Hopp til hovedinnholdet

Trenger mer politisk trøkk i forenklingsarbeidet

Publisert:
Oppdatert:
Gruppe med sittende mennesker på scene
Deltakerne i Brønnøysundregistrenes forenklingsdebatt (f.v.): Stortingsrepresentant Åse Kristin Ask Bakke (AP), generalsekretær Siri Nodland i Fundraising Norge, direktør Lars Peder Brekk i Brønnøysundregistrene, styreleder Margrete B Katanasho i LNU og generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge. Moderator var kommunikasjonsdirektør Kristine Aasen i Brønnøysundregistrene (t.h.). Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge.

Både frivilligheten og forvaltninga har mye å vinne på forenkling for frivillige organisasjoner. Det var hovedbudskapet da Brønnøysundregistrene arrangerte debatt om hvordan de kan gjøre det enklere å være frivillig på Arendalsuka 18. august.

Både Frivillighet Norge og LNU satt i panelet i debatten, som hadde tittelen "Det skal være gøy å frivillig - vi gjør det også enklere".

– Vi trenger å få opp (den frivillige) deltakelsen. Da må det bli enklere å finne frivillige tilbud, å delta som frivillig og å drive frivillig organisasjon, sa generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Må være mulig å samordne

– Så langt som digitaliseringa har kommet i dag, må det være mulig å sette ting i system, også for frivilligheten, sa stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Åse Kristin Ask Bakke.

Hun fikk støtte fra direktør i Brønnøysundregistrene, Lars Peder Brekk.

– Vi er opptatt av å forenkle for frivillighetens del. Men vi har også egeninteresse i det. Frivilligheten er en av de største brukere av Brønnøysundregistrene sine tjenester, sa han.

Slotterøy Johnsen var enig med Brekk og Ask bakke og framhevet at frivilligheten opererer på de aller fleste samfunnsområder og derfor forholder seg til alle departement. Det gjør det mer komplisert å forenkle for frivilligheten enn for næringslivet.

– Alle har sin egne systemer som ikke snakker sammen. Vi må samarbeide på tvers for å få til mer sammenheng i det offentlige for frivilligheten, sa han.

Språkbruk og tilgang

Flere hadde innspill til hvordan det offentlige kan gjøre frivillighetens hverdag eklere. Norges Speiderforbund påpekte fra salen at det må være mulig for sentralleddet å bistå små lokallag i Brønnøysundregistrene. LNU var også opptatt av språkbruken.

– Det er et potensial i standardisering, så de samme begrepene betyr det samme ulike steder, f eks når de frivillige organisasjonene søker penger. Vi må også jobbe med klarspråk, sa styreleder Margrete B Katanasho i LNU.

Trenger polisk trøkk

Stian Slotterøy Johnsen påpekte at det trengs politiske krav om forenklingsarbeidet virkelig skal sette fart, på bekostning av makt i enkeltdeler av forvaltninga, men til fordel for mer sammenhengende tjenester.

– Det mangler et tydelig mandat i forenklingsarbeidet for frivilligheten. Vi trenger mer politisk trøkk og at Kulturdepartementet sammen med aktører som Brønnøysundregistrene, gis mandat til å drive arbeidet framover, avsluttet Slotterøy Johnsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring