Europeisk samarbeid og perspektiv
Koronapandemien har vist verdien av tett europeisk samarbeid. I tillegg har Frivillighet Norge engasjert seg mer i europeiske fora som en del av vårt engasjement i Active Citizens Fund Romania.
Vi deltar i det europeiske nettverket
European Civic Forum, som jevnlig
har hatt møter med erfaringsdeling
om koronapandemien. Her har vi sett
at mange utfordringer har vært de
samme, og vi har lært av hverandres
håndtering av pandemien, både på
nasjonalt nivå og på EU-nivå. Det er
også nyttig i arbeid med utfordringer
som kommer framover, enten det er konkrete, umiddelbare kriser eller
langsiktige utfordringer som klimaendringer og demografiske endringer.
«Frivilligheten er avgjørende for å bygge tillit i samfunnet, og er en sentral motkraft mot demokratisk forvitring og populistiske tendenser»
Deltakelse i europeiske nettverk gir innblikk i en mørk trend med økende høyrepopulisme og politiske motsetninger, utfordrede demokratier, angrep på sivilsamfunnet og sivilsamfunnets rettigheter og behov for fysisk og moralsk støtte. Land som Ungarn, Polen, Slovenia og Serbia har gått feil vei inn i 2022 når det gjelder organisasjons- og forsamlingsfrihet, demokratisk påvirkningsmulighet og ytringsfrihet.
I et av verdens beste demokratier har vi et godt utgangspunkt for å være med og motvirke denne utviklingen, ikke minst gjennom samarbeid på tvers av landegrenser, selv når grensene steng- te, alle er hjemme alene og vi ikke ser våre ledere i øynene. Samtidig kan også vi i Norge lære av utviklingen andre steder. For heller ikke her er vi immune mot disse tendensene. Frivilligheten er avgjørende for å bygge tillit i samfunnet, og er en sentral motkraft mot demokratisk forvitring og populistiske tendenser. Den kraften må vi hegne om hele tiden.