Hopp til hovedinnholdet

Retningslinjer for trygge møteplasser i Frivillighet Norge

Her kan du lese Frivillighet Norges retningslinjer for trygge møteplasser. Ved behov for å varsle, kontakt generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

Disse retningslinjene gjelder for alle arrangementer i Frivillighet Norges regi og for alle ansatte og tillitsvalgte når de representerer Frivillighet Norge.

  • Alle skal behandle alle med respekt og unngå oppførsel som oppleves diskriminerende og/eller trakasserende.
  • Alle har ansvar for at Frivillighet Norges møteplasser, formelle og uformelle, oppleves som trygge og inkluderende.
  • Alle har ansvar for å bidra til et åpent debattklima der alle skal føle seg velkomne, og der det også tas ansvar for å ytre uenighet på en saklig måte.

Definisjoner

Frivillighet Norge legger til grunn definisjonene i Likestillings- og diskrimineringsloven:

§6 Forbud mot å diskriminere

Diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder eller kombinasjoner av disse grunnlagene er forbudt. Med etnisitet menes blant annet nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge og språk.

§13 Forbud mot å trakassere

Med trakassering menes handlinger, utelatelser eller ytringer som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlige eller ydmykende.

Med seksuell trakassering menes enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.

Oppfølging

Retningslinjene skal være tilgjengelig for alle på Frivillighet Norges nettsider. Her skal det også være informasjon om hvordan varsle om brudd på retningslinjene.

Ved alle større arrangementer i Frivillighet Norges regi skal en fra sekretariatet og/eller styret være ansvarlig for oppfølging av eventuelle brudd på retningslinjene. Deltakere skal opplyses om retningslinjene og hvem som er ansvarlig for oppfølging. Deltakere skal opplyses om hvordan de kan varsle om brudd på retningslinjene.

Det skal være mulig å varsle via Frivillighet Norges nettsider uavhengig av arrangement.

Frivillighet Norge vil utelukkende behandle varsel knyttet til Frivillighet Norges egne arrangement og Frivillighet Norges øvrige virksomhet.

Ved et varsel under et arrangement skal ansvarlig(e) ta kontakt med varsleren og den/de det er varslet om.

Enhver situasjon skal forsøkes løst på lavest mulig nivå, gjerne ved samtaler hvor alle involverte parter er til stede dersom det er hensiktsmessig og forsvarlig ut fra varselets karakter.

Det er ikke Frivillighet Norge sin oppgave å etterforske mulige lovbrudd.

Ved brudd på retningslinjene kan personer bortvises og nektes adgang til Frivillighet Norges arrangementer.

Dersom den som har brutt retningslinjene er ansatt i Frivillighet Norge skal generalsekretær, eller assisterende generalsekretær, kontaktes. Dersom det er generalsekretær som har brutt retningslinjene skal styreleder kontaktes. Dersom varselet gjelder styreleder skal resten av styret kontaktes.

Kontaktperson

Bilde av Stian Slotterøy Johnsen
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær
959 33 862
stian@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring