Livet som senior - i dag og fremover
I undersøkelsen referer vi til Frivillighet Norges Frivillighetsbarometer som viser at det er en større andel blant de over 60 som gjør frivillig arbeid ofte.
Svarene vi får fra respondentene i Seniorundersøkelsen 2024, tyder at de frivillige organisasjonene er svært oppmerksomme på seniorressursen i dag og i tiden som kommer. I tillegg har de mange gode råd til andre frivillige organisasjoner om hvordan man kan rekruttere og engasjere nye medlemmer og frivillige blant seniorer. Svarene og rådene kan fortolkes som at organisasjonene ser på seg selv som samfunnsaktører som bidrar med aktiviteter og tiltak som har stor verdi både for enkeltmennesker, men også på samfunnsnivå.
Frivillighet Norge mener det er rimelig å anta at seniorer som engasjerer seg i en frivillig organisasjon også vil kunne ha lettere for å danne nye nettverk og delta i flere sosiale sammenhenger - noe som igjen bidrar til å øke trivselen og forebygge ensomhet. Dette er viktige merverdier som regnes som helsefremmende.
En del frivillige organisasjoner driver også ulike forebyggende støttetiltak som bidrar til at eldre kan bo hjemme lenger.
Frem til 2060 vil antallet som er 80 år eller eldre mer enn tredobles (fra 230 000 til 720 000), mens antallet i 90- og 100-årene vil nær femdobles (fra 45 000 til 210 000) før 2060. (SSB 2020) For kommunen betyr det at antall pleietrengende innbyggere vil øke fremover. Kommunene er derfor opptatt av at seniorer skal planlegge for å kunne bo hjemme så lenge som mulig.
Kommende yngre eldre (60+) som etter hvert går av med pensjon vil ha svært høy utdannelse og deres kompetanse og erfaring fra arbeidslivet vil være attraktiv i de frivillige organisasjonene. I Bu trygt heime reformen knyttes noen av delmålene til å stimulere til en aktiv seniorbefolkning. Deltakelse i frivillig organisasjoner gir seniorer tilgang til sosiale møteplasser som kan skape nye nettverk, gode opplevelser, mestringsevne, livskvalitet og tilhørighet.
Utfordringen fremover er seniorer som ikke har tatt del i en frivillig organisasjon tidligere. Disse kjenner sannsynligvis heller ikke til det store mangfoldet av aktiviteter som drives av frivillige organisasjoner i sin kommune. Det er derfor vanskelig for den enkelte senior å finne en mach i forhold til interesse, eller hvordan ens erfaring og kunnskap er etterspurt i frivillige organisasjoner. For mange av disse kan erfaringen fra å hjelpe andre seniorer i nabolaget under koronakrisen bli til et engasjement i Rotary, i Norske Kvinners Sanitetsforening eller i en lokal menighet. Kommunen må derfor gjøre lokale lag og organisasjoner, frivilligsentralene og innbyggere oppmerksom på Frivillig.no der organisasjonene kan synliggjøre sine aktiviteter.