Hva kan du gjøre for å øke deltagelse?
Alle kan gjøre noe for økt deltagelse
Arbeid for økt deltagelse i samfunnet er noe alle frivillige organisasjoner, lag og foreninger kan ta en rolle i. Vi kan bli flinkere til å vise frem verdien av deltagelse, og sette enda mer pris på frivilligheten. Dette kan vi for eksempel gjøre gjennom markering av frivillighetens dag den 5. desember.
Vi kan informere om organisasjoner, tilbud og aktiviteter som finnes i lokalsamfunnet, og vi kan bli flinkere til å spørre de vi har rundt oss om de vil delta og bidra i våre aktiviteter.
Visste du at 64 % av befolkningen ikke blir spurt om å bidra som frivillig i løpet av et år?
Og at over 55 % av disse ville sagt ja hvis noen hadde bedt dem om å gjøre frivillig innsats for et lag eller en forening de har interesse for?
- Hva kan dere invitere de nye til å bli med på?
- Hvem har dere ikke spurt om å bidra eller invitert med?
- Hvilke rekrutteringstiltak fungerer god for dere?
Som en del av en frivillig organisasjons lokale ledd kan du tilegne deg ny kunnskap om organisasjonsdrift gjennom kurs i rekruttering og andre deler av frivillig organisasjonsdrift.
Frivillighet Norges tips og anbefalinger til tiltak du kan sette i gang for å styrke samarbeidet mellom kommune og frivillighet nå:
Hva hindrer organisasjonene i arbeidet med å få med flere deltagere?
Denne veilederen snakker om barrierer for deltagelse. Det er også viktig å se på hvilke barrierer frivilligheten har i arbeidet med rekruttering.
Frivillighet Norge utarbeidet en rapport om rekruttering i 2022. Her forteller organisasjoner om sine utfordringer og muligheter de opplever i sitt rekrutteringsarbeid. En av spørsmålene respondentene svarte på, var hva som er viktig for å lykkes med en rekrutteringsstrategi. Funnene er rangert etter prosentandelen av respondentene som mener det er viktig.
1. Kapasitet i organisasjonen til å følge opp
2. Klare og tydelige mål for rekrutteringen og avklaring av definerte behov i organisasjonen
3. Gode og relevante økonomiske støtteordninger
4. Kunnskap om rekruttering
5. Tilgang på lokaler
6. Samarbeid med kommunen
7. Samarbeid med andre frivillige organisasjoner
Lære om barrierene og verktøy
Frivillighet Norge har gjort undersøkelser som viser at det er seks barrierer for deltagelse i frivilligheten: Kjennskap, kultur, tilgjengelighet, tid, økonomi og oppfølging. For å få til økt deltagelse, må dette bygges ned. Frivillighet Norge anbefaler deg å lære deg mer om de ulike barrierene, og verktøyene som kan tas i bruk for å bygge dem ned. Dette er kunnskap og tiltak du kan bruke med en gang.
Les mer om barrierene her, eller velg den barrieren som er mest aktuell for deg i menyen til venstre. For hver barriere følger det en verktøykasse, der du finner Frivillighet Norges anbefalte verktøy.
Samarbeid med kommunen
Samarbeid med kommunen
Økt deltakelse er viktig både for frivilligheten og for det offentlige. Kommuner og frivillige organisasjoner kan gå sammen for å lage planer for å få med flere innbyggere i foreningene. Frivilligheten kan være med å støtte kommunenes mål, og kommunene kan legge til rette for at frivilligheten kan være inkluderende for alle, vokse og drive sine tiltak på en selvstendig måte.
For en kommunes politiske- og administrative ledelse er en strategi ofte en del av en vedtatt politikk. Kommuner som ønsker å jobbe med økt deltagelse i frivilligheten, bør starte med en kommunal frivillighetspolitikk. Dette sikrer rammene for frivilligheten og forankre arbeidet i øverste ledelse. Dette er viktig for at hele kommunen får en felles forståelse av hva som skal oppnås og hvordan arbeidet skal tilrettelegges.
Har din kommune en god frivillighetspolitikk? Vil du lære mer om hva en god frivillighetspolitikk bør inneholde?
Gå til Knekk samhandlingskoden
Lag en strategi for økt deltagelse
For å lykkes i arbeidet med Økt deltagelse, er det riktige å starte med å lage en god strategi for arbeidet.Dette sikrer at arbeidet sees som en helhet, at tiltakene henger sammen hverandre og at man vet hvordan de kan evalueres. Du trenger gode verktøy for rekruttering og inkludering av nye deltagere.
En strategi skal si noe om målgruppe og hvordan målgruppen skal nås. Verktøyene som tas i bruk er måten strategien skal settes ut i live på.
For å vise frem organisasjonen og oppdragene som dere kan rekruttere nye frivillige til kan lokallaget benytte Frivillig.no helt gratis. For å vise frem organisasjonen og fritidsaktiviteter som dere kan tilby til nye barn og unge kan lokallaget benytte Ungfritid.no helt gratis.
Kartlegg frivilligheten i kommunen din
Politikkutformingsprosesser er ofte lange. Dersom du leter etter noe du kan gjøre umiddelbart, er det flere ting vi i Frivillighet Norge anbefaler, og som vi kan hjelpe med:
Svært få kommuner har oversikt over bredden og mangfoldet i den lokale frivilligheten. Frivillighet Norge har utarbeidet en omfattende spørreundersøkelse som gjennomføres med bistand fra Rambøll. Denne undersøkelsen gir kommunen viktig informasjon.
Undersøkelsen gir informasjon om:
- Mangfoldet av lokale lag og foreninger
- Medlemmer og målgrupper
- Foreningenes ressurser
- Graden av samarbeid med kommunen, næringsliv og andre foreninger
- Utfordringer
- Utviklingsmuligheter
Undersøkelsen sendes til alle frivillige organisasjoner i kommunen. Resultatet er en rapport som bør brukes i kommunens arbeid for å inkludere frivillig sektor i kommunens planverk. Undersøkelsen koster penger, og kostnadene er avhengig av kommunens størrelse. Ønsker du hjelp med å kartlegge frivilligheten i din kommune? Ta kontakt med oss på post@frivillighetnorge.no, eller last ned informasjon om kartlegging i bunnen av denne siden.
Opprett avtaler om områder å samarbeide på
Når ulike parter skal samarbeide, er det lurt å ha skriftlige avtaler mellom partene. Avtalene er verktøy for å sikre tydelige roller, mandat og forpliktelser mellom partene i avtalen. Avtalen bør også si noe om faste møter mellom partene, som sikrer at samarbeidet ikke stopper opp.
Trondheim kommune har laget en mal for samarbeidsavtalene de skriver med frivillige lag, foreninger og organisasjoner. I tillegg har de skrevet en egen avtale med Frivilligsentralene.
Gå til eksempel på avtale mellom kommune og frivilligsentral
Frivilligheten kan også ta initiativ til å skrive avtaler med kommunale tjenester. Frogn Bygdekvinnelag og Frogn kommune ved Flyktningtjenesten i NAV, der Bygdekvinnelaget nå er en del av kurs- og aktivitetstilbudet til flyktninger i kommunen.
Gå til avtale mellom Frogn Bygdekvinnelag og NAV