Hopp til hovedinnholdet

Seniorers engasjement i og for frivillige organisasjoner – Rapport om seniorer som ressurs

Publisert:
Oppdatert:
Voksen mann med DNT-jakke prater for andre
Seniorer er en viktig ressurs for mange frivillige organisasjoner. Foto: Charlotte Sverdrup

Frivillighet Norge lanserer nå en ny rapport der vi har sett på mulighetene for en engasjert og aktiv alderdom gjennom deltakelse i frivillige organisasjoner.

Andelen seniorer i Norge øker og mange av disse ønsker å gjøre noe meningsfylt når de går av med pensjon eller trapper ned i arbeidslivet. Mange seniorer har kompetanse som kan være attraktive for frivillige organisasjoner.Høsten 2024 sendte Frivillighet Norge ut en undersøkelse til våre medlemsorganisasjoner for å undersøke hvordan seniorer kan være en ressurs i frivillige organisasjoner. En tilsvarende undersøkelse ble gjennomført blant våre medlemmer i 2019.

Undersøkelsen viser at organisasjonene ser på eldre som en ressurs som sitter på erfaringer og kunnskaper som kommer godt med i nær sagt enhver frivillig sammenheng. Seniorene er stabile, har høy tillit og er til å stole på. 95 % av organisasjonene i undersøkelsen mener at det ikke er noe hos dem som hindrer folk over 62 år å bli frivillige i deres organisasjon.

«Folkehelse handler om å fremme god livskvalitet, ikke bare om å unngå sykdom.»

Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge

– Folkehelse handler om å fremme god livskvalitet, ikke bare om å unngå sykdom. Dette innebærer blant annet å kunne delta i samfunnets felleskap og oppleve sosial støtte. En åpen rekrutteringskanal som Frivillig.no kan være et godt utgangspunkt for økt deltakelse blant eldre i frivillig sektor, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

87% svarer i undersøkelsen at seniorer er viktige i tillitsverv, for eksempel i styrer i frivillige organisasjoner. Det framheves sterkt at eldre medlemmer også er viktige for å utføre andre praktiske frivillige oppgaver – oppgaver som er viktige for å drive alle aktivitetene i organisasjonene.

Halvparten av organisasjonene i undersøkelsen har en plan om å rekruttere flere eldre. 69% vil markedsføre et behov for seniorer som vil ta på seg styreverv eller være instruktør, trener, mentor etc., og tilby kurs og opplæring.

Les hele rapporten fra seniorundersøkelsen.

Kontaktperson

Bilde av Bjørn Lindstad
Bjørn Lindstad
Politisk seniorrådgiver
909 79 955
bjorn@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring