Hopp til hovedinnholdet

Rekrutterte hele det nye styret med Frivillig.no

Publisert:
Oppdatert:
Fire mennesker som står oppstilt på en rekke og ser mot kameraet.
NYTT STYRE: (f.v) Lars Bøhler (styremedlem), Benjamin Rastum (styreleder), Abida Akhtar (nestleder) og Karl Henrik Trollsås (kasserer). Foto: Jonas Ørnes Andersen/Mental Helse

Da Mental Helse skulle starte et nytt lokallag i Follo bestemte de seg for å teste Frivillig.no som et verktøy for å rekruttere styremedlemmer. Kort tid etter var et helt nytt styre på plass!

Mental Helse kommuniserer i mange kanaler, de har egne nettsider, sosiale medier, og de gir ut et eget blad. Allikevel ser de også stor verdi av å kommunisere gjennom den felles nasjonale plattformen for alle frivillige oppdrag Frivillig.no.

— Frivillig.no gjør det lett for folk som har lyst til å engasjere seg frivillige å finne noe som passer dem, sier Jonas Ørnes Andersen, organisasjonsrådgiver i Mental Helse.

Han har brukt nettsiden til å rekruttere frivillige mange ganger tidligere, og har gode erfaringer med det. Men at det skulle bli mulig å rekruttere et helt nytt styre ved hjelp av den hadde han ikke trodd.

Alle de fem nye styremedlemmene fant muligheten gjennom Frivillig.no!

— Vi kan ha vært heldige med den annonsen, for å rekruttere frivillige til styreverv er ofte en litt lengre prosess enn frivillige til andre type oppgaver som ikke er like forpliktende, sier Ørnes Andersen.

Han har prøvd å rekruttere til styreverv i andre deler av landet på samme måte uten like stort hell. Men frivilligoppdraget for det nye lokallaget i Follo kunne ikke ha hatt bedre effekt!

Mann i rød skjorte smiler mot kamera under et tre.
REKRUTTERING: Organisasjonsrådgiver i Mental Helse Jonas Ørnes Andersen er svært fornøyd med at han fikk rekruttert et helt styre gjennom Frivillig.no! Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy/Mental Helse

Enkelt å dele

— Jeg syntes det er et godt rekrutteringsverktøy, som når ganske bredt, sier Ørnes Andersen om nettsiden.

Spesielt godt liker han det visuelle og praktiske ved at lenken til et frivilligoppdrag enkelt kan deles videre.

— Det gir oss en god annonse for vervet som det er enkelt å dele i sosiale medier, på SMS, i epost eller i nettverket vårt. Det gjør også at vi får alle henvendelsene inn på samme sted, og det er lett å følge opp de som melder seg, sier Ørnes Andersen.

Organisasjonsrådgiveren er ærlig på at rekruttering til tillitsverv er noe av den vanskeligste rekrutteringen, og at det å legge ut et frivilligoppdrag på en nettside ikke vil løse alt. Men for Mental Helse Follo har faktisk et enkelt frivilligoppdrag på Frivillig.no bidratt til å starte et helt nytt lokallag!

— Vi kommer til å fortsette å bruke frivillig.no til å rekruttere styremedlemmer! Det er ikke alltid det går, men når vi jobber med rekruttering må vi ofte ta i bruk en kombinasjon av flere kanaler. Da kan det være kombinasjonen av flere innfallsvinkler og metoder som gjør at det funker, sier han.

Fant siden via Google og direkte

Den nye styrelederen Benjamin Rastum (25) setter pris på hvordan organisasjonsrådgiver Jonas har bidratt i oppstarten av det nye lokallaget.

— Mottakelsen har vært bra, Jonas som har vært vår rådgiver, har hatt fokus på å samle oss og gi gode råd i oppstartsfasen. Derfor fikk vi en bra start gjennom å kunne diskutere hvordan vi ønsker å forme arbeidet videre.

Rastum fant frivilligoppdraget via et Google-søk. Han søkte etter noe å engasjere seg i innen temaet mental helse da kan kom over en lenke til oppdraget på Frivillig.no.

