Inkluderingsmerket utdelt for første gang
I dag ble Unge Funksjonshemmedes inkluderingsmerke utdelt for første gang. Merket ble utdelt av statssekretær Gry Haugsbakken fra Kultur og likestillingsdepartementet, under Frivillighetens år 2022s arrangement på Arendalsuka, og stolt mottaker var De unges orkesterforbund.
Merket skal deles ut til organisasjoner som har gjennomgått opplæring i veilederen Barrierefri fritid, og er en viktig del av Frivillighetens års mål om å fjerne barrierer for deltakelse i frivilligheten. De Unges Orkesterforbund (UNOF) har jobbet aktivt med å tilby aktiviteter til alle unge, uansett funksjonsevne, og samarbeidet tett med med Barrierefri fritid.
Færre med funksjonsnedsettelser deltar
Personer med funksjonsnedsettelser deltar mindre i tilfeldige og organiserte fritidsaktiviteter enn øvrig befolkning, og opplever at mange plattformer er utilgjengelige. Mange unge med funksjonsnedsettelser eller kronisk sykdom blir derfor nødt til å velge blant segregerte tilrettelagte fritidsaktiviteter, selv om de heller ville vært på samme aktivitetene som vennene sine.
Tankesettet er det som lager barrierer
Før utdelingen av merket innledet prosjektleder i Frivillighetens år 2022, Birgitte Brekke med å minne deltakerne om to ting: Det er ikke så mye som skal til for å få endringer, og det er ofte tankesettet til de som bestemmer, som lager barrierer for deltakelse.
«Der ikke så mye som skal til for å få endringer og det er ofte tankesettet til de som bestemmer, som lager barrierer for deltakelse.»
Det er viktig å spørre de som kan det best
"Inkludering er noe vi har jobbet med lenge, en vi hadde ingen systematisk kunnskap om hvor flinke våre orkestre er. Derfor tok vi kontakt med Unge Funksjonshemmede" , sier Even Tømte som er rådgiver samfunnskontakt i UNOF.
Hans kollega, rådgiver Birgit Djupedal, legger til: "Gjennom at vi får dette merket, kan vi vise at vi er en organisasjon hvor alle kan delta på lik linje."
UNOFs målsetting for Orkesteråret 2024 er det samme som ett av Frivillighetens år 2022s, nemlig økt deltakelse.
"Vi er veldig stolte over at vi er de første som får inkluderingsmerket, og nå skal vi jobbe for å øke medlemstallene og virkelig stå opp for mangfoldet", avslutter Djupedal.
Ønsker din organisasjon å lære mer om barrierefri fritid?
Oda Oftung, prosjektleder i Unge Funksjonshemmede, oppfordret alle om å ta kontakt for opplæring og veiledning: "Vi møter organisasjonene og hører hva dere har behov for å lære, og ut fra det skreddersyr vi et kurs for dere."
Oftung er opptatt av at dette er et ledelsesansvar. "Det viktigste er hva som skjer i etterkant, og hvordan dette blir forankret i organisasjonen videre. Ledelsen må lage en handlingsplan som inkluderes i organisasjonens styringsdokumenter."
«Vi møter organisasjonene og hører hva dere har behov for å lære, og ut fra det skreddersyr vi et kurs for dere.»
Mer informasjon om arrangementet, inkluderingsmerket og Barrierefri fritid finner du på Frivillighetens år 2022s nettside.