Rekordstor aktivitet på Arendalsuka 2018
Frivillighet Norge og frivillig.no deltok i alt fra workshop om fritidstilbud til unge til debatter om politisk påvirkning og tur med statsministeren under årets Arendalsuke.
Et av våre store prosjekter for tiden er arbeid med fritidserklæringen. Her samarbeider vi tett både med KS og er med i arbeidet med verktøyet ALLEMED. Verktøyet skal gjøre det lettere å inkludere alle barn og unge i fritidsaktivitet, uavhengig av familiens økonomi. Vi startet derfor uken med et frokostseminar om prosjektet med Universitet i Agder (UIA) og KS, og avsluttet oppholdet med en ALLEMED-dugnad.
Et viktig poeng som kom frem var at frivilligheten har selv et ansvar for hvilke kostnader og økonomiske barrierer som finnes i egen organisasjon. I tillegg kan samarbeidet mellom frivilligheten og myndigheter på alle nivå være utslagsgivende for resultatet.
Ved siden av egne arrangementer deltok vi i debatter om kulturpolitikk, integrering, unge løsninger på ungt utenforskap i regi av Unge funksjonshemmede og om studieforbundene som læringskatalysator.
Politiske turer
Som i fjor gikk vi politiske spaserturer med en rekke politikere, deriblant statsminister Erna Solberg, Knut Arild Hareide i Krf og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen. På turene diskuterte vi den kommende stortingsmeldingen om frivillighet. Våre medlemmer har vedtatt mer digitalisering og forenkling og mindre byråkrati. Fullfinansiering av momskompensasjon er selvsagt også et tema, hvor regjeringen har lovet en opptrappingsplan, og vi venter spent på høstens statsbudsjett.
I høst kommer dette også opp i et forslag fra Senterpartiet om fullfinansiering av momskompensasjon for frivillige organisasjoner, noe som var utgangspunktet for vår samtale med Åslaug Sem-Jacobsen fra Stortingets familie- og kulturkomiteen.
- Frivillighetsmeldingen skal også bli en tillitsmelding, sa leder i samme komité på Stortinget, Kristin Ørmen Johnsen.
Hun understreket at frivilligheten skulle få tillit til å drive organisasjon slik de selv mener er best og at meldingen ville være et «taktskifte» og «tillitsmelding». Dette er ambisjoner vi støtter og vi ser fram til å se hva det vil innebære i praksis.
Ny kunnskap om tillit og frivillighet
Arendalsukas lansert en egen undersøkelse under festivalen som viste at frivilligheten topper tillitlisten. Hele 87 prosent av de spurte gir sin tillit til frivillige organisasjoner. Vi har uttrykt bekymring over Blant de 959 andre åpne arrangementene på årets program, var hele 284 arrangert av frivillige organisasjoner. Sammen med Kreftforeningen arrangerte vi et seminar om frivillighetens plass i framtidens omsorgsbehov.
«Hvor går norsk frivillighet?», spurte vi sammen med Institutt for samfunnsforskning, og samlet Kulturdepartementet, døveforbundet og Norges idrettsforbund til samtale. Les sammendrag om de ferske tallene her.
Ungt engasjement
I tillegg arrangerte vi årets andre Møteplass Folkehelse, en helsekonferanse med workshop og sosialt samvær. Barn og unge fikk også sin plass: Arendalsuka UNG og Frivillig.no presenterte inspirerende og engasjerte mennesker som snakker om hva de brenner for og hvorfor nettopp dette skaper engasjement hos dem. Ungdomspartiene diskuterte fremtidens sivilsamfunn og samfunnsengasjement på båten til frivillig.no, som også fikk besøk av LNUs demokratisti.
Gjennom hele uken hadde vi stand på torvet, som vi delte med våre medlemsorganisasjoner. For å vise frem det store mangfoldet i frivilligheten, hadde vi også fotobar på standen, og alle kunne få ta bildene med hjem. Leder i Røde Kors Ungdom, Mawra Mahmood, benyttet seg av muligheten :)
Vi ser frem til en travel høst for frivilligheten!