Informasjonsmøte om EØS-midler til samarbeid mellom norske og rumenske organisasjoner
Onsdag samlet et trettitalls organisasjoner seg på Kulturhuset i Oslo, for å lære mer om Active Citizen Fund (ACF) og de norske EØS-midlene som skal bidra til å bygge sivilsamfunn i Romania de neste seks årene.
«For 30 år siden, da Berlinmuren falt, så vi ikke for oss at vi nå skulle bo i et Europa der valgte politikere i land som Ungarn og Polen skulle ta fra folk deres demokratiske rettigheter. Demokrati kan rives ned på en dag, men tar generasjoner å bygge opp» sa Jette F. Christensen fra Utenriks- og forskningskomiteen, da hun i går åpnet Frivillighet Norge og Civil Society Development Foundation (CSDF) sitt arrangement om Active Citizens Fund - Romania.
Mye å lære av hverandre
De rundt femti oppmøtte, fikk en innføring i hvordan det står til med frivilligheten både i Norge og Romania og hva som er de største forskjellene. I Norge nyter frivilligheten høy tillit og er en viktig hjørnestein og inngangsport til vårt demokrati. Samtidig kjemper frivilligheten i Romania for sin plass i samfunnet.
«Det er store utfordringer for den organiserte frivilligheten i Romania, vi har mye å lære og en lang vei å gå», fortalte Anca Nicovescu fra ACF i Romania. Samtidig er det et enormt engasjement, og mange rumenere jobber for å bygge opp et godt samfunn rundt seg. «Fordi vi ofte kjemper mot tungrodde systemer, er det stor evne til innovasjon og kreativitet», fortsatte kollegaen Ioana Florea.
Politisk seniorrådgiver i Frivillighet Norge, Guri Idsø Viken er enig, og mener norsk frivillighet har mye å lære rumenske organisasjoner om å bygge velfungerende sivilsamfunn. «Samtidig har også norske organisasjoner mye å lære av rumeneres evne til å mobilisere, engasjere og styrke ulike gruppers evne til å ta ansvar for sin egen situasjon», sier hun.
Frivillighet Norge vet at frivillige organisasjoner bidrar til å forme samfunnet og demokratiet og at aktiviteter arrangert av frivillige organisasjoner har en merverdi. Det er en viktig motivasjon for å delta i dette partnerskapet. «Det holder ikke at vi sitter i Norge og jobber for større plass til sivilsamfunnet, vi må også se utenfor landegrensene» sa Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen. «Vi ønsker å ta vår visjon om større rom for frivilligheten ut også i andre land, og er derfor veldig glade for å ha blitt spurt om å være en del av ACF».
46 millioner Euro til frivillige organisasjoner
46 millioner Euro i norske EØS-midler, er satt av til programmet, som skal finansiere frivillige organisasjoners arbeid de neste seks årene. Målet er å utvikle et langsiktig, bærekraftig sivilsamfunn i Romania, som får styrket sin rolle i å fremme demokratisk deltakelse, aktivt medborgerskap og menneskerettigheter. Det er rumenske organisasjoner som søker om penger til prosjektene, mens norske organisasjoner deltar som partnere. Det er også mulig å koble på partnere fra et utvalg andre land.
«Active Citizen Fund er et av det viktigste fondene vi har ansvar for», sa seniorrådgiver i Utenriksdepartementet, Ranveig Skofteland fra scenen. «De strømningene vi nå ser ute i Europa med økt fremmedfrykt, diskriminering og harde angrep på kritiske stemmer er svært skremmende. Det gjør at arbeidet for et levende sivilsamfunn kanskje er viktigere enn noen gang».
Stort læringsutbytte
På informasjonsmøtet fikk de oppmøte også høre fra to norske organisasjoner som har samarbeidsprosjekter med rumenske organisasjoner gående. Terje Sindland fra Agri Romania, og Odd Erik Vatlestad fra Vatlestad International og Culture Break Borders, var begge enige om at de gode og fruktbare samarbeidene kommer når man er villig til å både lære og lære bort, når man viser respekt og forståelse, og når man har tålmodighet.
«Det er noe eget og utrolig givende med det å finne felles grunn, for så å bygge gode prosjekter sammen, stein på stein» sa Sindland. «Også føler man seg veldig nyttig, man treffer nye mennesker og man lærer å kjenne andre byråkratier fra innsiden» la Vatlestad til. De to var også enige om at selv om det tidvis er krevende å samarbeide på tvers av landegrenser og kulturer, er læringsutbyttet for alle involverte tilsvarende stort.
Koblingsseminar i Bucuresti i oktober
Frivillighet Norge er med i konsortiet som forvalter midlene sammen med fire rumenske organisasjoner. Dette partnerskapet gjør det mulig for både oss, og norske organisasjoner som deltar, å bruke ressurser på bilaterale samarbeid. Det vil lyses ut midler i to runder. Første runde lyses ut i oktober.
Det vil også arrangeres et koblingsseminar i Bucuresti 9. – 11. oktober 2019, hvor norske organisasjoner får anledning til å treffe rumenske organisasjoner man kan samarbeide med. Organisasjonene vil få reisen og oppholdet dekket. Flere detaljer om hvordan man går frem, samt frister for å søke, vil publiseres fortløpende.
Er din organisasjon interessert eller ønsker du mer informasjon? Ta gjerne kontakt med vår politiske seniorrådgiver Guri Idsø Viken på epost guri@frivillighetnorge.no eller telefon 952 56 474.
Du kan også lese mer om Active Citizens Fund her.
Bilde: Jette F. Christensen, Utenriks og forskningskomiteen, åpner møtet. Foto: Guri Idsø Viken