Haugesund er Årets frivillighetskommune!
Vinner av Årets frivillighetskommune er Haugesund kommune. Prisen ble delt ut av kommunal- og distriktsminister, Erling Sande, på Frivillighetens dag.
Hvert år deler Frivillighet Norge og KS - kommunesektorens organisasjon ut den nasjonale prisen Årets frivillighetskommune. Målet er å løfte frem kommuner som har fått på plass gode samarbeid med frivilligheten.
På kvelden 5.desember kunne kommunal- og distriktsminister, Erling Sande, utrope Haugesund som vinner.
– På vegne av et samlet bystyre, lover jeg at vi skal satse på frivilligheten også i fremtiden. Takk for prisen! sa ordfører i Haugesund kommune, Nils Konrad Bua (H), da han mottok prisen på vegne av Haugesund kommune.
Se opptak av prisutdelingen lenger ned i saken.
Tverrpolitisk samarbeid
– I Haugesund har vi tverrpolitisk valgt å satse på frivillighet.
Det sier ordføreren i Haugesund når han snakker om arbeidet deres med frivillighetspolitikk i kommunen.
I 2018 gjennomførte Haugesund en kartlegging av den lokale frivilligheten, og i 2019 innledet de arbeidet med å utarbeide ny politikk.
Senere kom en felles temaplan av Kultur, Idrett og Frivillighet på plass. Til denne hadde det kommet rundt 400 innspill – de fleste fra frivillige organisasjoner.
Viktige møteplasser
De siste årene har Haugesund fått på plass flere møteplasser for de frivillige organisasjonene. Blant annet blir det arrangert en årlig frivillighetssamling.
I tillegg har det blitt etablert faste ressursgrupper for små og store organisasjoner. Disse har møter med kommunen, hvor blant annet muligheter for samarbeid sees nærmere på. Målet er å ta i bruk hverandres kompetanse og samkjøre tiltak:
– Vi vet at hvis vi skal løse morgendagens utfordringer, så klarer vi det ikke alene. Vi må spille på de ressursene vi har – og frivilligheten er kanskje den aller viktigste, sier ordfører i Haugesund, Nils Konrad Bua.
Styrket samhandling
«Resultatet er ei rekke tiltak som utviklar og styrker samhandlinga mellom sektorane,» het det i juryens begrunnelse.
Videre trakk juryen frem kommunens frivillighetskoordinator:
«I tillegg har frivilligkoordinatoren til kommunen mandat til å arbeida på tvers av etatar, løfta frivilligheitspolitiske saker, og leggja til rette for dialog og samhandling med dei frivillige organisasjonane.»
Sterke kandidater
Årets tre finalister var Ål, Haugesund og Frogn.
– Alle de tre finalistene er sterke kandidater og gode forbilder, sier leder for juryen og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Om Årets frivillighetskommune
Prisen Årets frivillighetskommune ble opprettet av KS og Frivillighet Norge i 2016. Kriteriene for å vinne prisen bygger på samarbeidsplattformen mellom KS og Frivillighet Norge. Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeidet godt med frivillighetspolitikk.
Tidligere vinnere er Bergen, Sømna, Moss, Drammen, Telemark, Karmøy, Flekkefjord og Lørenskog.
Årets jury har bestått av styreleder og nestleder i KS og generalsekretær og assisterende generalsekretær i Frivillighet Norge. Juryens leder er styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
De nasjonale Frivillighetsprisene
De nasjonale Frivillighetsprisene er Frivillighetsprisen, Årets nykommer i frivilligheten, Årets frivillighetskommune og Helseprisen.
Prisene deles ut årlig på Frivillighetens dag 5.desember, på FNs internasjonale dag for frivillighet. Feiringen er i regi av Frivillighet Norge, Kultur- og likestillingsdepartementet, Norsk Tipping, KS, Stiftelsen Dam og Frivillig.no.
Se opptak av utdelingen av Årets nykommer her:
Mer informasjon
Om prisen
Les mer om prisen og se tidligere vinnere
frivillighetensdag.no/rets-frivillighetskommune
Om Frivillighetens dag
Mer informasjon om dagen
frivillighetensdag.no