Samarbeid i praksis mellom Frivilligheten og Nav
Frivillighet Norge og Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav) har signert en intensjonsavtale. Den skal blant annet bidra til at Nav og frivillig sektor sammen finner løsninger for å møte sårbare grupper bedre. Nav og frivilligheten har i utgangspunktet ulike roller i samfunnet. Formålet er å øke innsatsen knyttet til tettere samarbeid for å forebygge utenforskap.
– Å forhindre utenforskap blant barn og unge er en av de viktigste oppgavene vi må løse i samfunnet. Ofte kan vi oppnå bedre resultater ved å samarbeide mellom offentlig og frivillig sektor, mener generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen
Et unikt samarbeid
I Gjøvik har kommunen, Nav og frivillige organisasjoner samarbeidet om prosjektet Ungdom for ungdom, et prosjekt der Ungdomsmentorer skal veilede ungdom inn i aktivitet og redusere utenforskap.
– Det er fint å komme hit og se hvordan et samarbeid mellom frivillige organisasjoner og Nav kan fungere i praksis, sier Slotterøy Johnsen etter besøket hos Gjøvik kommune. Det understrekes av Hans Christian Holte, direktør i Nav.
– Samarbeidet med frivilligheten og det å bruke ungdomsmentorer er to spennende ting på én gang, sier Holte.
Eystein Gleditsch, avdelingsleder ved Nav Gjøvik, legger vekt på hvor viktig det er for ungdom å være i aktivitet.
– Ungdomsmentoren skal jobbe med ungdom som står helt utenfor aktivitet, de som har falt ut av skolen, ikke deltar i fritidsaktivitet, er i arbeid eller er brukere av Nav. De trenger å få en bekreftelse på at de er nyttige og betyr noe, og så helst komme inn i aktivitet på lang sikt, sier Gleditsch
Mentorene skal være bindeleddet mellom ungdom og aktivitet.
– Vi skal møte dem med ungdom som har litt av den samme erfaringen i sekken, det gir en annen gevinst, sier Gleditsch og peker mot at Ungdomsmentorene er i aldersgruppa 18-24 år.
Samarbeid med frivilligheten
Nav Gjøvik samarbeider med frivillige organisasjoner i prosjektet som skal bidra som veiledere for ungdomsmentorene. Cathrine Berger fra Gjøvik Røde Kors er en av veilederne som skal ha ansvaret for opplæring og oppfølging av mentorene. med og jobber for å være et godt team rundt ungdomsmentorene, for opplæring og oppfølging.
– Som veileder tar jeg med meg relevant opplæring fra egen organisasjon inn mot ungdomsmentorene sier Berger.
Motivasjonen til organisasjonene er også å engasjere flere unge inn i fritidsaktiviteter i egen organisasjon.
– Vi vil veldig gjerne nå flere ungdommer og få flere inn våre aktiviteter og tilbud, påpeker Ingvild Hemma fra Fontenehuset.
Motivert av egen bakgrunn
Ungdomsmentor Nadia Marie Andreassen sier hun blir motivert av å hjelpe andre med bakgrunn i egne erfaringer.
– Jeg vil bidra med det jeg kan og hjelpe dem å finne aktiviteter som de kan bli trygge i og finne motivasjon i.
Ungdomsmentor Jeanett Sandviken sier hennes motivasjon også er personlig.
– Jeg ønsker å kunne få være en positiv person i hverdagen til noen. Jeg kunne trengt dette da jeg var ungdom og det føles bra å kunne være den personen overfor andre.
Et eksempel til etterfølgelse?
Et viktig mål med samarbeidsprosjektet mellom Frivillighet Norge og Arbeids- og velferdsdirektoratet er å utvikle metoder og tiltak lokalt som også kan anbefales nasjonalt for våre medlemmer. Derfor ønsker Frivillighet Norge i dette prosjektet å lære mer om frivillige organisasjonenes opplevelse av verdi i samarbeidet med Nav-kontorene.
Lenke til prosjektet
Ungdom for ungdom
Ungdom for ungdom