Mange organisasjoner mangler et sted å være
En rekke undersøkelser viser at mange organisasjoner i dag mangler egnede lokaler og arenaer for sine aktiviteter. Halvparten av respondentene i en kartlegging arbeidsgruppen har gjort blant Frivillighet Norges medlemmer oppgir at de har behov for lokaler som ikke blir dekket i dag. 28% mangler lokaler til aktivitet og 19% mangler lokaler til å lagre utstyr som trengs i aktiviteten. I en kartlegging fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner kom det fram at bare 60% av respondentene lyktes med å finne et egnet lokale til sin aktivitet. I LNU sin kartlegging kommer det fram at det er spesielt vanskelig å finne lokaler som er egnet til overnatting (for aktiviteter som varer flere dager) og å finne lokaler utenfor kommunen hvor organisasjonen har adresse.
I Frivillighet Norges kartlegging oppgir 32% av de organisasjonene som ikke har egnede lokaler i dag at årsaken er at det ikke finnes egnede lokaler tilgjengelig i nærområdet. Dette viser at det mange steder er nødvendig med systematisk satsing på å gi flere organisasjoner tilgang på egnede lokaler for å styrke frivilligheten. Lokalene som fins er dessverre ofte ikke egnet til aktiviteten de brukes til. I Frivillighet Norges organisasjons undersøkelse oppgir 41% at deres lokaler er «delvis egnet» til det de brukes til. De vanligste manglene er at lokalet er for lite, at det ikke er mulig å lagre utstyr, at det mangler teknisk utstyr, at akustikken er for dårlig og at det ikke er tilgjengelig for funksjonshemmede.
Både Norsk Musikkråd og Kulturalliansen har dokumentert at en stor andel av lokalene som brukes til øving og framføring av musikk, dans og drama ikke følger etablerte standarder og dermed er uegnet til aktiviteten. Norsk musikkråd har for eksempel konstatert ved hjelp av faglig anerkjente akustikkmålinger at så mye som 4 av 5 lokaler i bruk til musikkøvelser ikke er egnet til den bruken de har. På andre områder er det andre ting som må være på plass for at et lokale skal være egnet.
Konsekvensen av at lokaler ikke er egnet er blant annet lavere kvalitet og trivsel blant deltakere. Dette svekker rekrutteringen og gjør at færre får mulighet til å delta. I en organisasjonsundersøkelse om rekruttering som Frivillighet Norge gjennomførte i 2022 oppga 1 av 4 organisasjoner at de trenger lettere tilgang til gode lokaler for å kunne inkludere flere i fare for utenforskap inn i organisasjonen. I noen tilfeller kan for eksempel akustikken i et øvingsrom være så dårlig at det kan gi helseplager for utøverne.
Det er begrenset plass og ressurser til at alle i det økende antall tros- og livssynssamfunn skal ha egne lokaler for de store begivenhetene og ekstraordinære samlingene. «Livssynsåpne seremonirom» er fleksible og verdige rom som gir en effektiv og inkluderende løsning. Det fins likevel alt for få slik egnede lokaler i dag, og det fins ikke tilstrekkelig midler eller strukturer som gjør det mulig å møte behovet godt nok. Tilsvarende er det et behov for inkluderende fellesarenaer med plass til større grupper for større begivenheter.
«Økonomi er en viktig årsak til at organisasjoner ikke har egnede lokaler til sin aktivitet.»
Økonomi er en viktig årsak til at organisasjoner ikke har egnede lokaler til sin aktivitet. Hele 46% av de organisasjonene som ikke har egnede lokaler i dag oppgir økonomi som årsak. For noen er det for dyrt å leie lokaler som er egnet, mens det for andre er behov for oppgradering.
Det er også en stor utfordring med mangel på kapasitet i eksisterende lokaler, noe som kom fram i en kunnskapsinnhenting fra Frivillighet Norge i 2022. Dette bekreftes også av arbeidsgruppens kartlegging av både kommuner og organisasjoner hvor manglende kapasitet er den vanligste årsaken til at forespørsler om å låne eller leie lokaler blir avslått. Tros- og livssynssamfunn er blant de organisasjonene som oftest rapporterer å oppleve ekskludering fra offentlige bygg, både i form av eksplisitt utelukkelse i retningslinjer og i form av opplevd forskjellsbehandling av offentlig ansatte. Dette er blant annet dokumentert i Oslo kommunes rapport «Tro det eller ei. Fremtidens tros- og livssynspolitikk i Oslo» fra 2020. Arbeidsgruppen mener at organisasjoner må sikres lik tilgang på lokaler og anlegg uavhengig av formål og aktivitet.