Hopp til hovedinnholdet

Frivilligheten styrker "Laget rundt barnet"

Publisert:
Oppdatert:
Ann Karin Swang og statssekretær Erlend Kaldestad Hanstveit
Ann Karin Swang, her i samtale med statsekretær fra Kultur- og likestillingsdepartementet Erlend Kaldestad Hanstveit, peker på hvor viktig helsesykepleiernes rolle i "laget rundt barnet er". Foto: Birgitte Heneide

I arbeidet med å få flere barn og unge med i fritidsaktiviteter, er «Laget rundt barnet» stadig viktigere. Laget kan bestå av ulike roller og frivilligheten har en naturlig plass på laget.

Rett til fritid for barn og unge

Alle barn og unge har rett til fritid, ifølge FNs Barnekonvensjon og Fritidserklæringen. Laget rundt barnet bør bruke Fritidserklæringen mer og få til gode samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kommuner. Regjeringen jobber med en stortingsmelding om sosiale utjevning, spesielt for barn, unge og deres familier.

Regjeringens arbeid med stortingsmelding om sosial utjevning

Lagets innsats for sosial utjevning

Folk med lav inntekt møter ofte hindringer for å delta i frivillige aktiviteter. Ved å samarbeide med offentlige instanser kan frivillige organisasjoner få flere deltakere og gjøre en større forskjell.

For å bekjempe utenforskap må vi samarbeide mer på tvers av sektorer. Det offentlige må forstå at deltakelse i frivillige aktiviteter kan motvirke utenforskap. Frivillige organisasjoner bør sees på som viktige samarbeidspartnere, og kommuner må støtte frivilligheten gjennom en helhetlig politikk.

På lag med kommunen

– Å legge til rette for at alle kan delta i varige organiserte fritidsaktiviteter bør være en del av kommunenes frivillighetspolitikk. For de frivillige organisasjonene er det vanskelig å vite hvilke barn som står i fare for å falle utenfor og hvilke behov de har. Samarbeid mellom frivilligheten og de andre som er med på “laget rundt barnet” gjør det lettere å finne riktig aktivitet og tilbud til de barna som trenger det mest, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Frivillighet Norge mener at kontaktpersoner i kommunen bør ta initiativ til samarbeid med lokal frivillighet og sette av kapasitet til å være en tilrettelegger for deltakelse.

Roller i laget rundt barnet kan for eksempel være:

  • Ansatte i skole og oppvekst
  • Ansatte hos Nav
  • Helsesykepleiere
  • Tillitsvalgte i lokallag
  • Utekontakt, Fritidsklubb, Frivilligsentral eller Fritidskoordinator
Hvem kontakter du om det er behov for hjelp?
Hvem kontakter du om det er behov for hjelp? Kilde: Inkluderendefritid.no 2024

I møte med flere kommuner erfarer ALLEMED betydningen av samarbeid på tvers av avdelinger i kommunen for å arbeide helhetlig og godt med inkludering i fritidsaktiviteter og bygge ned barrierer for deltakelse. Mange av kommunene har møter på tvers av etater hvor barn og unges deltakelse diskuteres.

  • 48 prosent av kommunene som har regelmessige møter.
  • 58 prosent av kommunene har en kontaktperson som frivillige kan kontakte.

Helsesykepleiere er en viktig lagspiller

En av flere viktige roller i «Laget rundt barnet» er helsesykepleieren. Helsesykepleiere møter barn og unge og deres foresatte på skolen og på helsestasjon. Der er fritid og aktivitet viktige temaer. For å kunne hjelpe barn og unge som trenger en fritidsaktivitet, er det viktig at helsesykepleiere har kunnskap om lokale tilbud og aktiviteter. Det må også være gjensidig tillit mellom frivilligheten og de andre rollene i laget rundt barnet.

– Helsesykepleierene må ha et sted hvor de raskt kan finne informasjon om hvilke muligheter som finnes for barna. Samtidig må de også stole på at barna som veiledes videre blir tatt godt imot, og inkludert i fritidsaktiviteten, sier Ann Karin Swang, leder av Helsesykepleierne NSF.

Alle som spiller på «Laget rundt barnet» har samme mål, om å gi barn og unge et best mulig tilbud. Det er viktig å huske på når man samarbeider.

– Frivilligheten må kunne stole på at vi, ved å vise et barn til deres tilbud, ikke bare er interessert i å legge ansvar og arbeid over på andre. Frivilligheten styrker laget rundt barnet, og vi trenger hverandre for å oppnå økt inkludering og deltagelse, sier Swang.

Helsesykepleierne NSF har et samarbeid med Frivillighet Norge og benytter verktøyet Ungfritid.no for å gi helsesykepleiere den informasjonen de trenger for å hjelpe enda flere barn inn i fritidsaktiviteter. I tillegg får de materialer de kan bruke i foreldremøter og andre fellessamlinger.

– Fritid må få større plass på de arenaene der barna er, og flere i laget rundt barnet bør snakke om fritid og spørre barna om fritidsaktiviteter. Vi i Helsesykepleierne NSF ønsker oss mer tid i foreldremøter i skolen, slik at alle barn og foreldre forstår viktigheten av å delta på en fritidsaktivitet, sier Swang.

Veileder for økt deltagelse logo
Veileder for økt deltagelse er et verktøy utarbeidet av Frivillighet Norge i samarbeid med kommuner, fylker og frivillige organisasjoner for å bedre samarbeidet på tvers av sektorene. Illustrasjon: Frivillighet Norge

En veileder for samarbeid og økt deltakelse

Frivillighet Norge peker på at «Laget rundt barnet» blir trukket frem i flere sammenhenger når det kommer til arbeid med barn og unge, blant annet i den nye Handlingsplanen «Alle inkludert».

Veileder for økt deltagelse i frivilligheten nå fått en egen tekst om hvem laget består av, og tips til hvordan samarbeide for å bli et sterkest mulig lag.

For frivilligheten er det viktig å bli kjent med de andre på laget, og ta sin naturlige plass. For å nå ut til de barna og ungene som trenger det mest, må laget rundt barnet, som frivilligheten er en del av, møtes, dele informasjon og kjenne hverandre godt. Dette kan gjøres gjennom at kommunen tar initiativ til møter, eller at de ulike deltagerne på laget kan invitere hverandre til å diskutere lokale løsninger.

– Kunnskap om ulike barrierer og kjennskap til mangfoldet av muligheter i lokale lag og foreninger er viktig når nye skal få oppfylt sin rett til deltakelse i varig organisert fritidsaktivitet. Vi vet at det krever ressurser å etablere og holde et godt samarbeid gående, men det er verdt det, sier Stian Slotterøy Johnsen

Frivillighet Norge bidrar i arbeidet med Stortingsmelding om sosial utjevning og sosial mobilitet, Samfunnsoppdraget, Fritidserklæringen og i arbeidet med handlingsplanen Alle inkludert.

Kontaktperson

Bilde av Vanja Konradsen
Vanja Konradsen
Prosjektleder, Økt deltakelse
Frivillig.no, Ungfritid.no
215 67 666 / 982 56 770
vanja@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring