Hopp til hovedinnholdet

Oppsummering

Hvilke barrierer finnes?

0
Tror manglende kjennskap til aktiviteter kan være en grunn til at barn og unge ikke deltar

16 prosent av barn og unge har ikke deltatt i en fritidsaktivitet etter de fylte 10 år, ifølge Ungdata. Hvorfor er det slik?

I Ungfritid-undersøkelsen spurte vi organisasjonene hva de selv tror er de viktigste grunnene til at noen står utenfor organiserte fritidsaktiviteter.

I følge organisasjonene, er barriere nummer én manglende kjennskap: barn og unge vet ikke at de kan delta, og de vet ikke hvilke fritidsaktiviteter organisasjonene tilbyr.

Videre oppgir organisasjonene mangel på organisert transport til aktiviteter og høye kostnader som sentrale barrierer.

Hvordan jobber organisasjonene med barrierer?

0
Kan tilby fritidsaktiviteter for barn og unge med funksjonsnedsettelser

Når det kommer til hvordan organisasjonene selv jobber med barrierer, viser undersøkelsen at det store flertallet har igangsatt tiltak. Godt over halvparten har lave avgifter, deler informasjon, har tilgang på utstyr, og arrangerer sosiale arrangementer, turer og samlinger utenom selve fritidsaktiviteten.

42 prosent av organisasjonene oppga manglende transport som en barriere for barn og unges deltakelse. Men bare 22 prosent av organisasjonene, ca. halvparten så mange organisasjoner, oppgir å tilby ulike transportløsninger som tiltak for å få med flere.

Når det kommer til tilrettelegging av aktiviteter for barn og unge med funksjonsnedsettelser, svarer 75 prosent at de tilrettelegger per i dag eller kan tilrettelegge ved behov.

Kun 3 prosent svarer at de ikke har noen konkrete tiltak for å sikre at alle blir inkludert i fritidsaktiviteten. Likevel er det et mindretallet av organisasjonene som svarer at de aktivt følger opp barnet/ungdommen og foreldrene som et tiltak.

Samarbeid med andre aktører

0
Samarbeider med skolen

Halvparten av organisasjonene svarte at de samarbeider med skolen om å få med flere barn i aktiviteter, og nesten like mange samarbeider med andre frivillige organisasjoner om dette. Men 16 prosent av organisasjonene oppgir at at de ikke samarbeider med noen for å få med flere barn og unge i aktivitet. Her ligger det et mulighetsrom for nye samarbeid som kan bidra til at flere barn og unge får muligheten til å delta.

43 prosent av organisasjonene svarer at kommunen «i noen grad» er god på å vise frem fritidstilbud i regi av frivillige organisasjoner, og 17 prosent svarer at kommunen «i stor grad» er gode på dette.

4 prosent av organisasjonene svarer at kommunen deres "i svært stor grad" gjør en god jobb med å synliggjøre fritidsaktiviteter. Det finnes altså et forbedringspotensiale for kommunene når det kommer til å synliggjøre alt det gode som skjer i frivilligheten

Behov for flere frivillige

0
Trenger flere frivillige for å tilby aktiviteter til nye deltagere

For å kunne tilby aktiviteter til nye deltagere, svarer 65 prosent av organisasjonene at de trenger flere frivillige som kan være med på å arrangere aktivitetstilbudet.

Kjennskap til støtteordninger

0
Kjenner til støtteordninger som gjør det lettere for barn og unge å delta

Det store flertallet av organisasjonene oppgir at de kjenner til støtteordninger som gjør det lettere for barn og unge å delta i aktiviteter, uavhengig av økonomi

Barn og unge har rett til å delta i fritidsaktiviteter

I tillegg til at det kan være gøy og givende å delta i en fritidsaktivitet, er det også en grunnleggende rettighet alle barn og unge har. Artikkel 31 i FNs barnekonvensjon sier at «alle barn har rett til lek, fritid og hvile, og til å delta i kunst- og kulturliv».

Videre har Regjeringen, Kommunesektorens organisasjon (KS) og en rekke frivillige organisasjoner signert Fritidserklæringen med mål om at alle barn skal ha mulighet til å delta i en organisert fritidsaktivitet.

Likevel faller noen utenfor. I Ungdata-undersøkelsen 2024 svarte 16 prosent av barn og unge at de ikke har deltatt i en fritidsaktivitet etter de fylte 10 år.

Derfor er økt deltakelse i fritidsaktiviteter er en viktig satsning med handlingsplanen «Alle inkludert!» for like muligheter til å delta i kultur-, idretts- og friluftslivsaktiviteter, 2024-2026.

Frivillighet Norge tror god info om fritidsaktiviteter og støtteordninger gjennom Ungfritid.no kan bidra til økt deltakelse. Vi oppfordrer deg som leser til å fortelle om Ungfritid.no til barn og unge, og til frivillige og ansatte som møter dem.

Brukerstøtte

Lurer du på noe etter å ha lest om Ungfritid.no, stotte.ungfritid.no, fritid og statistikk? Vi er stort sett «svært gode» , eller «gode» på å hjelpe med spørsmål som kommer inn, ifølge organisasjonene selv :)

Ta gjerne kontakt med oss på kontakt@ungfritid.no med det du lurer på!

Du finner gode tips til bruk av Ungfritd.no på om.ungfritid.no.

Sjekk også Frivillighet Norges kalender for å finne neste kurs i Ungfritid.no, ledelse av frivillige og mer.