Hopp til hovedinnholdet

Tiltak for like muligheter til å delta for barn og unge

Publisert:
Jente med vest som hjelper et barn
Målet med arbeidet er å gjøre det enklere for frivillige lag og foreninger å få med flere nye deltakere på varige fritidsaktiviteter. Foto: Charlotte Sverdrup

Frivillighet Norge skal jobbe med oppfølging av handlingsplanen "Alle inkludert!". Prosjektet finansieres av Kulturdepartementet og handler om erfaringsdeling, informasjon og veiledere om inkludering i frivillig sektor.

Frivillighet Norge skal koordinere og sette i gang aktiviteter, sammen med paraplyorganisasjonene som har interesser i planen, i 2024-2026.

Det nye prosjektet er tidsavgrenset og med mål om at frivillige organisasjoner samler og deler sine erfaringer med god informasjon om inkludering, at aktiviteter iverksettes, at informasjonen når ut til lokallag, og at dette kan måles.

Oppfølging av handlingsplanen «Alle inkludert» gjelder for tiltakene 4, 16, 17, 18, 28 og 29, og er knyttet til informasjon, erfaringsdeling og veiledere.

– Siste kvartal i 2024 vil vi benytte til å kartlegge fakta og gjøre informasjonen lett tilgjengelig for paraplyene i frivillig sektor. Videre vil vi invitere til et oppstartsmøte for å avklare ønsker om involvering, ansvarsområder og forankre tiltak som anbefales og prioriteres fra paraplyene. Vi skal ha en åpen og inkluderende prosess og vil dele informasjonen som kommer fram fortløpende med frivillige organisasjoner, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

– Målet er å gjøre det enklere for frivillige lag og foreninger å få med flere nye deltakere på varige fritidsaktiviteter. Arbeidet med de utvalgte tiltakene i «Alle inkludert» skal presenteres for frivillig sektor ved at vi samler ressurser, gjør dem tilgjengelig digitalt og samarbeider om medvirkning og informasjon i handlingsplanens periode, sier Slotterøy Johnsen.

I statsbudsjettet for 2025 er det satt av midler til å følge opp flere av tiltakene i handlingsplanen, som skal bidra til økt deltakelse blant barn og unge i idrett, kultur og friluftsliv. Frivillighet Norge har fått ansvar for å jobbe med noen av tiltakene som gjelder å samle og dele erfaringer, veiledere, informasjon og kommunikasjon.

  • Kultur og likestillingsdepartementet innvilger 2,6 mill kroner over 3 år, med forbehold om Stortingets budsjettbehandling for 2025 og 2026 fra kap 315 post 78, til Frivillighet Norge for oppfølgning av handlingsplanen «Alle inkludert»

Det planlegges nå workshops for de ulike tiltakene i handlingsplanen, og vi vil invitere til møter med relevante ressurspersoner i paraplyorganisasjonene. Frivillighet Norge stiller med sine digitale verktøy og videreutvikler metoder etter behov og innspill fra paraplyene.

Frivillighet Norge, DIGIUNG og KS samarbeider med KUD om handlingsplanens tiltak 15, utrede nasjonal fellesløsning for aktiviteter, i et annet prosjekt i 2024 og 2025.

Vi har tidligere spilt inn til regjeringens Samfunnsoppdrag for inkludering av barn og unge, og til den kommende stortingsmeldingen for sosial ulikhet og mobilitet som kommer i 2025.

Tiltakene fra «Alle inkludert» i dette prosjektet er:

Tiltak 4: Samle og dele erfaringer om transporttiltak i regi av kommuner, fylkeskommuner og andre for å fjerne barrierer og sikre at barn og unge får delta på fritidsaktiviteter. Arbeidet gjøres sammen med aktører som KS og Frivillighet Norge.

Tiltak 16: Ta initiativ til å utvikle veiledere og kommunikasjon med gode eksempler fra kultur-, idretts- og friluftslivsorganisasjonenes arbeid for å få ned prisene og kostnaddrivere, hvordan nå ut til familier med innvandrerbakgrunn, hvordan stimulere til frivillig innsats, skape god dugnadsånd og bygge relasjoner og gode lokalsamfunn.

Tiltak 17: Legge til rette for informasjon og gode eksempler om samarbeid mellom organisasjoner og skoler/skolefritidsordninger som bidrar til at flere deltar i fritidsaktiviteter, i samarbeid med KS og Frivillighet Norge. Tiltak knyttet til «laget rundt barnet» vil bli vurdert videre gjennom arbeidet med stortingsmeldingen for sosial utjevning og sosial mobilitet (kommer i 2025).

Tiltak 18: Stimulere til erfaringsdeling knyttet til tilbud innen kultur-, idretts- og friluftslivsaktiviteter som er åpne, fleksible, sosiale og lette å delta på for alle, gjennom veileder, kurs, og deling.

Tiltak 28/29: Styrke medvirkning fra barn og unge i utviklingen av relevante fritidstilbud og ta initiativ til å samle medvirkningsressurser og gjøre dem lett tilgjengelig på nett.

Relevante lenker:

Alle inkludert! Handlingsplan for like muligheter til å delta i kultur-, idretts- og friluftslivsaktiviteter, 2024–2026

Frivillighet Norge er involvert i arbeidet med markeringen av Friluftslivets år 2025, Fritidserklæringen, Partnerskap mot mobbing, ICYVOL.

Kontaktperson

Bilde av Vanja Konradsen
Vanja Konradsen
Prosjektleder, Økt deltakelse
Frivillig.no, Ungfritid.no
215 67 666 / 982 56 770
vanja@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring