Vestland er Norgesmestere i støtteordninger for barn og unge!
Ingen fylker har flere støtteordninger for å bidra til barn og unges deltagelse enn Vestland fylke, ifølge tall fra Støttesiden som driftes av Frivillighet Norge. Det gjør dem til uoffisielle Norgesmestere, og som for mestere flest har ikke tittelen kommet av seg selv.
Med sine 58 registrerte støtteordninger har fylket 22 flere støtteordninger registrert enn fylket nummer to, nabo Rogaland med 36 registrerte ordninger. Det er alt fra kommunale ordninger til private stiftelser og utstyrssentraler. Fylkets langsiktige og strategiske arbeid med frivillighet, og med deltagelse, er årsaken til antallet og mangfoldet i støtteordningene.
Arbeidet med Fritidserklæringen har vært viktig
Vestland fylke har nettopp signert en regional fritidserklæring. I den står det blant annet at partene i avtalen skal «jobbe for gode tilskotsordningar for inkludering, og dele informasjon om desse». Åge Avedal, seniorrådgiver i fylkeskommunen, er ikke i tvil om at arbeidet med erklæringen har vært viktig for å løfte behovet for støtteordninger, og har bidratt til at kommuner har etablert slike ordninger.
– Etableringen av støtteordningene har skjedd over tid, og samtidig med arbeidet med kommunale og regionale fritidserklæringer. Kommunene har sett behovet for og verdien av økt deltagelse blant barn og unge, sier Avedal.
Medvirkning fra barn og unge selv har også vært viktig for å avdekke behovene for støtte. Vestland fylke har lenge samarbeidet med ALLEMED, og i disse dugnadene blir støtteordninger pekt på som et viktig tiltak kommunene kan gjøre for å få med barn og unge som faller utenfor. Fylket har også en egen samarbeidskomite for frivillighet, og et samarbeid med Frivillighet Norge. Dette gir god innsikt i frivillighetens behov, samt tilgang på kompetanse og verktøy.
– Vi sender ut informasjon om støttesiden fast i alle nyhetsbrevene våre, og oppfordrer kommunene til å ta i bruk og vise frem siden. I tillegg kommer Frivillig.no og Ungfritid.no. Informasjonen går både til den regionale frivilligheten og til kommuner, sier Avedal.
Fylkeskommunen arrangerer også egne webinarer og seminarer for kommuner. Temaet for en av disse seminarene har vært nettopp støtteordninger, og hvordan kommuner kan rigge dem så de treffer målgruppen best mulig.
Politikerne satser på barn og unge
En annen viktig faktor for utviklingen av støtteordningene er at politikerne, både i fylkeskommune og i kommunene, har satset på barn og unge. Vestland har lenge hatt politisk planverk som bygger opp under målene i fritidserklæringen. Kommunene ser til disse planene når de skal utvikle sine egne planer. Fylkeskommunen har egne støtteordninger for kommuner som vil utvikle lokal frivillighetspolitikk, og så langt har 23 kommuner fått støtte til dette arbeidet. Resultatet er at gode tiltak sprer seg fra kommune til kommune.
– Kommunene lærer av hverandre, og lager politikk med tiltak som andre kommuner har god erfaring med. Støtteordninger er et viktig verktøy for å bygge ned økonomiske barrierer for deltagelse, og Støttesiden er en god måte å spre informasjon om ordningene på, avslutter Avedal.