Hopp til hovedinnholdet

Samhandlingskoden –en ny verktøykasse for kommuner

Publisert:
Oppdatert:
Logo Samhandlingskoden og et norgeskart
Ikke alle kommuner og fylker har en egen frivillighetspolitikk, det vil Frivillighet Norge gjerne bidra med å endre.

Frivillighet Norge jobber for at alle kommuner og fylker skal ha en frivillighetspolitikk. En god frivillighetspolitikk skaper vekst og utviklingsmuligheter for lag og organisasjoner og økt dialog og samhandling mellom frivillig og offentlig sektor.

– Alle kommuner har en næringspolitikk der kommunens rolle er å legge til rette for vekst og utvikling for næringslivet. Langt færre kommuner har en frivillighetspolitikk som skal legge til rette for vekst og utvikling for frivillig sektor. Forskning viser at det frivillige engasjementet øker når det offentlige er gode tilretteleggere, sier Stian Slotterøy Johnsen, Generalsekretær, Frivillighet Norge.

Frivillighet Norge har derfor utviklet en verktøykasse for kommuner som ønsker å utvikle en frivillighetspolitikk. Vi kaller den Samhandlingskoden.

Hva inneholder Samhandlingskoden?

Målet med Samhandlingskoden er at du som kommunalt ansatt eller politiker skal få veiledning i hele prosessen med å utvikle en frivillighetspolitikk. I Samhandlingskoden finnes råd og veiledning for både politikere og byråkrater, som kommer inn i prosessen på forskjellige tidspunkt. Den er utviklet med det offentlige, og særlig kommuner og fylker i tankene, men kan være nyttig også for frivillige organisasjoner som ønsker at deres kommune skal gå i dialog med frivilligheten og utvikle en frivillighetspolitikk.

Samhandlingskoden bygger blant annet på et omfattende materiale fra innspillprosesser i over 80 norske kommuner, anbefalinger fra ansatte i kommuner med en aktiv frivillighetspolitikk, ansatte i frivillige organisasjoner og relevant forskning.

I Samhandlingskoden finner du:

  • Argumenter for hvorfor kommunen bør utvikle en frivillighetspolitikk
  • Konkrete anbefalinger til utforming av saksdokumenter
  • Forslag til utforming av medvirkningsprosesser for bred forankring blant lag og organisasjoner
  • Kunnskap om tema og virkemidler som bør belyses i frivillighetspolitikken
  • Konkrete råd for å utarbeide et kunnskapsgrunnlag, og hva det kan inneholde

Hvorfor skal det offentlige bruke verktøy fra frivilligheten?

Frivillighet er definert som en egen samfunnssektor ved siden av offentlig sektor og næringslivet. Frivillighet er derfor et eget politikkområde. Med frivillig sektor menes frivillige lag og organisasjoner. KS og Frivillighet Norge har signert samarbeidsplattformen Plattform for samspill og samarbeid mellom frivillig og kommunal sektor der begge parter er enige om kommunenes tilretteleggerrolle. Partene anbefaler at kommunen utvikler en helhetlig frivillighetspolitikk i dialog med lokale frivillige organisasjoner.

Samhandlingskoden bygger på Frivillighet Norges erfaringer fra dette arbeidet i en årrekke.

– Med mange års erfaring med å veilede kommuner i å legge til rette for god samhandling mellom sektorene, ønsker vi å tilby svar på det vi vet at mange i kommunene lurer på. Dette finner de nå i Samhandlingskoden, sier Stian Slotterøy Johnsen

«– Med mange års erfaring med å veilede kommuner i å legge til rette for god samhandling mellom sektorene, ønsker vi å tilby svar på det vi vet at mange i kommunene lurer på. Dette finner de nå i Samhandlingskoden»

Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge.

For at Samhandlingskoden skal være relevant for de den skal nå har vi sørget for å få anbefalinger fra både frivillige organisasjoner og kommuner med aktiv frivillighetspolitikk, som har deltatt i ressursgrupper i utviklingen av Samhandlingskoden.

Ved å følge Samhandlingskoden kan kommuner etablere en strukturert og effektiv dialog med frivillige organisasjoner, noe som kan føre til bedre samarbeid og ressursutnyttelse. Samhandlingskoden er dermed et uvurderlig verktøy for kommuner som ønsker å styrke sitt samarbeid med frivillige organisasjoner og fremme en aktiv og inkluderende frivillighetspolitikk.

– Det er mye å vinne på å forsterke samarbeidet mellom kommunene og de lokale frivillige organisasjonene, avslutter Slotterøy Johnsen.

Ta gjerne kontakt med Bjørn Lindstad dersom du har spørsmål til innholdet i Samhandlingskoden.

Kontaktperson

Bilde av Bjørn Lindstad
Bjørn Lindstad
Politisk seniorrådgiver
909 79 955
bjorn@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring