Regjeringens frivillighetserklæring
Fredag 5. desember lanserte regjeringen Frivillighetserklæringen på et toppmøte med frivillig sektor.
Regjeringen lover at samspillet med frivillig sektor skal preges av forutsigbarhet, åpenhet, tillit og tilgjengelighet. De lover forenkling gjennom ensartet praksis og entydige begreper, og å tilpasse kontroll og rapporteringstiltak til tilskuddenes størrelse. Flere ordninger skal knyttes til Frivillighetsregisteret og informasjon skal gjenbrukes.
Andelen som deltar med frivillig innsats er større i Norge og Sverige enn i noen av andre land i verden. I fjor fant TNS Gallup at 62% hadde deltatt med frivillig innsats i løpet av de siste 12 månedene. Ifølge SSB tilsvarer den frivillige ulønnede innsatsen som utføres i Norge hvert år opp mot 120 000 årsverk. Samtidig blir det stadig mer komplisert å drive frivillig organisasjon. Ulike offentlige fritaks- godkjennings- og støtteordninger drukner frivillige ildsjeler med arbeid.
-Frivilligheten er arvesølvet vårt. Det er organisasjonene og myndighetenes felles ansvar å ta vare på den og legge til rette for vekst. Frivillighetserklæringen er et viktig bidrag fra regjeringen til det. Intensjonene må nå omsettes i handling slik at det faktisk blir enkelt og forutsigbart å drive frivillig organisasjon i Norge, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Birgitte Brekke.
I formiddag deltok generalsekretæren og styret i Frivillighet Norge i regjeringens toppmøte med frivillig sektor. I tillegg til statsministereren deltok Kulturministeren, Barne og likestillingsministeren, Kommunalministeren og Helseministeren i møtet. Regjeringens intensjon er å holde toppmøte en gang i året og evaluere oppfølgingen av erklæringen. I dagens møte opplyste Kulturministeren at regjeringen har forsøkt å være konkrete i Frivillighetserklæringen fordi de gjerne vil bli målt.
-Frivilligheten har store forventninger til Frivillighetserklæringen, som ble nedfelt i en resolusjon på Frivillighet Norges årsmøte i går. I sum handler det om at regjeringen må legge bort bestiller – leverandørtanktegangen i samhandlingen med frivillig sektor, og om at den må tenke sammen med oss, ikke for oss, sier Brekke, som også kan love at Frivillighet Norge vil følge godt med på om Frivillighetserklæringen følges opp i alle statsetater.
Frivillighetserklæringen er nå ute til høring med høringsfrist 5. mars 2015. Frivillighet Norge vil sende utkast til høringssvar til medlemsorganisasjonene og foreta en organisatorisk behandling av saken på nyåret.
Les Frivillighetserklæringen her.
Les Frivillighet Norges årsmøteresolusjon her.
Les regjeringens pressemelding her.