Gjestespalte i Nationen: Hvem er Norges beste frivillige?
Norge spiller. Musikk, teater, historiske slag, fotball, bridge og kubbespill. Det er sommer og tid for festivaler og tusen andre organiserte aktiviteter. Beredskapen er også på plass, både i byen, til fjells og til sjøs. Det er mange ømme føtter, brannsår og sjeler som skal plastres.
Av: Generalsekretær Birgitte Brekke, Frivillighet Norge
Om du ikke selv har besøkt eller deltatt på en festival i sommer, har du helt sikkert hørt om flere av dem. Det er snart ikke et nes uten sin festival, sitt stevne, sin leir eller camp. Noen har begynt å kalle Norge for de tusen festivalers land. Vi kan føye til de titusener av frivilliges land.
Med en frivillig innsats tilsvarende 115 000 årsverk og over 100 milliarder kroner i verdiskaping ligger Norge på verdenstoppen i frivillighet. For å feire all den fantastiske innsatsen som nedlegges, deler Frivillighet Norge hvert år ut Frivillighetsprisen til en lokal ildsjel, forening eller gruppe som har gjort en særlig bemerkelsesverdig innsats.
Bor årets Frivillighetspris-vinner i nettopp ditt nærmiljø? Da trenger vi at du forteller oss det!
Kanskje er det en eller flere frivillige ildsjeler fra nettopp din forening, din festival eller ditt lokalsamfunn som i år skal bli feiret og gjort stas på av kulturministeren og en samlet frivillighet på FNs internasjonale frivillighetsdag 5. desember? Frivillighetsprisen er også en sjanse til å synliggjøre positive krefter og en god sak!
Lokalkunnskap fra hele landet er nødvendig for å finne de beste kandidatene, og vi inviterer alle til å sende inn ett eller flere begrunnede forslag på kandidater til Frivillighet Norge via nettsiden www.frivillighetsprisen.no. På denne siden finnes også mer informasjon om prisen og tidligere vinnere.
Frivillighetsprisen skal gis til en initiativrik person, lokal forening eller gruppe, som har utmerket seg med frivillig innsats, engasjement og pågangsmot til beste for den enkelte og samfunnet. Som ledd i prosessen vil det blant alle de nominerte kåres 19 fylkesvinnere, som juryen kan velge blant når de skal finne finalister. Juryen med Helen Bjørnøy i spissen er like overveldet hvert år og lider valgets kvaler fordi det er så mange gode kandidater å ta av.
Frivillighetsprisen er den av våre saker som får mest medieomtale, så her ligger det gode muligheter for å fremme sine kandidater, aktiviteter og formål. Ikke minst vil vår samarbeidspartner TV2 bidra til å skape blest om prisen og de nominerte, blant annet gjennom fjernsynsreportasjer om de fem som når fram til siste runde av kåringen. Seerne vil så få mulighet til å stemme fram sine favoritter. Her ligger det en ypperlig mulighet for å profilere nærmiljø og lokale frivillige på tv!
Halve befolkningen deltar i frivilligheten, og også de som ikke selv er aktive kjenner til både en og flere initiativrike personer, lokale foreninger eller grupper som har utmerket seg med frivillig innsats, engasjement og pågangsmot til beste for den enkelte eller samfunnet. Så alle kan bli med på feiringen av alle de lokale ildsjelene som er engasjert i sine lokalsamfunn, som jobber for sine saker, som stiller opp for andre, på en enkel måte:
Nominér dine kandidater til Frivillighetsprisen 2013! Fristen er 5. september.
Frivilligheten og hundekjeksen gror vilt i juli. Men i motsetning til hundekjeks, blomstrer frivilligheten hele året.
(Denne kommentaren sto på trykk i Nationen 31. juli 2013)