Klart vi kan, Frode Forfang!
Generalsekretær Birgitte Brekkes svar til UDI-direktør Frode Forfang den 4. september på hvordan organisasjonslivet kan bidra til at flyktninger og asylsøkere får delta i lokalsamfunnet.
På sin pressekonferanse i dag oppfordret UDI-direktør Frode Forfang lokale lag og foreninger til å bidra til at flyktninger og asylsøkere får delta i lokalsamfunnet. Det sitter blant annet 1500 mindreårige asylsøkere på mottak som trenger både omsorg og å få delta i aktiviteter og lek med jevnaldrende. Mange enkeltpersoner henvender seg til UDI og spør hvordan de kan hjelpe flyktningene, opplyste UDI-direktøren. Han mente den beste måten å hjelpe flyktningene på er gjennom å bidra til at lokalt organisasjonsliv stiller opp. Det har han rett i.
En ung somalisk jente fortalte meg i fjor at hun begynte å like norsk mat og fikk fart på språkopplæringen da en lagvenninne begynte å forklare hva fotballtreneren ville de skulle gjøre, og ba henne med seg hjem. En egyptisk dame fortalte meg at hun først følte seg hjemme i Norge da hun begynte i amatørorkester. Hun hadde spilt fiolin hele livet og elsket klassisk musikk. Da hun kom som asylsøker til Norge var det ingen som spurte om interessene hennes, og hun hadde ikke fiolin i bagasjen.
Frivillighet Norge oppfordrer til lokal dugnad blant Norges 80 000 lag og foreninger slik at flyktninger og asylsøkere raskere kan finne seg til rette. Flyktningene trenger omsorg og veiledning av flyktningeguider og besøksvenner, og de trenger språkopplæring. I tillegg trenger flyktningene mulighet til å delta i aktiviteter sammen med andre med samme interesse.
Frivilighet Norge oppfordrer kommunene til å tilrettelegge for foreningsdugnaden. Kommunene bør kartlegge foreningslivet i kommunen og kalle sammen til dialogmøte for å få til best mulig samarbeid mellom kommunene og foreningslivet, og foreningene i mellom. Hele frivilligheten er viktig når målet er at flyktninger og asylsøkere skal delta i lokalsafmunnet: både foreninger som driver sportsfiske, sjakkturneringer, fotballtrening og lefsebaking, og foreninger som driver besøkstjenester og hjelp til asylsøkere. Dugnaden for flyktningene må handle om at hver forening bidrar med det den er god på, ikke om at foreningene skal sette i gang språkopplæring og arbeidstrening. Målet må være at foreningene sammen sørger for at flyktningene både får støtte og veiledning i norsk samfunnsliv, og mulighet til å velge å delta i de interessefellesskapene og aktivitetene som de måtte ønske. For å få et rikere liv, gode venner og tilhørighet i lokalsamfunnet.
Foto: UDI