Hopp til hovedinnholdet

Seniorer som frivilligressurs

Det var mulig mulig å velge flere kategorier.

Her svarer hele 93 respondenter (87 prosent) at seniorer er viktige som styremedlemmer og i andre tillitsverv. Ellers framheves sterkt at eldre medlemmer er viktige for å utføre andre praktiske frivillige oppgaver – oppgaver som alltid er viktige for å holde aktiviteter i lag og organisasjoner i gang. Hele 90 respondenter (84 prosent) oppgir dette. Det er interessant å registrere at det å ta på seg tillitsverv og å bidra med praktiske oppgaver anses som tilnærmet like viktige. Begge deler er jo bærebjelker i foreningslivet, og det er interessant å registrere at man også mener seniorer kan være sentrale bidragsytere til slike oppgaver.

I denne sammenhengen er det være relevant å trekke frem Regjeringens kvalitetsreform for eldre; «Bu trygt heime», som erstattet «Leve hele livet reformen» i 2023. Et viktig bakteppe for reformen er at Norge frem mot 2040 vil få nesten en kvart million flere over 80 år, en dobling sammenliknet med i dag. Hele samfunnet må bli mer aldersvennlig for at flere eldre skal kunne leve aktive liv lenger Ett av fire satsingsområder er Levende lokalsamfunn som ivaretar aktivitet og fellesskap. Noen av de viktigste tiltakene er å skape flere sosiale møteplasser og legge til rette for en aldersvennlig frivillighet. Tall fra Frivillighetsbarometeret for 2024 viser at de som gjør frivillig arbeid er de på 60 år eller eldre (36% minst en gang i måneden).
En undersøkelse fra 2021 ble det estimert at pensjonister bidro med formelt og uformelt frivillig arbeid verdt hele 29 milliarder kroner. Tallene viser blant annet at eldres deltakelse i frivillige organisasjoner tilsvarer over 15.000 årsverk, med over 26 millioner timer i frivillig innsats.

For å kunne imøtekomme forventingen om at flere seniorer skal engasjere seg i frivillig innsats i årene fremover, mener Frivillighet Norge at det offentlige må ta sin tilretteleggerrolle mer alvorlig i tiden som kommer.
I forskningsprosjektet Frivillig innsats og motivasjon i Norge og Skandinavia trekkes betydningen av at det offentlige som gode tilretteleggere frem som betydningsfullt for å stimulere til økt frivillig engasjement. Frivillighet Norge mener dette kan sees i sammenheng med at kommunene må utvikle en frivillighetspolitikk i dialog med de frivillige organisasjonene. Dette er en forutsetning for at lokale organisasjoner kan bidra ut i fra sine formål. I 2024 har omlag 30 prosent av kommunen en vedtatt frivillighetspolitikk.

I denne undersøkelsen svarer respondentene at seniorer også̊ er viktige for å skape og gjennomføre sosiale tiltak som arrangement o.l. i foreningene. Hele 83 respondenter (78 prosent) framhever dette, mens 74 respondenter (69 prosent) svarer å bidra med kurs og annen opplæring. Nesten halvparten – 53 respondenter (50 prosent) – svarer at eldre er viktige bidragsytere i mentorordninger. Her kan seniorene bidra med sine erfaringer og kunnskaper som mentorer for nye medlemmer.

Uten at vi har direkte dekning for dette i vårt materiale, vet vi at seniorer er spesielt viktige i organisasjoner for funksjonshemmede og kronisk syke, for eksempel som likepersoner. Dette framheves i undersøkelsen «Volunteering by older people in the EU» allerede i 2011.