Vi skal støtte Ukrainas sivilsamfunn gjennom Nansen-programmet
Denne måneden ble de første midlene fra Nansen-programmet for Ukraina for å styrke Ukrainas sivilsamfunn, tildelt. Frivillighet Norge er med i programmet, som ledes av den Kyiv-baserte Nobelprisvinneren Center for Civil Liberties og Den norske Helsingforskomité.
Programmet skal styrke lokale ukrainske organisasjoner i deres arbeid med menneskerettigheter, avdekke korrupsjon, og være pådrivere for demokratiske og inkluderende reformer lokalt. Arbeidet skal også bidra til undervisning i menneskerettigheter og styrke frivillige organisasjoners kompetanse.
– Sivilsamfunnet spiller en avgjørende rolle i å holde samfunnshjulene i sving i den pågående krigen, sier generalsekretær Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité . – Sivilsamfunnet er også grunnleggende for å sikre en demokratisk fremtid for Ukraina.
Skal forbedre ukrainske organisasjoners kapasitet
Det ukrainske folket har vist en historisk sterk vilje til å kjempe for sine rettigheter gjennom to store revolusjoner i 2004 og 2014. Til tross for russisk militær aggresjon siden 2014, har sivilsamfunnet vist seg som en hjørnestein i Ukrainas fremgang, og har vært sentrale for å oppdage og dokumentere maktmisbruk og korrupsjon, bekjempe straffrihet og beskytte rettighetene til marginaliserte grupper. Under krigen har det ukrainske folket tatt på seg mange nye oppgaver, og nye og eldre initiativer trenger vår støtte mer enn noen sinne.
Programmet tar sikte på å forbedre organisasjoners kapasitet til å holde myndighetene ansvarlige for å respektere, beskytte og oppfylle menneskerettighetskonvensjoner og nasjonale lover. Det skal støtte arbeidet med å foreslå reformer og politikk i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder, og dermed forbedre nasjonal lovgivning. Programmet skal også gi stipender til faglitterære forfattere som skal bidra til kunnskapen om ukrainske samfunnsforhold og den ekstremt krevende situasjonen som landet står i nå.
Frivillighet Norge: – Stolte av å være med
– Frivillighet Norge er veldig stolte av å være en del av dette prosjektet. Frivilligheten og demokratiet i Norge står sterkt, og vi ser fram til å bidra med våre erfaringer og vår kompetanse i gjenoppbyggingen av Ukraina, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge
NFFO: – Bygger ikke demokrati uten kultur
Flere av de litterære organisasjonene i Norge er også med i prosjektet.
– Dette programmet er et omfattende felles initiativ fra Litteratur-Norge for å støtte forfatterkolleger i Ukraina. Sammen med PEN Ukraina, skal Forfatterforeningen, Faglitterær forfatter- og oversetterforening og Forleggerforeningen dele ut stipender til bokprosjekter og slik dokumentere krigen og samtiden gjennom både faglitteratur og skjønnlitteratur. Man bygger ikke demokrati uten kultur, sier Jørgen Lorentzen fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Programmet går over litt mer enn tre år og vil koordineres av Den norske Helsingforskomité i Norge og Center for Civil Liberties i Ukraina.