Kasserer Karl Henrik Trollsaas (50) derimot, fant frivilligoppdraget direkte inne på nettsiden. Han var nylig ferdig med å studere og ønsket å gi noe av sin nyvunnede tid på noe meningsfullt.

— Jeg tastet bare inn adressen Frivillig.no direkte, den er jo så lett å huske. Egentlig så jeg først etter noe å engasjere meg i Turistforeningen, eller andre muligheter i kommunen. Men da jeg så at Mental Helse hadde lagt ut ønske om frivillige tok jeg kontakt med dem, sier han.

— Hvordan syntes dere det var å bruke nettsiden?

— Veldig lett, svarer begge to, og Rastum uttdyper:

— Man finner veldig enkelt fram og oppsettet er intuitivt.

Ulik erfaring og motivasjon

Trollsaas har noen alderspoeng på Rastum, og med det mye erfaring fra både frivillighet og styrearbeid. Trollsaas har blant annet vært frivillig i Røde Kors, som forvert for Blindeforbundets hundeskole og i Mental Helse.

I sin foreløpige frivilligkarriere har han gått kurs i alt fra søk og redning til politisk påvirkning, og vært med på å arrangere en rekke arrangementer. Trollsaas har også og deltatt i styrearbeid tidligere i Mental Helse Lillestrøm, både som styremedlem, sekretær, nestleder og styreleder.

— Motivasjonen min for å være frivillig nå var å møte andre og lære noe nytt, sier Trollsaas.

Han flyttet til Nordre Follo for et par år siden, og skal nå for første gang prøve seg som kasserer.

— Det er nytt for meg. Jeg ser frem til å lære mer om det!

Rastum er i motsetning til Trollsaas styremedlem og frivillig for første gang.

— Jeg ble motivert av at Mental Helse Nordre Follo ikke eksisterte da vi kom inn. Dette åpnet opp for at vi sammen kunne tenke nytt for å løse de sakene som vi ser på som relevante og har stor påvirkningskraft for å gjøre bra arbeid for andre, sier Rastum.

Trykk her for å lese mer om de nye styremedlemmene!

Mental Helse Follo vil formidle at de er åpne for innspill og det er bare å ta kontakt på: nordre.follo@lokallag.mentalhelse.no

Jonas Ørnes Andersen sine rekrutteringstips:

Tips 1: Gi god nok info

— Annonsen på Frivillig.no bør være utfyllende nok, slik at en vet hva en melder seg til. Man bør også ha et godt illustrasjonsbilde.

Tips 2: Del annonsen i sosiale medier

— Annonsen kan fint deles i sosiale medier også. Linken er lett å dele videre i ulike kanaler!

Tips 3: Svar raskt

— Det er viktig at man følger opp de som melder seg relativt raskt.

Tips 4: Fokuser på hva frivillige kan lære hos dere

— Selv om det er en forpliktelse å påta seg et verv, og det krever både opplæring og innsikt i organisasjonsarbeid generelt, så kan det være lurt å fokusere på hvorfor dette kan være attraktivt for frivillige å melde seg på. Vi ser at mange er interessert i saken vår, og ønsker å jobbe frivillig innen psykisk helse-feltet. Vi jobber jo også både med forebyggende lavterskeltilbud, brukermedvirkning og politisk påvirkning - og det å vise at det finnes mange områder å engasjere seg i kan være en fordel. Videre ønsker vi også å få frem at man i tillegg til å bidra til at andre kan få det bedre, så er det også mye læring i å påta seg et slikt verv - og kan således gi viktig erfaring å ta med seg videre i livet.

Tips 5: Vær ærlig om forventningene

Jeg tenker det alltid er lurt å være ærlig med hva du forventer av de frivillige, men samtidig er det lurt å også si noe om hvorfor dette kan være givende for den frivillige å holde på med. Da kan det handle om å få jobbe med en givende, meningsfull og spennende sak - eller det kan handle om å få erfaring, eller få et sosialt nettverk. I frivilligheten er det ofte veldig mange positive og verdifulle ting å trekke frem, som kan være motiverende for de som ønsker å melde seg. Det å finne en balanse mellom dette, og hva du faktisk forventer av den frivillige er kanskje en nøkkel.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring