Hopp til hovedinnholdet

Fylkeskommunenes arbeid med frivillighetspolitikk

Publisert:
Oppdatert:
Personer i et rom, sett bakfra. En person rekker opp hånda
Samhandling med fylkeskommunene er viktig for frivilligheten

I løpet av 2024 har Frivillighet Norge hatt flere prosjektsamarbeid med fylkeskommunene. Det har resultert i konferanser sammen med tre fylkeskommuner og kartlegging av de regionale frivillige organisasjonene i to fylker.

Fylkeskommunen har en viktig rolle som regional utviklingsaktør og skal bidra til å skape levende lokalsamfunn. Et mangfold av frivillige organisasjoner, lag og foreninger er en nøkkel for et inkluderende samfunn med bred deltakelse i befolkningen.

I folkehelsearbeidet, som er et fylkeskommunalt ansvarsområde, er formålet å bidra til en samfunnsutvikling som fremmer helse og livskvalitet og utjevner sosiale helseforskjeller. Derfor må fylkeskommunen også legge til rette for samhandling og samarbeid mellom de frivillige organisasjonene og fylkeskommunen i regionale planverk.

- Mange av virkemidlene som styrker kommuner og fylkeskommuners samarbeid med frivillige organisasjoner finnes i lokale og fylkeskommunale frivillighetsplaner og strategier. Derfor setter vi samarbeidet vi har med fylkeskommunene høyt, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Nettverk og samarbeid

Frivillighet Norge har arbeidet målrettet med fylkeskommunene i flere år. To ganger årlig arrangerer vi et fylkeskommunalt fagnettverk for ansatte som jobber med frivillighet i fylkene. Hensikten med nettverket er å legge til rette for kunnskaps- og erfaringsdeling om aktuelle tema som berører samhandling mellom regionale frivillige organisasjoner og fylkeskommunen. På samlingene i 2024 har vi blant annet invitert Institutt for samfunnsforskning og Kulturdepartementet som presenterterapport om koronapandemiens betydning for frivillig innsats, og handlingsplanen for økt deltagelse i fritidsaktiviteter.

Frivillighet Norge har i flere år hatt intensjons- eller samarbeidsavtaler som legger rammer for tettere samarbeid med Trøndelag, Nordland, Vestland, Møre og Romsdal i oppfølging av deres frivillighetspolitikk. Vi har for tiden tett dialog med Akershus og Innlandet fylkeskommuner om slike avtaler.

Avtalene skal blant annet bidra til at fylkeskommunene har en helhetlig tilnærming til frivillig sektor gjennom en frivillighetspolitikk, og stimulere til et mangfold av aktiviteter i frivillige organisasjoner lokalt og regionalt

Målet er å stimulere til samarbeid som styrker bredden av frivilligheten i fylkene og å bevisstgjøre frivillige organisasjoner og kommuner om at deltakelse i frivillige organisasjoner skaper viktige merverdier som bidrar til levende lokalsamfunn.

I 2024 har Frivillighet Norge også hatt samarbeid med Trøndelag og Innlandet fylkeskommuner om å gjøre kartleggingsundersøkelser av den regionale frivilligheten. Rapportene blir del av kunnskapsgrunnlaget i det videre arbeidet med frivillighetspolitiske planer i fylkene.

Frivillige organisasjoner er en del av løsningen på fremtidens samfunnsutfordringer

I høst har mange fylkeskommuner arbeidet med regionale planer, og sendt disse på høring. Dette er viktige dokumenter, som setter retningen for utviklingen i fylkene – inkludert på områder som er viktige for frivilligheten. Frivillighet Norge har sendt høringsinnspill til åtte fylker, som du kan lese under.

- Når fylkeskommunen lager politikk og planer med overordnede mål som er viktige for den regionale utviklingen - som levende lokalsamfunn, bedre levekår, god folkehelse og samhandlings- og medvirkningsarenaer - er fylkeskommunen avhengig å ha med de frivillige organisasjonene på laget, sier Slotterøy Johnsen.

Du kan lese høringssvarene våre til de regionale planene i fylkene under.

Kontaktperson

Bilde av Brita Brekke
Brita Brekke
Politisk rådgiver
41636798
brita@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring