Hopp til hovedinnholdet

Vi kan snakke mer om Europa

Publisert:
Oppdatert:
Fem kvinner, sittende
Deltakerne i debatten (f.v.): Guri Idsø Viken(Frivillighet Norge), Csilla Czimbalmos (Den norske Helsingforskomité), Ingrid Brekke (Aftenposten), Jette Christensen (AP), Heidi Nordby Lunde (H)

Det skjer mye i Europa det siste året. Men vi snakker for lite om det i Norge. Det var en av konklusjonene fra Frivillighet Norge og Den norske Helsingforskomité sin debatt "Bryr vi oss om Europa?" torsdag 13. august.

– Det har vært en bølge av bevegelser i Europa i det siste som dels har gått ubemerket i Norge, sa leder for avdeling for Sentral-Europa i Den norske Helsingforskomité, Csilla Czimbalmos. I kronikken "Bryr vi oss egentlig om Europa?" i Aftenposten denne uka stilte hun spørsmål om hvorfor norske medier skriver så lite om de mange folkelige protestene som foregår i Norge nå.

Vi hører noe om Polen og Ungarn, men hva med protestene mot korrupsjon i Bulgaria, som har foregått over en måned, eller om Slovenia, hvor folk har tatt til gatene hver fredag i 16 uker på rad for å demonstrere for kvinners rettigheter, rettsstaten og eldreomsorg? spurte hun.

– Man havne lett i en ond sirkel, hvor man ikke er interessert fordi man ikke vet noe om det fra før. Jeg er enig i at vi kunne ha skrevet om dette, fordi det er symptomer på noe større. Men verden er stor, og vi skriver jo om en sa journalist Ingrid Brekke i Aftenposten.

Ubalansert dekning

Ingrid Brekke i Aftenposten er aktuell med boka "Polen. Aske og diamanter". Hun er glad for at dekninga av Polen har økt. Men hun syns det er noe ubalansert dekning av abortrettigheter og LHBT, noe som fører til sterke negative kommentarer fra nordmenn.

– Det hører med til historien at Polen er helt delt i to, og folk i den halvdelen som ikke stemmer på sittende myndigheter, blir mer liberale, for eksempel når det gjelder LHBT-rettigheter, sa hun.

– Det er også engasjement i frivilligheten, og det går ut over landegrensene. Det er for eksempel hjertevarmende å se hvordan polske organisasjoner har mobilisert i sympati med befolkningen i Hviterussland, svarte Czimbalmos.

Trenger mer debatt og demonstrasjoner.

Ingrid Brekke var også opptatt av hvordan mange unngår å engasjere seg i Europaspørsmål fordi de er mot norsk EU-medlemskap. Den ballen tok politikerne Jette F. Christensen (AP) og Heidi Nordby Lunde (H), som sitter i henholdsvis Europarådets monitoring committee og i parlamentarikerkomiteene i EØS og EFTA. Heidi Norby Lunde er også leder for Europabevegelsen og savner mer fokus på Europa i norsk offentlighet.

– Jeg opplever ikke at norske medier er opptatt av europeiske spørsmål. Vi får lite reportasjer fra europeiske land. Det grøftes gjerne i et ja eller nei til EU, og det er synd, sa Nordby Lunde, som fikk støtte fra Christensen, som mente den norske er internasjonalt engasjert og rusta for en grundigere europadebatt enn vi har i dag.

Christensen skrev nylig en kronikk i Morgenbladet, hvor hun påpekte at europeiske ledere i ulike land med demokratiske utfordringer, nå sitter hjemme alene og gjør som de vil, mens Europarådssesjoner og internasjonale møter avlyses på grunn av korona.

– Det er ingen antikorrupsjonsdemonstranter utenfor hos deg eller når du sitter ved PC-en din hjemme. Det er noen som har alt å tjene på at koronasituasjonen drar ut. Det er de samme som ikke etterspør FN eller neste klimatoppmøte. Jeg er dypt bekymra for hva som skjer hvis ikke vi åpner opp. Det har aldri vært viktigere å utfordre makt enn nå, sa Jette F. Christensen.

Må beholde norske EØS-midler til sivilsamfunn

Som en del av sin EØS-kontingent, deler Norge ut 200 millioner Euro til 15 ulike europeiske land over en fireårsperiode, også kalt Active Citizens Fund. Målet med disse midlene er å bygge sivilsamfunn og demokrati i mottakerlandene.

– For mange land i Sentral-Europa, er disse midlene som kommer gjennom Active Citizens Fund, livslinjen deres, sa Csilla Czmibalmos, som understrekte at det er en viktig del av midlene å fremme samarbeid mellom norske organisasjoner og organisasjoner i mottakerlandene.

Også politikerne var opptatt av verdien av EØS-midlene.

– Vi har partier på stortinget som ønsker å kutte EØS-midlene og ikke ser at de går til utvikling av sivilsamfunn, sa Heidi Nordby Lunde.

– Vi har et ansvar for å oversette hvorfor vi er bekymra og hva konsekvensen av det vi er bekymra for er, sa Jette F. Christensen.

Se video av debatten

Hele debatten kan ses på Facebook her

Les mer om EØS-midlene Active Citizens Fund

Les mer om Active Citizens Fund her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring