Hopp til hovedinnholdet

​​Frivillighetens ordbok hjelper Nasjonalforeningen i rekrutteringsarbeidet​

Publisert:
to fingre peker
Foto: Hedvig Kolboholen/Frivillighet Norge

Nasjonalforeningen for folkehelsen er en organisasjon som har et bredt utvalg av aktiviteter og verv å engasjere seg i. I arbeidet med å rekruttere flere deltagere, har de hatt behov for å ha tydelige definisjoner på de ulike deltagerne. De gikk derfor til Frivillighetens ordbok for hjelp! Nå har de adoptert definisjonene av tillitsvalgt, deltager, frivillig og medlem.

Nasjonalforeningen er tradisjonelt sett en sterk medlemsorganisasjon, men over de siste ti årene har de som alle andre måtte tilpasse seg endringene som skjer på frivillighetsfeltet. Stadig flere av deltagerne rekrutteres på bakgrunn av sak og aktivitet, heller enn organisasjonslojalitet.

– Bakgrunnen for arbeidet med definisjonene er at vi opplevde at begrepene ble brukt om hverandre og det var en ulik forståelse knyttet til egen aktivitet, forteller Anette Brenden, rådgiver frivillighet i Nasjonalforeningen.

– Begrepene skal hovedsakelig brukes internt, til å rydde litt opp i dokumenter der rollebegrepene brukes om hverandre, fortsetter hun.

kvinne smiler
Anette Brenden, rådgiver frivillighet i Nasjonalforeningen. Foto: Nasjonalforeningen for folkehelsen

Rigges for fremtiden

Definisjonene av tillitsvalgt, deltager, frivillig og medlem ble vedtatt i sentralstyret tidligere dette året, etter at generalsekretæren sendte sak til sentralstyret som fattet vedtaket. Saken skal videre til landsstyret, for å sikre god forankring blant foreningens medlemmer. Definisjonene vil hjelpe til med rekrutteringsarbeidet.

– Vi mener at rekruttering til de ulike rollene krever en noe ulik strategi. Definisjonen endrer ikke måten vi jobber på, men gjør oss mer bevisste på hvem vi kommuniserer med, sier Annette.

Nasjonalforeningen er en forening i vekst, og lykkes godt med rekrutteringsarbeidet sitt.

– Vi opplever vekst i medlemstallene våre, noe vi er svært fornøyde med! Med dette vedtaket rigger vi oss for fremtiden, og definisjonene fra Frivillighetens ordbok har bidratt til dette, avslutter Anette.

Kontaktperson

Bilde av Jørgen Lysa
Jørgen Lysa
Rådgiver, Økt deltakelse
99502631
jorgen@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring