Hva kan du gjøre for å øke deltagelse?
Alle kan gjøre noe for økt deltagelse
Arbeid for økt deltagelse i samfunnet er noe alle kan gjøre, og ta en rolle i. På samfunnsnivå kan vi bli flinkere til å vise frem verdien av deltagelse og sette enda mer pris på frivilligheten. Dette kan vi gjøre gjennom nasjonale feiringer av frivillighetens dag. På lokalt nivå kan vi bli flinkere til å informere om alle tilbud og aktiviteter som finnes i lokalsamfunnet. På individnivå må vi bli flinkere til å spørre de vi har rundt oss om de vil delta i våre aktiviteter. Vi må fortelle de som driver aktiviteter hvor viktig de er for lokalmiljøet.
Som ansatt i NAV har du som jobb å øke deltagelse, gjennom å hjelpe tjenestemottakere inn i jobb og aktivitet. Du måles ofte på om voksne brukere kommer i jobb. Det er også en forventning om at du skal kartlegge behov for og ønske om fritidsaktiviteter hos familier med barn. I tillegg kan du bidra til å øke livskvaliteten og forebygge ensomhet hos tjenestemottakerne. Dette bør du gjøre i samarbeid med frivilligheten.
Rundskriv til lov om sosiale tjenester - samarbeid med frivillighet
Frivillighet erstatter ikke lovpålagte tjenester
NAV har ikke anledning til å veilede tjenestemottakere til frivillige tjenester som erstatning for NAVs plikter til sosiale tjenester. Det kan for eksempel IKKE henvises til matutdeling i steden for å yte økonomisk bistand, eller til nattilbud fremfor å innvilge midlertidig botilbud. MEN, det finnes en rekke andre aktiviteter og tilbud du kan vise til, basert på tjenestemottakers status.
Frivillighet Norges råd til veiledning når tjenestemottaker er:
Arbeidssøkende
I arbeidstrening
Permittert
Ufør
Sykemeldt
Barnefamilie
Ungdom
Frivillighet Norges tips og anbefalinger til tiltak du kan sette i gang for å styrke samarbeidet mellom kommune og frivillighet nå:
Lære om barrierene og verktøy
Frivillighet Norge har gjort undersøkelser som viser at det er seks barrierer for deltagelse i frivilligheten: Kjennskap, kultur, tilgjengelighet, tid, økonomi og oppfølging. For å få til økt deltagelse, må dette bygges ned. Frivillighet Norge anbefaler deg å lære deg mer om de ulike barrierene, og verktøyene som kan tas i bruk for å bygge dem ned. Dette er kunnskap og tiltak du kan bruke med en gang.
Les mer om barrierene her, eller velg den barrieren som er mest aktuell for deg i menyen til venstre. For hver barriere følger det en verktøykasse, der du finner Frivillighet Norges anbefalte verktøy.
Opprett avtaler om områder å samarbeide på
Når ulike parter skal samarbeide, er det lurt å ha skriftlige avtaler mellom partene. Avtalene er verktøy for å sikre tydelige roller, mandat og forpliktelser mellom partene i avtalen. Avtalen bør også si noe om faste møter mellom partene, som sikrer at samarbeidet ikke stopper opp.
Trondheim kommune har laget en mal for samarbeidsavtalene de skriver med frivillige lag, foreninger og organisasjoner. I tillegg har de skrevet en egen avtale med Frivilligsentralene.
Gå til eksempel på avtale mellom kommune og frivilligsentral
Frivilligheten kan også ta initiativ til å skrive avtaler med kommunale tjenester. Frogn Bygdekvinnelag og Frogn kommune ved Flyktningtjenesten i NAV, der Bygdekvinnelaget nå er en del av kurs- og aktivitetstilbudet til flyktninger i kommunen.
Gå til avtale mellom Frogn Bygdekvinnelag og NAV