Lokal frivillighetspolitikk gjør samarbeidet bedre
Frivillighet Norge jobber for at hver enkelt kommune og fylke skal ha en god og lokalt forankret politikk for å utvikle frivilligheten lokalt
Kort om saken
- De frivillige organisasjonene er viktige aktører i lokalsamfunnet, og bidrar til mange positive effekter.
- Å bidra til utvikling av frivillig sektor er en viktig del av samfunnsansvaret for kommnuner og fylkeskommuner
- Derfor jobber Frivillighet Norge for at frivillighetspolitikk også får en rolle i kommunenes strategiske planarbeid
En helhetlig frivillighetspolitikk bør være en del av kommunens planverk og omfatte både hvordan kommunen legger til rette for frivillige organisasjoner og hvordan kommunen og frivillige organisasjoner skal samarbeide.
Målet med en frivillighetspolitikk er at kommunen skal legge til rette for at frivilligheten får gode vilkår slik at de kan skape gode aktiviteter. Ved å kartlegge og gå i dialog med den lokale frivilligheten vil man få svar på de utfordringene organisasjonene møter lokalt og hvordan man kan jobbe bedre sammen.
I dag har bare rundt 18 % av kommuner en frivillighetspolitikk. Samtidig viser forskning at kommuner som har en frivillighetspolitikk oftere har samarbeid med frivillige organisasjoner på flere områder, og at den påvirker hvordan kommunen prioriterer frivillig sektor.
Kommunal frivillighet
Frivillighet Norge registrerer at stadig flere kommuner velger systematisk å rekruttere enkeltpersoner som egne frivillige, fremfor å samarbeide med frivillige organisasjoner. Vi ser på denne utviklingen med bekymring.
Hvordan og hvorfor utvikle frivillighetspolitikk
Les mer om hvordan og hvorfor utvikle frivillighetspolitikk for kommuner og fylkeskommuner på vår side samhandlingskoden.no
Kart over kommuner med frivillighetspolitikk
De ti frivillighetspolitiske bud
Over 300 organisasjoner har stilt seg bak budene som har blitt sendt ut til alle landets kommuner.
1. Kjenn frivilligheten i kommunen din
Innhent kunnskap om de frivillige organisasjonene. Hva driver de med? Hvilke mål, ressurser og utfordringer har de? Vil de samarbeide mer med kommunen, næringsliv, eller organisasjoner?
2. Vedta en tverrsektoriell kommunal frivillighetspolitikk
Inviter hele bredden av frivilligheten til dialog. Tenk frivillighet i all kommunal planlegging. Frivillighetspolitikken bør revurderes ved nytt kommunestyre.
3. Anerkjenn frivillighetens egenverdi
Frivillige er frie og villige til å gjøre det de vil. Det må de få lov til å være, ellers dør frivilligheten ut.
4. Forenkling gir mer frivillighet
Tiden som brukes på byråkrati er tid som kan brukes på mer frivillighet. Gjennomfør tiltak som forenkler søknadsskriving, rapportering og kontakt med kommunen.
5. Tilrettelegg for frivillighetens egenutvikling
Vis organisasjonene tillit og legg til rette for at de kan nå sine egne mål. Da når kommunen samtidig mange av sine mål.
6. Skap dialog med frivillighet
Skap faste møteplasser for organisasjonene. Rådfør dere med frivilligheten. Gi kommunalt ansatte opplæring i frivillighetsmangfoldet, slik at de kan invitere flere folk til å bli med. Husk at frivillige ofte jobber, så møter må være etter arbeidstid!
7. Anerkjenn og støtt opp om frivillighetens merverdi
Frivillige organisasjoner er samfunnets vaktbikkje og skaper lokalsamfunnsutvikling, kunnskap, sosiale møteplasser, tilhørighet, demokratiopplæring og er helsefremmende.
8. Gi frie midler
Frie midler er en forutsetning for at frivilligheten kan vokse på egne premisser.
9. Ikke konkurrer med frivilligheten
Tilrettelegg for bedre rekruttering av frivillige til organisasjonene. Ikke ”stjel” de frivillige fra organisasjonene for å utføre kommunale tiltak.
10. Skap forutsigbarhet for frivilligheten
Forutsigbare rammer skaper bærekraftig drift og utvikling i frivilligheten. Et eksempel er å legge til rette for lokaler som frivilligheten kan bruke.
Samarbeidsavtale med KS
Samarbeidsplattformen ble første gang signert i 2011. Plattformen er en to-parts samarbeidsavtale der Frivillighet Norge representerer frivillig sektor og KS kommunal sektor. Plattformen skal bidra til å styrke relasjonen mellom frivillig og kommunal sektor.
Avtalen ble oppdatert og re-signert i august 2023.
Relaterte nyheter
-
Finalister til Årets Frivillighetskommune 2023
Det er Trondheim, Bergen og Haugesund som er finalister til prisen Årets frivillighetskommune 2023! – De tre finalistene er alle gode eksempler for andre kommun...
Publisert: 27.11.23
Oppdatert: -
NAV og Frivillighet Norge inngår samarbeidsavtale
Arbeids- og velferdsdirektoratet og Frivillighet Norge har signert en intensjonsavtale. Den skal blant annet sørge for at NAV og frivillig sektor sammen finner ...
Publisert: 26.10.23
Oppdatert: -
Kan flere få delta og bidra i kulturorganisasjonene?
Frivillighet Norge vil gjøre det enklere å drive frivillige organisasjoner og rekruttere nye med som tillitsvalgte, frivillige og deltakere. Folkehelsemeldingen...
Publisert: 28.09.23
Oppdatert: -
Økt deltakelse i aktivitet for barn og unge i Agder
Fersk fakta fra Frivillighetsbarometeret 2023, viser at 1 av 5 familier synes at det er svært vanskelig eller vanskelig å få oversikt over fritidstilbud der de ...
Publisert: 08.09.23
Oppdatert: -
Samarbeid om bedre frivillighetspolitikk i Agder
Agder fylkeskommune og Frivillighet Norge har signert intensjonsavtale på Arendalsuka. Avtalen skal blant annet bidra til å stimulere til økt samarbeid mellom o...
Publisert: 11.08.23
Oppdatert: -
Frivilligheten søker engasjerte kommunepolitikere
Debattinnlegg: Frivilligheten er fortsatt ikke tilbake på samme nivå som før pandemien. Nå trengs et krafttak og en mer helhetlig politikk fra kommunene.
Publisert: 31.03.23
Oppdatert: -
Skal styrke frivilligheten i Nordland
Nordland fylkeskommune og Frivillighet Norge har gått sammen om en intensjonsavtale. – Frivillighetsarbeidet er en hjørnestein i samfunnet vårt. Dette må fylkes...
Publisert: 09.03.23
Oppdatert: -
Møre og Romsdal fylkeskommune fornyer intensjonsavtalen med Frivillighet Norge
Avtalen skal bidra til tettere samarbeid for å styrke frivilligheten i fylket.
Publisert: 20.02.23
Oppdatert: -
Frivillighet Norge har inngått avtale om samarbeid med Viken og Trøndelag fylkeskommune
To nye avtaler på plass som skal bidra til et tettere samarbeid mellom Frivillighet Norge og fylkeskommuner.
Publisert: 08.02.23
Oppdatert: -
Årets Frivillighetskommune i klarspråkversjon
Frivillighet Norge har fått kritikk på språket i juryens begrunnelse for årets frivillighetskommune. Her kommer en ny versjon av begrunnelsen.
Publisert: 13.12.22
Oppdatert: