidet med stortingsmeldingen som skal lanseres i 2025. FOTO: Birgitte Heneide

Frivillighet Norge har tidligere spilt inn til den kommende stortingsmeldingen om sosial utjevning og mobilitet (les nederst i saken). Vårt hovedbudskap er at frivilligheten trenger gode og forutsigbare økonomiske rammebetingelser for å kunne bygge ned barrierer og skape gode aktiviteter og tilbud som alle har mulighet til å delta på. I tillegg løfter vi sju konkrete tiltak som styrker frivilligheten som arena i dette arbeidet.

1. Frivillige organisasjoner kan inkludere nye barn og unge i sine fritidsaktiviteter

Frivillige organisasjoner jobber etter fritidserklæringens mål og bidrar til å oppfylle barns rettighet §31 i Barnekonvensjonen. Ledere i frivillige foreninger har et ansvar for å avklare sitt ambisjonsnivå og mål om å kunne speile samfunnet rundt seg. De bør kartlegge barrierer i lokallagene som kan hindre nye i å delta hos dem.

Frivillighet Norge anbefaler:

Å bruke «Veileder for økt deltakelse» i arbeidet med å bygge ned barrierer for deltakelse.

2. Frivillige organisasjoner kan rekruttere flere frivillige

Det er behov for flere frivillige og tillitsvalgte med mangfoldig bakgrunn og kompetanse som kan skape gode aktiviteter og ta godt imot nye deltagere. Frivillighetsbarometeret viser at mange ikke blir spurt om å bidra med frivillig innsats, og at de kunne tenke seg å hjelpe til hvis noen hadde spurt dem. Det er behov for å vise frem oppgaver som nye kan hjelpe til med i foreningene, og det er behov for å inspirere flere til å engasjere seg og gjøre noe for andre.

Frivillighet Norge anbefaler:

At frivillige oppgaver i organisasjoner legges ut på Frivillig.no

3. Frivillig organisasjoner kan gi god og tilgjengelig informasjon om sine aktiviteter

Et lokallag kan dele god digital informasjon om aktiviteter for barn og unge. Vi oppfordrer skolene til å informere om muligheten for å delta i frivillig sektor, og synliggjøre muligheter for å bli med ved å benytte skolens informasjonskanaler rettet mot foresatte og unge.

Frivillighet Norge anbefaler:

At fritidsaktiviteter legges ut på Ungfritid.no og skolene vise frem lokale aktiviteter.

4. Frivillige organisasjoner bør få vite om støtteordninger for de som trenger dette

Det finnes ulike ordninger som bidrar med støtte til treningsavgifter og kontingenter, utstyr, transport eller oppfølgning. Disse kan være administrert av frivillige organisasjoner, kommuner, næringsliv og stiftelser. Det er viktig at informasjon om støtte til varig deltakelse i fritidsaktiviteter når ut til barn, unge og deres foresatte. Laget rundt barnet bør kjenne til relevante støtteordninger, for å bidra til at flere blir med. Frivillige organisasjoner kan invitere til samarbeid og peke på behov for støtte for å inkludere de som trenger hjelp og bistand.

Frivillighet Norge anbefaler:

At støtteordninger legges inn og vises frem lokalt på Støttesiden hos Ungfritid.no

5. Frivillig organisasjoner kan rekruttere et større mangfold

Det er behov for å utvikle kompetanse på inkludering i lokallagene. Flere organisasjoner tilbyr gratis kurs, digitalt materiell og deler sine erfaringer til inspirasjon for flere. Det er styrets ansvar å legge til rette for utvikling og inkludering i egen organisasjon.

Frivillighet Norge anbefaler:

Å benytte Mangfoldsplakaten i arbeidet med å bli en mer mangfoldig organisasjon.

6. Offentlig ansatte kan vise vei til frivillige organisasjoner

Frivillighet Norge anbefaler det offentlige å forebygge utenforskap ved å vise vei til frivillige organisasjoner. Frivillige organisasjoner kan oppfordre kommunen til å gi informasjon om deres tilbud. Helsesykepleiere kan fortelle om retten til fritidsaktiviteter, og vise frem lokale tilbud i sine møter med foresatte og barn og unge. Lærere kan dele kunnskap om hvorfor det er viktig å bli med i frivillige organisasjoner og hvordan man kan finne frem til disse. Ansatte i Nav kan spørre om barnet deltar i fritidsaktiviteter og gi veiledning på hvordan dette kan bli mulig i den aktuelle kommunen.

Frivillighet Norge anbefaler å ta i bruk disse verktøyene:

Verktøy for Helsesykepleiere

Verktøy for lærere

Veileder for ansatte i Nav

7. Kommunen kan være en god tilrettelegger for deltakelse

Kommunene bør utvikle og vedta en helhetlig frivillighetspolitikk, basert på Frivillighet Norge og KS sin plattform for samspill og samarbeid mellom frivillig og kommunal sektor. Kommunene bør samarbeide med frivilligheten og koordinere tiltak før økt deltakelse i kommunen. De kan legge til rette for organisasjonene ved å bidra med tilgang på lokaler, og utvikle tilskudd som kan benyttes både til administrasjon og aktivitet.

Frivillighet Norge anbefaler:

At kommunene utvikler god frivillighetspolitikk og benytter Frivillighet Norges Verktøy for det offentlige

Frivillighet Norge har også tidligere spilt inn til både Samfunnsoppdraget for å inkludere flere barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv, Handlingsplan for barn og unges deltagelse. Vi håper regjeringen vil se nytten av og løfte frem frivillig sektor i arbeidet med inkludering, sosial mobilitet og redusert utenforskap!

Kontaktperson

Bilde av Stian Slotterøy Johnsen
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær
959 33 862
stian@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring