Hopp til hovedinnholdet

Høringssvar: Samarbeid mellom frivillig sektor og helse- og omsorgstjenesten

Publisert:
Oppdatert:
Høringssvar
Person holder armen rundt en eldre person
Foto: Charlotte Sverdrup/Frivillighet Norge

Frivillighet Norge har levert et høringssvar til Helsedirektoratets rundskriv om samarbeid mellom frivillig sektor og helse- og omsorgstjenesten. Sammen med andre organisasjoner, har Frivillighet Norge i flere år etterspurt tydeligere rammer for dette samarbeidet.

Frist for å levere høringsuttalelse er 15.oktober.

Helsedirektoratet har sendt rundskrivet: Rettslige rammer for samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivilligheten ut på høring.

Den kommunale helse- og omsorgstjenesten har en plikt til å legge til rette for samarbeid med brukergruppenes organisasjoner og med frivillige organisasjoner som arbeider med de samme oppgaver som helse- og omsorgstjenesten, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-10 (lovdata.no).

Eksempler på frivillig innsats i kommuner er besøks- og aktivitetsvenner, turgrupper, kulturelle aktivitetstilbud som musikk og underholdning og trivselstiltak for å forebygge ensomhet. Parallelt med føringene om styrket samarbeid med frivilligheten har Helsedirektoratet fått henvendelser både fra frivilligheten og fra helse- og omsorgstjenestene. Det har kommet ulike spørsmål knyttet til hvilke regler som gjelder for samarbeidet. Spørsmålene gjelder særlig samarbeid mellom den kommunale helse- og omsorgstjenesten og frivilligheten.

Det er mye usikkerhet om regelverket når helse- og omsorgstjenesten samarbeider med frivilligheten. Frivillighet Norge og flere andre organisasjoner har derfor i flere år etterspurt tydeligere rettslige rammer for samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivillig sektor. Les Frivillighet Norges høringsuttalelse her eller i lenkelisten under.

Kontaktperson

Bilde av Bjørn Lindstad
Bjørn Lindstad
Politisk seniorrådgiver
909 79 955
bjorn@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring