Du som er ansatt i NAV
Velkommen du som er ansatt i NAV
og ønsker å lære om frivilligheten og hvordan du kan samarbeide med den. NAV og frivilligheten har samme mål: flere inn i aktivitet! Derfor er det naturlig at vi bruker hverandres kompetanse til å hjelpe hverandre. For deg er det viktig å legge til rette for økt deltagelse og nettverk for de brukerne du er i kontakt med. Her kan frivilligheten hjelpe med lokale tilbud og aktiviteter. For frivilligheten er det viktig å nå ut til nye grupper. Her kan du hjelpe gjennom å veilede brukerne dine inn i frivillige organisasjoner, lag og foreninger.
Kunnskap om lokal frivillighet
En frivillig aktivitet kan ikke erstatte lovpålagte tjenester eller rettigheter som en bruker har. Frivillige organisasjoner utfører oppgaver for å styrke og sikre mangfold i tilbudet til brukere. Brukere du er i kontakt med vil kanskje ha utbytte av å delta på og/eller bidra i aktiviteter i regi av frivilligheten. For å kunne veilede inn i frivilligheten, trenger du gode oversikter over hva som finnes lokalt. Her er det store forskjeller i hva kommunene bruker av verktøy. Ved å søke på nett, finner man oftere enn ikke en oversikt under kommunenes egne hjemmesider. Det er en god begynnelse.
Frivillighet Norge anbefaler følgende verktøy:
Frivillig.no
Frivillig.no er en nettside der frivillige lag, organisasjoner og foreninger kan legge ut annonser om sine behov for frivillige. Du kan filtrere på kommune og se hvilke annonser som ligger ute, OG hvilke organisasjoner som har registrert seg under kommunen. Listen er neppe komplett, men er et sted å se hvilke organisasjoner som har vært aktive nok til å registrere seg i portalen.
Ungfritid.no
Ungfritid.no er en nettside der frivillige lag, organisasjoner, foreninger og kommuner kan legge ut informasjon om hvilke tilbud de har for barn og unge. Her kan du også filtrere på kommune, se de lokale annonsene og få ut en liste over de lokale organisasjonene.
Foreningsportalen
Foreningsportalen er en oversikt over alle aktive lag, foreninger og organisasjoner på kommunenivå, og noen av aktivitetene de driver. Foreningsportalen drives av Norges Frivilligsentraler, som har god kontakt med lokal frivillighet og organisasjonsliv.
NAV og barnets beste
Alle i Laget rundt barnet bør ha barnas beste som styrende prinsipp i sitt arbeid. For NAV og NAV- ansatte er dette oppsummert i veilederen NAV og barnets beste.
Veilederen tar for seg lovverk og regler som setter rammer for arbeidet med barn og unge, og forklarer hvordan dette skal forstås og brukes av deg, uansett hvor i NAV du er ansatt.
Veilederen legger spesiell vekt på barnas rett til å bli hørt i sin egen sak. I tillegg kommer hensyn som rett til identitet og rett til helse.
Disse hensynene betyr i praksis at NAV skal vektlegge barnets rett til fritidsaktiviteter og deltagelse. Det er viktig at du følger opp disse forpliktelsene, og har de rette verktøyene for å veilede barn og unge som trenger det inn i en fritidsaktivitet der barna kan oppleve mestring og være fysisk aktive.
Fritidserklæringen og barns rett til deltagelse
Kjenner du til Fritidserklæringen? Den gir alle barn rett på et tilbud om et tilpasset fritidstilbud basert på interesse, alder og funksjonsnivå. Erklæringen baserer seg på FNs konvensjon om barns rettigheter, artikkel 31.
FNs konvensjon om barns rettigheter, artikkel 31
For å realisere dette må alle barn ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.
Erklæringen er skrevet under av både KS, Arbeids- og inkluderingsministeren og Kommunalministeren. Å jobbe for barns deltagelse er ikke et valg, men noe vi plikter!
Denne veilederen vil gi deg kunnskap og verktøy som hjelper deg i dette arbeidet.
Økonomisk støtte til fritidsaktiviteter
I jobben din er du ofte i kontakt med brukere som har økonomiske utfordringer. Når økonomien er dårlig, er det dessverre fritidsaktiviteter, særlig for barn og unge, som blir prioritert bort.
På stotte.ungfritid.no finner du en oversikt over flere støtteordninger som barn, unge og familier kan benytte seg av for å komme inn i aktivitet, eller fortsette i en aktivitet. Denne støtten kan ikke erstatte lovpålagte rettigheter, men kan bidra til at barn og unge i lavinntektsfamilier får drive med det de har lyst til på fritiden!
Andre som kan hjelpe
Frivillig.no og Ungfritid.no er verktøy du kan bruke, eller oppfordre brukerne dine til å bruke, for å finne aktiviteter de kan delta på.
Hvis du tenker at brukeren kan trenge mer oppfølging, er det flere i kommunen som kan hjelpe til med dette:
Kommunal frivillighetskoordinator
Frivilligsentraler
Andre kommunale roller/ansatte
Hva har jeg lov til??
Som ansatt i NAV, hvordan kan du være sikker på at du ikke viser brukere til aktivitet som hvis de deltar gjør at de mister andre rettigheter? Kan frivillig innsats gå ut over dagpenger, sykepenger eller andre utbetalinger brukeren får? I kapittelet Hva kan du gjøre for å øke deltagelse? finner du en oversikt knyttet til hver enkelt type bruker, som arbeidssøkende, sykemeldt og permittert, og hvilke regler som gjelder for den enkelte. Som du fort ser, er det meste lov, og det er aldri feil å veilede brukere inn i frivillig aktivitet!
Samarbeid med frivillig sektor
NAV har en rekke samarbeid med frivillig sektor, der NAV lokalt bruker frivillige lag, organisasjoner og foreninger til å bistå med tjenester og tilbud. Kan du bidra i slike samarbeid? Svaret er ja! Du kan:
Tipse om NAVs støtteordninger tilskuddsordninger for frivillig sektor
Skriv avtaler på konkrete fagområder
Fortsett å utforske veilederen
Nå som du vet det viktigste, kan du sette i gang og bidra til økt deltagelse. Du kan også fortsette å utforske veilederen på den måten du selv ønsker. Det er flere gode tips, informasjon og verktøy som du kan få bruk for i jobben din.
LYKKE TIL!