- Knapt et komma er endret i ny plattform
Granavolden-erklæringen er en skuffelse for frivilligheten, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.
- Kristelig Folkeparti og Venstre har fått på plass mange viktige saker for frivilligheten i budsjettsamarbeidet under Solberg-regjeringene. Det har det vært behov for, for forslagene fra regjeringen har ikke vært gode nok, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.
- Når begge partiene nå skal i regjering hadde vi derfor store forventninger til en mer offensiv frivillighetspolitikk, sier Slotterøy Johnsen.
Ingen nye løfter om momskompensasjon
Siden 2. januar har frivilligheten møtt opp på Granavolden for å vise mangfoldet av aktiviteter og tilbud som ville dratt nytte av full momskompensasjon. Det er en sak som det er bred politisk enighet om, men likevel har ikke den nye flertallsregjeringen levert på det viktigste kravet fra frivilligheten.
- Først og fremst forventet vi et løfte om å fjerne momsen på dugnad, som er et krav fra en samlet frivillighet. At de velger å nærmest kopiere frivillighetskapittelet fra Jeløya-erklæringen er derfor en stor skuffelse for frivilligheten, sier Slotterøy Johnsen.
Frivillighet Norge har sammenliknet Jeløya-plattformen skrevet av Høyre, Frp og Venstre med den nye regjeringen, hvor KrF nå er med. Til vår skuffelse er det svært få endringer i den nye plattformen.
Bilde under viser de små endringane på avsnittet om frivillighet mellom plattformene fra Granavolden og Jeløya.
- Vi setter fortsatt vår lit til at regjeringen vil levere bedre i de kommende statsbudsjettene, men dessverre gir ikke Granavolden-plattformen noen indikasjoner om dette, sier generalsekretæren.
- Det kan nesten se ut som om de brukte så mye tid på de store konfliktsakene at de glemte å snakke om frivilligheten. Vi er skuffet over at det knapt er lagt til et komma i plattformens frivillighetskapittel, legger Slotterøy Johnsen til.
Positiv til aktivitetskort
En god nyhet i plattformen er at regjeringen vil innføre et «fritidskort» for alle barn fra 6 til fylte 18 år som kan benyttes til å dekke deltakeravgift på fritidsaktiviteter etter mønster fra ordningen på Island.
- Vi ser fram til å være med på å utvikle fritidskortet slik at det kan brukes til å dekke kostnader ved barn og unges aktiviteter i frivillige organisasjoner, sier Slotterøy Johnsen.
Se også vår oversikt over regjeringens politikk på frivillighet i ny plattform.