Hopp til hovedinnholdet

Gjestekommentar i Nationen: Høytid for gaver

Publisert:
Oppdatert:

Noen av oss går inn i det nye året med nye ski på beina, andre med en ny bok på nattbordet eller et nytt slips rundt halsen. Mange nordmenn går også inn i det nye året med et fadderbarn på et annet kontinent, eller i visshet om å ha bidratt til at noen i nærmiljøet fikk til smør på julegrøten.

I året som gikk ga tre av fire norske husstander pengegaver til frivillige organisasjoner, og mange valgte å gi denne gaven til jul. I tillegg til pengegavene, la landets innbyggere ned over 115.000 årsverk med frivillig arbeid.

Resultatet er en gavepakke i seg selv – både til det nasjonale regnskapet og samfunnet som sådan. Frivillig sektor skapte i året som gikk verdier for over 100 milliarder kroner. Det tilsvarer over halvparten av det hele industrien produserer til sammen. I tillegg kommer den samfunnsmessige gevinsten – i form av glede, tilhørighet, tillit og levende lokalsamfunn.

Denne 100-milliardersfesten skapes ikke av seg selv. Hver dag jobber Frivillighet Norge sammen med våre medlemmer for de rammebetingelsene som muliggjør festen.

Mange seire i 2012

Generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge

Vi ser tilbake på et år med flere viktige politiske seiere for frivilligheten: Etter løftebrudd i forrige statsbudsjett, ble opptrappingen av momskompensasjonsordningen endelig fulgt opp i høstens statsbudsjett. Ideelle aktører på helse- og velferdsfeltet kunne også glede seg over en historisk samarbeidsavtale som anerkjenner frivillighetens ikke-økonomiske merverdi – når eksempelvis Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon konkurrerer med private og offentlige aktører om anbud.

2012 ble også året hvor vi fikk større gehør for vårt krav om utvidelse av skattefradragsordningen for gaver til frivillige organisasjoner. En samlet opposisjon gikk i høst inn for dette, og blant Frivillighet Norges største ønsker for det nye året, er at også de rødgrønne skal innse at stimulering til giverglede er vinn-vinn. Folkets pengegaver utgjør i snitt 15 % av sektorens inntekter, og er helt sentrale for at frivillig sektor igjen skal kunne gi sin gavepakke av økonomiske og samfunnsmessige verdier tilbake til samfunnet.

Ordningen virker, og må opptrappes

Privatpersoner og bedrifter kan i dag føre frivilliggaver på inntil 12.000 kroner i selvangivelsen, og få maksimalt 3360 kroner mindre i skatt. Ordningen ble innført i år 2000 og har fått nordmenn til å åpne lommeboka for frivilligheten. Givergleden har økt jevnt, og vi ga over 100 millioner mer i 2011 enn i 2010. Men beløpsgrensa har stått bom fast siden 2005. Dagens ordning skiller heller ikke mellom privatpersoner og bedrifter, og for store bedrifter blir derfor skattefradraget for lommerusk å regne.

I valgåret 2013 utfordrer vi myndighetene til å øke beløpsgrensa for privatpersoners gaver til 20.000 kroner og til 100.000 kroner for bedrifters gaver. Slik vil den vellykkede ordningen kunne stimulere til enda mer og enda bedre frivillighet i 2013.

Frivillighetsfesten trenger et godt dansegulv

Da regjeringen i 2007 la fram Frivillighetsmeldingen, sa daværende kulturminister Trond Giske at regjeringen ville bygge et dansegulv som frivilligheten kunne danse på. Dette gulvet skulle blant annet bestå av bedre rammebetingelser. Utvidelse av skattefradragsordningen for gaver vil være en opprusting av frivillighetsfestens dansegulv.

At frivillige organisasjoner står på julegavelista til nordmenn viser at frivilligheten har en plass i folks hjerte. Løftet om bedre rammebetingelser for alle dem som gir av sin tid til frivillig arbeid er et nyttårsløfte Frivillighet Norge har store forventninger til i valgåret 2013. Godt nytt frivillighetsår!

(Kommentaren sto på trykk i Nationen torsdag 3. januar 2013)

Les Frivillighet Norges rapport om skattefradragsordningen for gaver

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring