Hopp til hovedinnholdet

Her er finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2024

Publisert:
Oppdatert:
Pressemeldinger
bilde av seks mennesker
De seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen er de frivillige ved Bergen Spillfestival, Ileni Demise Zewude, Ivar Meisal Pedersen, Østmarkas Venner ved Helga Gunnarsdóttir, de frivillige ved Caritas Ressurssenter i Oslo og Gro Herdis Jareid. Foto: Spoon/Frivillighet Norge.

Hvert år tildeler Kultur- og likestillingsdepartementet, Frivillighet Norge og Norsk Tipping Frivillighetsprisen til en person, lokal forening eller organisasjon som har gjort ekstraordinær frivillig innsats. Nå er årets seks finalister klare! Prisen deles ut på Frivillighetens dag 5.desember av kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery.

Til årets pris kom det inn 276 unike nominasjoner fra hele landet. Juryen har valgt ut seks finalister som folk kunne stemme på frem til 27.november.

– Det er et av årets høydepunkt å dele ut Frivillighetsprisen på Frivillighetens dag 5.desember, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.   

Stemmerunden er nå stengt

Finalistene

Østmarkas Venner ved Helga Gunnarsdóttir

  • Østmarkas Venner

Siden etableringen i 1966 har Østmarkas Venner jobbet for å ivareta Østmarka. Helga Gunnarsdóttir har vært styreleder siden 2017. Hun jobbet fram ideen om å etablere en nasjonalpark sammen styret og har vært sentral i å få til samarbeid på tvers. Med Helga i spissen, viser Østmarkas Venner på eksepsjonelt vis hvordan frivillig innsats kan bidra til endringer – fra det lokale til det nasjonale. Høsten 2023 kom nemlig nyheten som organisasjonen hadde arbeidet for i lang tid: da vedtok regjeringen å opprette Østmarka nasjonalpark. Dette gjorde Østmarka til den første nasjonalparken opprettet etter initiativ fra en frivillig organisasjon.

– Frivillighet kan flytte fjell. Arbeidet med å etablere en nasjonalpark i Østmarka er et godt eksempel på det, sier styreleder i Østmarkas Venner, Helga Gunnarsdóttir.

De frivillige ved Caritas Ressurssenter i Oslo

  • Caritas Norge

På Caritas Ressurssenter i Oslo kan folk som er nye i Norge få hjelp med å navigere i det norske systemet, få bistand til å skrive søknader og informasjon om hvilke rettigheter man har, i tillegg til å ta del i aktiviteter. Målet er å hjelpe flere inn i det norske samfunnet og arbeidslivet. I fjor utførte de 228 frivillige ved ressurssenteret hele 8.300 individuelle samtaler. Veiledningen gjøres i all hovedsak på morsmålet til den som besøker senteret, noe som gjør tilbudet tilgjengelig for flere. Innsatsen til de frivillige ved ressurssenteret er med på å skape helt nye muligheter – både for de besøkende og de frivillige selv.

– Det å komme til Norge er ikke lett. Det å lære språk er ikke lett, men her er vi på en måte sammen om et felles mål, sier Claudia Arangua, prosjektrådgiver i Caritas.

Ivar Meisal Pedersen

  • IL Goma

Ivar Meisal Pedersen (55) har vært sentral i å holde liv i IL Goma, en av de eldste idrettsklubbene i Kristiansund. Da klubben var nær nedleggelse for ti år siden, startet Ivar opp bueskyting – et lavterskeltilbud som engasjerte en ny gruppe folk. Gjennom sitt frivillige engasjement har Ivar ikke bare etablert en stabil gruppe bueskyttere, men også skapt en sosial arena for både unge og gamle. Ivar har bidratt til å utvikle klubben, han står bak flere arrangementer og har blåst nytt liv inn i lokalsamfunnet.

– Jeg er frivillig fordi det gir veldig mye glede. Det er veldig artig! Hvis du skal ha motivasjon for å drive med noe over lengre tid, må du synes at det er artig, sier Ivar Meisal Pedersen.

Gro Herdis Jareid

  • Økologisk Agder, Natteravnene, Frivilligsentralen Grimstad, med flere.

Når bekjente skal beskrive Gro Herdis Jareid (76), sier de: «Gro er frivilligheten». Siden hun flyttet til Grimstad i 2001, har Gro engasjert seg som frivillig. Hun har vært med i styret til Kystlaget Terje Vigen, vært frivillig i Natteravnene, i tillegg til utallige andre organisasjoner og lokale initiativ. For øyeblikket er hun aktiv ved Frivilligsentralen Grimstad og i styret til Økologisk Agder – for å nevne noe. For Gro er frivillighet en måte å styrke fellesskapet på, støtte andre og utgjøre en forskjell. Den utrettelige innsatsen hennes bidrar til at flere får tilgang på informasjon, aktiviteter og skaper levende møteplasser.

– Du trenger egentlig ikke å kjenne at du vil bli frivillig, men bare tørre å bli interessert i ting. Og før du vet ordet av det, så kan du plutselig være frivillig – sånn som meg, sier Gro Herdis Jareid.

Ileni Demise Zewude

  • Aktivt liv for innvandrere i Norge, Barns' Eden

Ileni Demise Zewude (39) har gjort en viktig innsats for å fremme integrering og inkludering blant innvandrere i lokalsamfunn ulike steder i landet. Hun har vært sentral i etableringen av Aktivt liv for innvandrere i Norge. Organisasjonen holder til på Gjøvik og tilbyr språkhjelp, datakurs og leksehjelp til innvandrere, i tillegg til øvelseskjøring. Ileni har også startet Barns' Eden, en organisasjon som støtter foreldre med barn som har spesielle behov. Gjennom initiativene har hun fått på plass samarbeid med andre lokale organisasjoner og aktører, som for eksempel Gjøvik kunst- og kulturskole. Ilenis mangeårige og varierte engasjement viser hvordan frivilligheten kan bygge broer, bidra til kompetanseheving og utvikling i lokalsamfunnet.

– Som frivillig lærer jeg mye, det er som en skole. Også ser du at folk blir glad når du gir noe til andre. Det vil jeg lære barna mine, sier Ileni Demise Zewude.

De frivillige ved Bergen Spillfestival

  • Bergen Spillfestival

De frivillige ved Bergen Spillfestival er helt avgjørende for å skape inkluderende aktiviteter og arenaer for barn og unge. Festivalen, som har blitt arrangert hver sommer i 28 år, er en av verdens største spillfestivaler. Her tilbys gratis aktiviteter som Lego, sjakk, og brettspill. Bak spillfestivalen står rundt 70 frivillige fra fjernt og nært. De frivillige er en engasjert gjeng som gjør alt fra å rigge, gjennomføre aktiviteter, lage premier og stå i kafeen. Uten denne innstasen ville ikke festivalen vært mulig, og den er et prakteksempel på hvor viktig frivilligheten er for å skape verdifulle kulturtilbud for befolkningen.

– Jeg tror folk undervurderer følelsen av hva det gir å være frivillig – å kunne være med og bidra til at noen får et tilbud som de kanskje ikke kunne fått ellers, sier Sine Halvorsen, frivillig ved Bergen Spillfestival.

Vinneren av den nasjonale Frivillighetsprisen offentliggjøres på Frivillighetens dag, 5.desember.

Hvem kan få prisen?

Frivillighetsprisen går til en person, lokal forening eller organisasjon som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats. Det er Kultur- og likestillingsdepartementet, Frivillighet Norge og Norsk Tipping som står bak prisen, som i år deles ut av kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery.

Prisutdelingen skjer på Frivillighetens dag 5. desember, på FNs internasjonale dag for frivillighet. Utdelingen finner sted på Sentralen i Oslo, klokka 18.00. Les om arrangementet Frivillighetens dag her.

Juryen 2024

Juryen til den nasjonale Frivillighetsprisen ledes av styreleder i Frivillighet Norge, Trond Enger. I tillegg består juryen av stortingsrepresentanter fra familie- og kulturkomiteen Tage Pettersen (H), Torstein Tvedt Solberg (AP) og Åslaug Sem-Jacobsen (SP), forsker Vibeke Wøien Hansen fra institutt for samfunnsforskning, fagsjef for samfunnskontakt i Norsk Tipping Stian Seland og daglig leder Tayyab Choudri fra Internasjonal helse- og sosialgruppe.

Kontaktperson

Bilde av Maiken Arnesen
Maiken Arnesen
Kommunikasjonsrådgiver
40188960
maiken@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring