Hopp til hovedinnholdet

Ideelle aktører, regjeringen og kommunene inngår samarbeidsavtale om velferdstjenester

Publisert:
Oppdatert:
Flere mennesker holder oppe signert avtale
Samarbeidsavtalen ble signert av leder av Ideelt nettverk, Mette Kalve, avdelingsdirektør i KS, Frode M. Lindtvedt, administrerende direktør i Virke, Bernt G. Apeland, digitaliserings- og forvaltningsminister, Karianne Tung, generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen og administrerende direktør i Samfunnsbedriftene, Øyvind Brevik. Foto: Maiken Arnesen/Frivillighet Norge

Ideelle aktører har fornyet samarbeidsavtalen med regjeringen og kommunesektorens organisasjon (KS) om leveranser av velferdstjenester. Frivillighet Norge er glad for at den viktige innsatsen til frivillige organisasjoner blir fremhevet i den norske velferdsstaten.

Onsdag 2. oktober hadde Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet invitert Frivillighet Norge, Hovedorganisasjonen Virke, Ideelt Nettverk og Samfunnsbedriftene for å signere den nye avtalen.

Avtalen ble første gang signert i 2012.

– Avtalen markerer et viktig skritt fremover for å sikre at ideelle aktører får de rammebetingelsene som trengs for å kunne fortsette å levere høykvalitets velferdstjenester til det norske samfunnet, sa generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, under signeringen.

Avtalen trekker frem ideelle organisasjoner som aktører med høy kompetanse, stort engasjement, og som aktører som kan presentere nye løsninger på velferdsutfordringene.

– Den nye avtalen markerer et viktig skritt for oss i styrkingen av den rollen ideell sektor har: for velferdssamfunnet og for at Norge fortsatt skal være et godt og trygt land og bo i, sa Norges digitaliserings- og forvaltningsminister, Karianne Tung.

Lang tradisjon

– Nesten alle de tjenestene som i dag er en del av velferden vår har i sin tid oppstått i regi av en frivillig organisasjon. Ideelle organisasjoner har alltid vært en viktig del av Norges velferdssystem. Lenge før staten kunne tilby velferdstjenester, var det organisasjoner som Norske Kvinners Sanitetsforening, Blå kors, Kirkens Bymisjon og andre som tok ansvar.

– I dag står vi overfor nye utfordringer, som knapphet på arbeidskraft og økte krav til kvalitet og bærekraft. Ideelle aktører vil fortsatt spille en nøkkelrolle i å møte disse utfordringene, takket være sin sterke fagkompetanse og sitt unike samfunnsbidrag, påpekte Slotterøy Johnsen under møtet.

mann skriver på papir
Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, signerer samarbeidsavtalen. Foto: Maiken Arnesen/Frivillighet Norge

Videre arbeid

Sentrale punkter i samarbeidsavtalen dreier seg om kvalitet, god bruk av offentlige midler, langsiktighet og forutsigbarhet, uavhengighet, mangfold og dialog.

To ganger i året skal partene møtes til dialogmøter for å følge opp avtalen. Under signeringen inviterte digitaliserings- og forvaltningsminister, Karianne Tung, til det første dialogmøte. Møtet vil finne sted i løpet av høsten.

Frivillighet Norge jobber for at Avkommersialiseringsutvalget sine forslag om en juridisk definisjon av ideelle aktører, en registerløsning og en lov om tilskuddsfinansiering av velferdstjenester skal bli fulgt opp raskt.

Kontaktperson

Bilde av Stian Slotterøy Johnsen
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær
959 33 862
stian@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring