Hopp til hovedinnholdet

Ungdomsrådet tar styring – nå satser Steinkjer kommune på barn og unge

Publisert:
Oppdatert:
Tre personer skriver under en avtale!
Steinkjer kommune har skrevet under på at de skal samarbeide med Frivillighet Norge! Ordfører Gunnar Torsen setter sitt navn på avtalen, mens Espen Skjeflo, leder av Steinkjer Ungdomsråd (t.h) og Elias Borgan, tidligere leder av ungdomsrådet, står bak!

Ungdomsrådet i Steinkjer vedtatt at kommunen skal styrke arbeidet med fritidsaktiviteter for barn og unge. Kommunestyret støtter vedtaket, og nå er avtale med Frivillighet Norge underskrevet!

Vedtaket sier at kommunen skal samarbeide med Frivillighet Norge om ulike tiltak som bygger ned barrierer for deltagelse, og gjøre det enklere for de unge å finne spennende, tilpassede fritidsaktiviteter.

Ungdomsrådet er tydelige på hva de vil

– Vi vet hva vi trenger, og vi ønsker å handle nå, sier leder for Ungdomsrådet Espen Skjeflo. Derfor er vi veldig glade for å ha fått på plass denne avtalen, og ser frem til å sette i gang med tiltak som gjør at flere barn og unge får delta på fritidsaktiviteter, fortsetter han.

Kommunen er glad for ungdomsrådets engasjement i denne saken.

– Når ungdommen i Steinkjer snakker, lytter kommunestyret, sier ordfører Gunnar Thorsen. Avtalen med Frivillighet Norge gir oss tilgang på en rekke verktøy og ressurser, og nå forventer ungdommen at vi leverer, fortsetter han.

Steinkjer blir den første kommunen som skriver en formell samarbeidsavtale med Frivillighet Norge. Samarbeidsavtalen gir kommunen tilgang på tiltak og verktøy som kurs og foredrag og nettverk.

– Vi er veldig glade for denne samarbeidsavtalen, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge. Vi gleder oss til å ta fatt på jobben sammen med Steinkjer kommune og ungdomsrådet for å gjøre det lettere å delta i fritidsaktiviteter, fortsetter han.

Samle og vise frem fritidsaktiviteter i kommunen

Avtalen gir også hjelp til synliggjøring og kampanjer for fritidsaktiviteter gjennom Ungfritid.no, både for lokale lag og foreninger og for kommunens tilbud.

– Å ha en god, lett tilgjengelig, digital oversikt er viktig for oss, sier Espen Skjeflo. På Ungfritid.no kan vi søke på alle slags tilbud, og finne tilrettelagte aktiviteter, sier han.

Ordføreren og ungdomsrådet går nå sammen om en oppfordring til alle i kommunen som tilbyr fritidsaktiviteter for barn og unge om å registrere seg på Ungfritid.no før skolestart. Da vil det bli satt i gang en stor kampanje for å gjøre aktivitetene synlig.

En som allerede har benyttet seg av en av verktøyene i avtalen er Svein Kåre Haugen, rektor på Steinkjer kulturskole. Han har registrert kulturskolen på Ungfritid.no, og lagt ut aktivitetene der. Han er glad for avtalen og at han nå har fått denne muligheten.

– Før pleide jeg å si at vi på kulturskolen driver hemmelige tjenester, sier Svein Kåre Haugen. Nå løftes tilbudet opp og frem, og alle som leter etter en fritidsaktivitet i Steinkjer kan finne oss og det vi tilbyr, sier han.

Portrett av Svein Kåre Haugen
Sjefen for de ikke lenger hemmelige tjenestene, Svein Kåre Haugen, er fornøyd med at Kulturskolen i Steinkjer har fått en plattform de kan vise frem tilbudene sine på.

Kurs og kompetanseheving

Til høsten vil det også komme kurs for de som ønsker det.

– Alle som jobber med barn og unge, og fritidsaktiviteter, trenger litt faglig påfyll innimellom, sier Gunnar Thorsen. Jo mer vi lærer om samarbeid, rekruttering og barrierer for deltagelse, jo enklere blir det å jobbe for å få med flere, fortsetter han.

Nettverket av kommuner som jobber med det samme, vil være en god arena for å dele gode erfaringer og beste praksis i arbeidet med barn og unge.

– Etter hvert som flere kommuner skriver avtale med oss, vil flere få erfaring med tiltakene og verktøyene, og dele dem med de andre, sier Stian Slotterøy Johnsen. Steinkjer er en foregangskommune, og vi er sikre på at mange vil lære av det de gjør, fortsetter han.

Midler fra fylkeskommunen til kommuner som følger etter

Fylkeskommunen er med på laget! De stiller med midler til satsningen på barn og unge i kommunene, og tilbyr 50 000 kr til de tre neste kommunene som vil være med på arbeidet med å løfte arbeidet med barn og unge, og teste ut samarbeid mellom Frivillighet Norge, fylkeskommunen og kommunen. Forutsatt at kommunen matcher summen i egenkapital.

– For å stimulere til bedre samarbeid og økt deltagelse blant barn og unge, har fylkeskommunen satt av 50 000 kroner til hver av de tre neste kommunene som ønsker å inngå et samarbeid med Frivillighet Norge, sier Line Nordkvelle, rådgiver i Trøndelag fylkeskommune.

ØNSKER DU Å VITE MER OM HVORDAN DU KAN SAMARBEIDE MED FRIVILLIGHET NORGE? Ta kontakt med Jørgen på jorgen@frivillighetnorge.no. Les mer om samarbeidsavtalen her: Samarbeidsavtaler for kommuner

Kontaktperson

Bilde av Jørgen Lysa
Jørgen Lysa
Rådgiver, Økt deltakelse
99502631
jorgen@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring